Concert pascal
MOPAN Suceava

Săptămâna 30 iulie-5 august vine cu o serie de evenimente culturale ce acoperă o paletă largă de preferințe, finanțate de Ministerul Culturii

  • Astfel, până la data de 1 august, suntem așteptați în continuare la Cluj, la Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF. Programul se regăsește pe site-ul organizatorului și poate fi accesat aici: https://tiff.ro/program?field_ziua_festival_program_tid=725
  • Tot în cadrul TIFF, până la 30 iulie, are loc la Muzeul de Artă din Cluj Napoca expoziția multimedia Mirrors of Brâncuși, un proiect care urmărește să surprindă esența sculptorului român printr-o serie de instalații și de experiențe bazate pe opera sa. Proiectul este organizat de Fundația Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă și Christian Westblink, cu sprijinul JTI, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul de Artă din Cluj Napoca.
  • În perioada 30 iulie – 1 august, are loc cea de a IX-a ediție a Săptămânii Haferland, eveniment dedicat culturii şi tradiţiilor săseşti din Transilvania, desfășurat sub Înaltul Patronaj al preşedintelui Klaus Iohannis şi al prim-ministrului Landului Renaniei de Nord-Westfalia, Armin Laschet. Acesta va avea loc în incinta sau în apropierea bisericilor fortificate din satele Archita, Buneşti, Viscri, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ şi Meşendorf.

Festivalul Săptămâna Haferland este realizat în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Fundaţia ADEPT Transilvania, Asociaţia Nowero, Primăria Rupea, Asociaţia Descoperă Archita, Asociaţia Vecinătatea Femeilor din Saschiz şi Fundaţia Tabaluga. Mai multe detalii regăsiți pe site: https://www.haferland.ro/despre-noi/

Administrația Fondului Cultural Național asigură cofinanțare pentru o serie de proiecte ce se vor derula în diferite orașe ale țării, astfel:

  • În perioada 28 iulie – 2 august 2021 se va derula Atelierul de Peisaj și Artă pentru reamenajarea curții Casei George Enescu – Mihăileni, Botoșani – și explorarea artistică a resurselor naturale oferite de grădină și împrejurimile acesteia. Lucrările grădinii, dedicate tinerilor profesioniști din domeniu și a publicului larg, vor încerca să familiarizeze participanții cu etape cât mai variate din trasarea, pregătirea și amenajarea locului, facilitând în același timp vizite de studiu în zonă și baza unor experimente artistice precum prese de plante și pigmenți naturali. Atelierul are loc în cadrul proiectului „Școala de peisaj, artă și sunet” dezvoltat de Fundaţia Pro Patrimonio. #cofinanțatdeAFCN

https://www.propatrimonio.org/scoala-de-peisaj-arta-si-sunet-la-casa-george-enescu-de-la-mihaileni/?fbclid=IwAR0t9F_SAgKtSNSot3Q0a3WH56bebtMqIOavMAo7PKaS3EmQh03MrnTdbF0

  • Luni, 2 august, ieșenii sunt invitați să participe la Atelier Practic Print, unde Matei Bejenaru va susține un curs practic de introducere în tehnica fotografică, în atelierul propriu din Iași. Acesta se adresează pasionaților de tehnici de lucru de la începutul secolului XX, având ca element central tehnica platinum palladium.

https://www.facebook.com/galeriadeartaartepiasi/photos/a.1805131129615542/3981874698607830/

Participarea la curs este posibilă pe bază de înscriere (priveste@artep.ro) până vineri, 30 iulie, în limita locurilor disponibile.

Atelierul marchează încheierea expoziției PRINT, parte integrantă din proiectul „Modernități multiple: demers de cercetare artistică asupra mediului fotografic”, co-finanțat de AFCN și inițiat de Asociația Galeria Artep.

  • Pe 4 august va avea loc o acțiune ecologică de tip performance în cadrul proiectului „Eforie Colorat – Intervenție culturală”, un demers artistic și ecologic ce va schimba atmosfera și peisajul în cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud. Astfel, se vor igieniza plaja și faleza orașului Eforie, iar o parte a deșeurilor colectate va fi reciclată și transformată în obiecte decorative în cadrul unui workshop susținut de artiștii Dan și Lia Perjovschi, în data de 5 august.

Înscrierile pentru ambele evenimente pot fi făcute până pe 3 august.

  • Până la data de 2 septembrie, la Muzeul Național Cotroceni, poate fi vizitată expoziția „Back-up – Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice”.

Cele 13 panouri expoziționale prezintă importante documente și fotografii din arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice, preşedinţii Comisiunii Monumentelor Istorice în perioada (1892-1948) şi membrii marcanţi ai acesteia.

  • La data de 30 iulie, Muzeul Național George Enescu ne invită la Palatul Cantacuzino, la concertul susținut de Andrei Mihai Radu (vioară), Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu (pian la 4 mâini), în cadrul Proiectului RĂDĂCINI (parteneriat KlavierArt, finanțare AFCN).

Turneul este continuat la data de 18 august, ora 12:00, la Sinaia, vila Luminiș, și la data de 21 august, ora 17:00, la Tescani.

Concomitent cu spectacolele, publicul poate viziona și expoziția „Enescu 140 – Rădăcini”.

  • Între 1 și 8 august are loc Festivalul Cinemascop în Grădina de vară din Eforie Sud. Centrul Ceh București, organizatorul festivalului, alături de EUNIC România, Asociația Forumul Artelor Vizuale, RADEF RomâniaFilm și Primăria Orașului Eforie ne invită să descoperim filme europene, expoziții, ateliere creative pentru copii, o bibliotecă pop-up, un colț de experiență VR și alte surprize.

Grădina de vară din Eforie Sud a fost redeschisă în 2018 cu ocazia acestui eveniment ce are loc, de atunci, în prima săptămână din august. Vara aceasta, grădina este deschisă zilnic și aduce o serie de expoziții, proiecții cinematografice și numeroase alte manifestări culturale.

Programul festivalului: https://www.facebook.com/events/502035307538957/

În cadrul Programului RO-CULTURA, implementat de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, suntem invitați duminică, 1 august, la Sneak preview al expoziției SCRAP METAL KABOOM ORCHESTRA BY NICOLAE COMĂNESCU. 

Evenimentul va avea loc la Școala Pittner (strada Furnalelor, nr. 13, Municipiul Reșița, Caraș-Severin, curtea interioară) și reprezintă o incursiune de o zi în viitoarea expoziție a pictorului ce va avea loc la Reșița, odată cu finalizarea proiectuluiSeria de lucrări expuse în cadrul vernisajului face referire la spațiul reșițean și surprinde nu degradarea, ci renașterea spațiului, redarea acestuia către publicul reșițean, național și internațional. Materialele folosite în lucrări vor fi materiale locale, pigmenți locali creați atent și îmbinați de maestru, astfel încât lucrările să poarte semnătura ireversibilă a Reșiței.

Mai multe detalii regăsiți în link: https://www.ro-cultura.ro/calendar-online/sneak-preview–scrap-metal-kaboom-orchestra-by-nicolae-comanescu.

  • Între 5 august și 28 noiembrie, la Palatul Universul de pe strada Brezoianu, va avea loc EXPO_03_VERNACULAR Selecție din Colecția de imagini Mihai Oroveanu, miercuri 4 august desfășurându-se preview-ul pentru presă și profesioniști.

A treia expoziție care prezintă o selecție substanțială de materiale din Colecția de imagini Mihai Oroveanu se concentrează asupra unui tip de fotografie care a beneficiat de multă atenție în ultimele decenii, corespunzând unui efort de lărgire a spectrului de abordări și metode utilizate de istoria fotografiei. Fotografia vernaculară se plasează în marginea reprezentărilor consacrate și standardizate, atât în ceea ce privește conținutul imaginilor, cât și prin libertățile pe care și le asumă în relație cu mediul, lăsând loc stângăciilor, imprevizibilului și activând un tip de creativitate care ar fi de plasat mai degrabă în sfera culturii „populare” sau care mobilizează forme de expresie profund personale și unice.

Detalii:

https://www.ro-cultura.ro/calendar-online/expo_03_vernacular-selectie-din-colectia-de-imagini-mihai-oroveanu

  • Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța ne aduce zilele ce urmează următoarele spectacole:

– 31 iulie: spectacolul „A Whole New Wolrd”, în localitatea Ovidiu (Parc Faleza Lac)

– 2 august: „Summer Nights by 2 Gens”, pe plaja ZooM Beach din Constanța.

  • În programul estival al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, avem incluse:

– 1 august, ora 18:00: spectacolul de operetă Contesa Maritza

(https://operamaghiara.ro/spectacole/contesa-maritza/202108011800)

– 4 august, ora 19:00: Izolat în mișcare / spectacol de dans modern – Dincolo de cuvinte, dansul (https://operamaghiara.ro/spectacole/izolat-in-miscare/202108041900)

  • Opera Națională Română din Timișoara ne invită marți, 3 august, de la ora: 20.30, în Piața Libertății din Timișoara, la „Voievodul Țiganilor” de Johann Strauss. Pentru opereta interpretată în limba română, intrarea este liberă.

Spectacolul este susținut cu ocazia Zilei Timișoarei în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Local al Municipiului Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Organizatori sunt Ministerul Culturii și Opera Națională Română din Timișoara.

  • La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” se desfășoară, începând cu 2 august și până la data de 6 august, cea de a patra săptămână a Taberei de creație „Vara pe uliță” – de luni până vineri, între orele 10:00 și 14:00.

Tabăra include ateliere de inițiere în tainele meșteșugurilor populare și a ocupațiilor urbane, un alt mod de petrecere a vacanței mari, în spațiul muzeului, într-un mod educativ prin îmbinarea utilului – învățarea unui meșteșug tradițional –, cu plăcutul – pauza de divertisment, socializarea cu alți copii, acumularea de informații noi.

– Începând cu 2 august și până la data 6 august, tot la muzeul de la șosea are loc cea de a doua ediție a Taberei Medievale. Aceasta aduce în atenție modul de viață al țăranului român în perioada medievală și include activități de gastronomie, mânuire arme, cioplire piatră, lemn și muzică specifică.

–  Zilnic, între orele 11:00 și 12:30, sub deviza „Să ne cunoaștem țara: DELTA DUNĂRII” au loc ateliere pentru copii, cu participare gratuită pentru preșcolari și școlari cu tema fauna și flora din Delta Dunării – discuții, proiecții filme, meșteșuguri din Deltă. Atelierele se desfășoară până în decembrie, în colaborare cu Asociația Salvați Flora și Fauna din Delta Dunării.

–  Până la data 31 august, poate fi vizitată micro-expoziția Portret Dimitrie Gusti. Organizată de MNLR la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, în holul Clădirii Administrative (Șos. Kiseleff nr. 30), își propune să prezinte vizitatorilor fotografii, cărți poștale, precum și manuscrise semnate de fondatorul „muzeului în aer liber”, sociologul român Dimitrie Gusti, documente păstrate în arhiva Muzeului Național al Literaturii Române.

  • La Muzeul Național Brukenthal, sunt în desfășurare următoarele expoziții:

Până la data de 1 august, „Mircia Dumitrescu, tehnici în dialog, sculptură, gravură, pictură” – Sala Multimedia, Casa Albastră, Piața Mare, nr. 5.

Între 7 iulie și 29 august se derulează „Duplex expozițional: Bruno Maria Brad: Monumental – Drawing inside and out” – Cabinetul de Cartografie, Piaţa Mare, Nr. 4, Sibiu și Muzeul de Artă Contemporană, Str. Tribunei, Nr. 6.

Până la sfârșitul lunii august, „3 secole Brukenthal, Arta europeană 1500-1800, colecția av. George Șerban” – Cabinetul de Stampe, Muzeul Național Brukenthal, Piața Mare, nr. 4.

#newslettercultural. Evenimentele sprijinite de Ministerul Culturii: 30 iulie-5 august, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava