MOPAN Suceava

Mai mulți credincioși din comuna Straja i-au scris arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, nemulțumiți fiind de modificările făcute în Parohie rugându-l ”din suflet să vă vedeți de planul dumneavoastră, altfel decât până acum”.  ”Înaltpreasfinția voastră. Vin la dumneavoastră cu un răspuns la acțiunile recente pe care le-ați avut în Straja. Țin să vă anunț că prin modificările pe care le-ați făcut ați reușit să creați foarte multă tulburare în comunitatea noastră ortodoxă. O comunitate despre care au fost scrise și filmate numeroase publicații și reportaje care ne-au promovat bunele practici tradiționale ortodoxe. Apreciem foarte mult eforturile preoților slujitori și modul în care propovăduiesc învățăturile noastre sfinte, iar dumneavoastră nu faceți altceva decât să slăbiți verigile care țin credincioșii la Sfânta Biserică. Bucovina este bine știută ca o zonă unde sunt păstrate și respectate rânduieli care din păcate în alte zone s-au pierdut. Vă rugăm din suflet să vă vedeți de planul dumneavoastră, altfel decât până acum. Este păcat să ajungă Bucovina batjocorită de acțiuni nechibzuite. Aici nu este Regatul și de aceea nu contează numărul bisericilor pe metru pătrat, ci vorba bună și blândețea pe care Domnul nostru Iisus Hristos a avut-o și o are pentru noi toți. Amin.”, au scris credincioșii.

IPS Calinic: ”Lăsați-ne să lucrăm, chiar știm ce trebuie să facem”

”Din fericire, cunosc Parohia Straja tot atât de bine ca un străjan. Pe vremea când eram ieromonah la Mănăstirea Putna, împreună cu alți trei părinți și cu vrednicul de pomenire Pr Nicolae Eftimiu umblam cu Ajunul Crăciunului și Ajunul Bobotezei. Eram patru și umblam de dimineața de la orele 6.00 și până noaptea târziu fiecare pe câte un sector. Asta se întâmpla înainte de 1990, când parohia era mai mică. După ‘90 s-au construit foarte multe case, în prezent fiind 1760 numere de casă (locuințe văzute din satelit – aplicația E-Terra care include și casele construite fără autorizație), și de aceea consider ca prezența a încă unui preot în acea parohie nu trebuie să vă tulbure, ci, dimpotrivă, ar trebui să vă bucure. Biserica dumneavoastră este mare, așa că trei preoți salarizați de la stat vor avea suficient loc. Cât despre slăbitul verigilor, să fim serioși, nu eu am fost preot în Straja și Falcău, când s-au construit casele de adunare și s-au rătăcit mulți, nu puțini. Ori, prin prezența a încă unui preot considerăm că se va spori misiunea Bisericii, prin săvârșirea Laudelor bisericești, precum și prin realizarea mai multor proiecte pastorale, educaționale, social-filantropice și culturale. Considerăm că vor fi evidențiate mult mai bine tradițiile și obiceiurile bune ale comunității din Straja, precum și rânduielile bisericești, așa cum prevede Tipicul. Așa că lăsați-ne să lucrăm, chiar știm ce trebuie să facem”, a răspuns ierarhul.

Nemulțumiri în Straja după modificările făcute de Arhiepiscopie în parohie. ”Ați reușit să creați foarte multă tulburare în comunitatea noastră ortodoxă”, i-au scris credincioșii Înalpreasfințitului Calinic, 6.4 out of 10 based on 87 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.4/10 (87 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava