MOPAN Suceava

Ședința Comisiei de Dialog Social s-a desfășurat vineri, de la ora 9, în sala “Nicolae Labiș” din Palatul Administrativ, fiind convocată de prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, la solicitarea Uniunii Sindicale Județene Sanitas.

Ședința s-a desfășurat în prezența secretarului de stat  în  Ministerul Sănătății, dr.  Tiberius Brădățan, a conducerii Prefecturii – prefectul Mirela Elena Adomnicăi și subprefectul Silvia Boliacu-, a directoarei Direcției de Sănătate Publică Suceava,  dr. Liliana Grădinariu, și a șefulului  Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, ec. Cristi Bleorțu.

La discuții au participat președintele USJ Sanitas, Romică Balan, reprezentanți ai filialelor Sanitas de la spitalele din Broșteni, Siret, Fălticeni, Gura Humorului, Suceava, Vatra Dornei, Rădăuți, precum și doi reprezentanți ai  Consiliului Județean Suceava.

Solicitarea USJ Sanitas a avut la bază nemulțumirile salariaților din sectorul Sănătate și Asistență socială, centralizate pe o listă de 7 revendicări: Eliminarea plafonului de 30% a indemnizației de hrană și a sporului pentru asigurarea continuității activității în unitățile sanitare și de asistență socială, calcularea sporurilor și a gărzilor la salariul de bază actual pentru toți salariații din sistemul sanitar și în cel de asistență socială, asigurarea finanțării  creșterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate;  includerea contravalorii indemnizațiilor pentru concediile de odihnă și pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite;  eliminarea inechităților în ceea ce privește aplicarea Regulamentului de sporuri,  corectarea inechităților din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate și asistență socială, negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului Sănătate.

În cadrul ședinței, reprezentanții sindicatului Sanitas au abordat și problema Masterplanului regional de servicii de sănătate pentru Regiunea Nord – Est, elaborat de Ministerul Sănătății, referindu-se la  impactul pe care acesta îl poate avea asupra funcționării unor spitale din județ.

Secretarul de stat în ministerul Sănătății, dr. Tiberius Brădățan,  a răspuns, punctual, la fiecare din revendicările sindicaliștilor Sanitas   și a precizat că, în prezent, la nivelul Ministerului Sănătății se lucrează, împreună cu partenenerii sociali, la deblocarea situației  care a generat nemulțumirile.
Referitor la Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru Regiunea de Nord Est, secretarul de stat Tiberius Brădățan a menționat că acesta este doar sub forma unei schițe (draft) și are în vedere     rolul spitalelor regionale, fiind un proiect cu termen de implementare  abia în 2026.

Dr. Brădățan a mai spus  că  Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru Regiunea de Nord Est se află în dezbatere publică și nu prevede închiderea unor spitale, ci transformarea lor. Secretarul de stat a conchis că “nu se va închide nici un spital”,  această decizie aparținând  ordonatorilor principali de credite – autoritățile locale în subordinea cărora se află spitalele din județ.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava