MOPAN Suceava

Europarlamentara PNL Norica Nicolai s-a declarat astăzi, în plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles, în favoarea unei acțiuni clare a Uniunii Europene în ceea ce privește politica externă și de securitate comună (PESC) și de clarificare a situației de la granița sa estică, în sensul extinderii spațiului Schengen și al aderării rapide a Moldovei la UE. Dezbaterea, desfășurată în prezența Înaltei Reprezentante a UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Catherine Ashton, a avut ca punct central Raportului referitor la Abordarea globală a UE și consecințele acesteia asupra coerenței acțiunii sale externe.
„Doamnă Înalt Reprezentant, sperăm că această dezbatere despre politica externă și politica de securitate să nu fie doar o dezbatere teoretică, să fie dezbaterea care marchează o acțiune clară în acest domeniu. Prea multă vreme PESC a rămas un instrument vag, slab finanțat și sprijinit, care a intervenit doar acolo unde statele membre terminaseră deja treaba, precum în Mali și în Republica Central Africană. Doamnă Înalt Reprezentant, nu știu dacă dumneavoastră ați lipsit de la soluționarea problemei ucrainene, dar cu siguranță, Uniunea Europeană n-a prea fost acasă în acest domeniu. Și asta dovedește cât de puțin am făcut pentru o politică concretă.
Poate că mulți dintre noi am ignorat lecțiile istoriei, poate că mulți dintre noi am crezut că nu se mai poate reveni la ambiții arhaice naționaliste, dar s-a întâmplat odată cu invadarea Crimeei, lucrul asta nu poate fi ignorat. Poate că mulți dintre noi am greșit, vorbim astăzi despre frontierele estice, și fac o paranteză: ce mult am greșit când am amânat artificial aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen! Poate reușim cu Moldova să facem proiectul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană mult mai rapid, spre binele nostru și al cetățenilor Moldovei”, a susținut Norica Nicolai în fața colegilor europarlamentari.
Raportul votat astăzi de Parlamentul European, invită UE să înregistreze progrese suplimentare în ceea ce privește acțiunea unită la nivel de țară, cu o diviziune clară a responsabilităților și sub conducerea unui șef de delegație, responsabil pentru punerea în aplicare a politicii externe a UE în țară. Eurodeputații invită, de asemenea, statele membre să se angajeze în favoarea unei acțiuni unite a UE în țări terțe și să se asigure că sincronizarea acțiunilor pe teren sunt armonizate în mod corespunzător cu instituțiile UE, și anume Comisia și SEA. În acest sens, se mai arată în raport, Parlamentul European regretă că acțiunile autonome desfășurate de state membre în țări terțe, în special în societăți post-conflict și în curs de democratizare, fără o sincronizare adecvată între ele și delegația locală a UE, s-au dovedit a fi dăunătoare obiectivelor și intereselor UE, precum și credibilității sale față de statul terț și de alți parteneri internaționali.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava