MOPAN Suceava

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, consideră că 2021 a fost fără doar și poate cel mai bun an pentru Serviciul Public Județean Salvamont Suceava, atât din punctul de vedere al creșterii numărul de personal, cât și din cel al noilor dotări performante pe care le au la dispoziție salvatorii montani. În acest sens, Niculai Barbă a declarat că în cursul zilei de sâmbătă, în zona Punctului Salvamont din masivul Rarău a avut loc prezentarea unei drone cu termoviziune, a unui echipament Recco de detecție și localizare a persoanelor surprinse de avalanșă, precum și a kitului de căutare/salvare a persoanelor surprinse de avalanșă. Barbă a subliniat faptul că toate aceste echipamente moderne vor intra în dotarea Serviciului Salvamont Suceava. „Serviciul Public Județean Salvamont Suceava a finalizat procedura de achiziționare a unei drone ultramoderne cu cameră duală cu termoviziune, utilă în activitățile de intervenție în cazurile persoanelor dispărute sau rătăcite în zona montană.

Intervențiile de căutare/salvare a persoanelor dispărute sau rătăcite în zona montană  sunt de regulă foarte complexe, implică un număr sporit de forțe  și uneori o perioadă mai lungă de timp de căutare, durată care poate fi cu mult redusă în cazul în care se va utiliza această dronă cu termoviziune”, a explicat vicepreședintele CJ Suceava. El a mai spus că Serviciul Public Județean SALVAMONT Suceava din cadrul Consiliului Județean Suceava, prin Proiectul Recco România, a achiziționat un echipament de ultima generatie, Recco, pentru  detecția și localizarea persoanelor surprinse de avalanșă sau pierdute pe munte indiferent de sezon, și care poate oferi o șansă de supraviețuire practicanților sporturilor montane surprinși de avalanșă, precum și cu aplicabilitate din ce în ce mai mare și în activitățile turistic-sportive montane desfășurate și în restul anului. „Creșterea exponențială a numărului de accidente montane este un efect direct al creșterii semnificative a diversității activităților turistice montane și a numărului de turiști pe munte înregistrați în ultimii ani, în special în sezonul de iarnă, sezon în care distribuția pe munte a turiștilor în afara zonelor amenajate pentru practicarea sporturilor de alunecare a devenit din ce în ce mai mare, sporturi ca alpinismul de iarnă, schiul offpiste, drumețiile cu snowmobilele devenind foarte populare”, a mai declarat Niculai Barbă. El a spus că acest sistem foarte performant funcționează pe principiul emiterii unui semnal de către un dispozitiv manipulat de către salvamontist și recepționarea, cu același aparat, a semnalului reflectat de către un deflector RECCO aflat asupra victimei.

„Dacă o mare perioadă de timp aceste plăcuțe deflectoare erau incluse în haine sau în bocancii de schi încă din procesul de fabricație, acum producătorul RECCO a creat trei accesorii, stiker pentru cască, breloc pentru cheița de fermoar și curea de pantaloni care conțin această plăcuță deflectoare și care pot fi achiziționate din lanțul de magazine cu profil sportiv”, a precizat vicepreședintele CJ Suceava. El a mai adugat că prin implementarea sistemului RECCO, în premieră în România, cresc șansele de succes al misiunilor de salvare montană bazându-ne pe ajutorul tehnologiei.

Nu în ultimul rând, Niculai Barbă a spus că în urma implementării acestei prime etape a proiectului, Serviciul Public Județean Salvamont Suceava va beneficia în cadrul activității  specifice desfășurate și de acest sistem modern de căutare – salvare. Kitul de avalanșă are în componență un transmițător, o sondă aluminiu de căutare în avalanșă, o lopadă din aluminiu. Niculai Barbă a spus că acest kit va fi în dotarea fiecărui salvator montan atunci când pleacă iarna în actiuni de prevenție sau salvare în zone cu risc de avalanșă.

Barbă a mai adăugat că drona dotată cu o cameră cu termoviziune și kiturile de avalanșă au fost achiziționate din fondurile asigurate de CJ Suceava, iar echipamentul RECCO, prin proiectul national.

Pe de altă parte, vicepreședintele CJ Suceava a declarat că după discuțiile avute sâmbătă cu echipa Salvamont, va propune o întâlnire cu reprezentații Prefecturii și ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a fi clarificate o serie de aspecte specifice sezonului rece, dar și probleme generale privind activitatea salvatorilor montani.

Niculai Barbă a apreciat faptul că Serviciul Public Salvamont Suceava s-a întărit foarte mult pe parcursul acestui an, el amintind faptul că administrația județeană a aprobat suplimentarea numărului de posturi de savatori montani, dar și a voluntarilor care vor activa în cadrul acestui serviciu. De asemena, Barbă a spus că CJ Suceava a alocat fonduri și pentru dotarea Serviciului Salvamont cu echipamente moderne de intervenție.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava