MOPAN Suceava

În luna septembrie a.c., importatori și distribuitori de vinuri cehi vor vizita județul Prahova pentru finalizarea discuțiilor începute în timpul misiunii de promovare a vinurilor autohtone în Republica Slovacă și Republica Cehă, desfășurată în perioada 4-9 iunie.

Opt producători români au participat la misiune şi au avut oportunitatea să își prezinte vinurile în fața somelierilor și a unei numeroase asistențe de specialitate, atât la Bratislava, cât și la Praga și la Usti Nad Labem.

În Republica Slovacă, delegația română a fost condusă de secretarul de stat, Gabriela Mihaela Voicilă. Importatori, distribuitori, reprezentanți ai principalelor magazine de tip hypermarket și hoteluri au degustat vinuri din categoria Premium şi au apreciat că soiurile tradiționale româneşti (Fetească Albă, Fetească Neagră, Fetească Regală, Tămâioasă Românească) au mari șanse de pătrundere pe piața slovacă, în viitorul apropiat.

Demnitarul român a transmis celor prezenți la Bratislava interesul partenerilor români pentru creșterea și diversificarea exporturilor pe piața slovacă. Secretarul de stat Voicilă a reconfirmat sprijinul ministerului pentru demersurile APEV de intensificare a promovării vinurilor românești atât pe piața Republicii Slovace, cât și pe alte piețe din zona Europei Centrale.

În Republica Cehă, cei opt exportatori români şi-au prezentat vinurile în cadrul a două seminarii de specialitate, la Praga și Usti Nad Labem.

Au fost iniţiate contacte cu mai mulți importatori cehi (Wine Zone, Pesel, GrandiVini, Tradea Ceskych Vinaru etc.), unii dintre ei având deja parteneriate în derulare, care și-au manifestat intenția de colaborare cu exportatorii prezenți în misiunea economică.

La evenimentul de la Praga, reprezentații MMACA şi APEV au prezentat situația vinurilor românești pe piața locală, popularitatea acestora pe piața mondială, precum și proiectul promovării la Praga, de către companiile prahovene, a vinurilor lui Mihai Viteazul. Soiurile tradiţionale româneşti au fost apreciate, şi aici, de experţii din domeniu prezenţi (importatori, reprezentanţi din zona HORECA, sommelieri, bloggeri).

Acțiunea de la Usti Nad Labem s-a desfăşurat sub patronajul guvernatorului regiunii, Oldrich Bubenicek, și a fost organizată împreună cu directorul festivalului internațional de vinuri de la Litomerice (Vinarske Litomerice), Pavel Kacerovsky. Vinurile româneşti au fost prezentate publicului de un renumit somelier local, Miroslav Laska.

Reprezentanții autorităților și ai mediului de afaceri din zonă şi-au exprimat disponibilitatea de a sprijini pătrunderea vinurilor românești în zonă şi s-a convenit realizarea unui parteneriat cu producătorii din zona Dealu Mare pentru importul și promovarea vinurilor românești pe piața cehă, în special în regiunile din nordul țării.

Exportatorii români au avut discuții B2B cu importatori şi distribuitori locali de vinuri şi au apreciat impactul pozitiv al misiunii economice asupra consumatorilor slovaci și cehi. Au fost create premisele creşterii și diversificării exporturilor de vinuri româneşti pe aceste pieţe, cu efecte benefice asupra balanței comerciale cu Republica Slovacă și Republica Cehă.
La evenimentele organizate de Ambasadele României în Republica Slovacă și Republica Cehă la Bratislava, Praga şi Usti Nad Labem, au participat oficialități și personalități locale, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mass media.

Misiunea a reprezentat cea mai mare prezență economică românească, organizată cu finanțare de la bugetul statului în ultimii zece ani, în aceste țări. Ea s-a desfășurat prin Programul de Promovare a Exportului pe anul 2019, derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în colaborare cu Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din România (APEV) și cu Ambasadele României la Praga și Bratislava, și a beneficiat de o finanțare de 141.737 lei de la bugetul de stat.

Firmele româneşti participante la misiune au fost: CAP Vie Vin Valea Călugărească SRL, Cramele Bolgiu SRL, Domeniile Viticole Tohani SRL, Jidvei SRL Filiala Alba, La Vie SRL, Octima Vinis SRL, Ostrovit SA, Viti-Pomicola Sâmburești SA.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava