Deciziile privind folosirea unor arme autonome letale trebuie luate doar de către oameni, iar folosirea acestora să fie încadrată de reguli stricte care să respecte drepturile omului și demnitatea umană, se arată într-o propunere de Rezoluție comună a grupurilor politice votată astăzi de Parlamentul European reunit la Strasbourg și care îi are printre inițiatori pe eurodeputata ALDE Norica Nicolai.

”Inteligența artificială este o realitate din ce în ce mai prezentă care, într-un cadru nereglementat, riscă să devină un atentat la adresa securității și stabilității internaționale și la adresa indivizilor. Trebuie ca în utilizarea acestor arme să respectăm principiile dreptului internațional, ale dreptului umanitar și valorile noastre europene. Nu putem da puterea unei inteligențe artificiale să decidă dreptul unei persoane la viață sau la moarte. În acest context, lipsa oricărei răspunderi morale, etice și juridice poate genera o situație de haos, abuz și chiar de insecuritate globală”, a explicat Norica Nicolai motivele pentru care a inițiat această propunere.

Folosirea tehnologiilor avansate în situațiile de conflict ar putea declanșa o cursă a înarmării statelor, de manieră necontrolată, asupra căreia numeroase organizații internaționale dar și Parlamentul European și-au exprimat deja îngrijorarea. Astfel, prin votul dat astăzi, deputații europeni au solicitat Comisiei Europene, Consiliului European și statelor membre includerea acestui subiect pe agenda de priorități în negocierile UE și adoptarea la nivel internațional a unui instrument obligatoriu care să interzică sistemele de arme autonome letale.

***

Textul complet al propunerii comune de rezoluție, aici: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=P8-RC-2018-0308&language=RO

Intervenția în plen a eurodeputatei ALDE Norica Nicolai, aici: https://www.youtube.com/watch?v=l4v1Yh9My3w

Norica Nicolai: Nu putem da puterea unei inteligențe artificiale să decidă dreptul unei persoane la viață sau la moarte, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Politic
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Karls Jobs 2018
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava