Eurodeputata liberală Norica Nicolai s-a exprimat, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în cadrul unei dezbateri la care a participat și comisarul european Štefan Füle, în favoarea inițierii negocierilor de aderare a Macedoniei la Uniunea Europeană, criticând în termeni duri Comisia Europeană pentru pasivitatea sa în această chestiune:

”Macedonia, alături de Turcia, reprezintă țările care așteaptă un semnal pozitiv de la Uniunea Europeană. Se pare că Turcia va fi un eșec și poate că și Macedonia, dacă nu există voință. Și voința politică trebuie demonstrată de la Bruxelles, fiindcă ne cereți întotdeauna mai multă Europă, dar din păcate, nu faceti foarte multe pentru a avea mai multă Europă și ne lasam ghidonați de politicile cumva unilaterale ale unor state membre. Ceea ce nu este din punctul meu de vedere admisibil: este vorba de o decizie politică care este vital să fie luată pentru Uniune”.

Din calitatea sa de raportoare din umbră din partea ALDE a unei rezoluții adoptate astăzi de PE prin care se solicită stabilirea unei date exacte pentru demararea negocierilor de aderare a Macedoniei la UE, Norica Nicolai a ridicat problema unui posibil eșec al Parteneriarului Estic și al politicilor de extindere, accentuat de o neîncredere a cetățenilor europeni într-o reală coeziune.

Prezentă în diverse misiuni ale Parlamentului European în Macedonia, Norica Nicolai a mai arătat că în Macedonia, ca de altfel în întreaga zonă, relațiile etnice s-au normalizat: ”Sunt cetățeni care au dublă cetățenie pentru că această țară permite acest lucru, ceea ce alții nu tolerează. Nu ar trebui să mai vorbim despre ceea ce se cheamă antichizare, un fenomen de recuperare a istoriei. Istoria este un bun de identitate culturală al fiecărui popor și trebuie să respectam acest lucru și în cazul Macedoniei: dacă o face mai bine sau mai rău din punct de vedere estetic nu este la latitudinea noastră să judecăm”.

Norica Nicolai a mai pledat încă o dată împotriva unui dublu limbaj din partea instituțiilor europene: ”Domnule comisar, toți criticăm un anumit comportament politic, dar nu aș vrea să folosim dublu standard: sunt state membre în care comportamentele politice sunt departe de a fi cumva necesare și concordante cu un standard democratic al UE. Important este însă a avea o gândire pozitivă, să nu mai folosim termeni care sunt cumva obstructioniști”, a încheiat Norica Nicolai, în susținerea poziției liberalilor europeni pe acest subiect.

Parlamentul European a adoptat astăzi o Rezoluție privind progresele realizate de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, în textul căreia se insistă asupra faptului că, în cadrul procesului de integrare, toate țările candidate și potențial candidate ar trebui să fie tratate în funcție de meritele proprii. De asemenea, documentul subliniază că începerea negocierilor poate reprezenta în sine o „schimbare de curs”, impulsionând pozitiv continuarea reformelor, îmbunătățirea situației interne, facilitarea dialogului interetnic și promovarea unor relații bune cu vecinii.

Precizare: Consiliul European a hotărât, pentru al patrulea an consecutiv, să nu inițieze negocieri de aderare cu Macedonia, în pofida recomandării pozitive a Comisiei în această privință. Opoziția vine din partea Greciei, iar această nouă amânare se adaugă la frustrările crescânde ale opiniei publice din țară în legătură cu impasul procesului de integrare în UE și riscă să exacerbeze problemele și tensiunile interne; întrucât chestiunile bilaterale nu ar trebui să reprezinte un obstacol în calea deschiderii oficiale a negocierilor de aderare.

Textul rezoluției poate fi accesat aici:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B7-2013-0186&language=RO

 

Norica Nicolai către Comisarul Štefan Füle: ”Ne lăsăm ghidonați de politicile unilaterale ale unor state membre”, 1.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Politic
SAV-COM Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava