MOPAN Suceava

Eurodeputata PNL Norica Nicolai a salutat, în plenul Parlamentului European reunit în această săptămână la Strasbourg, decizia acestui for de a se pronunța în favoarea semnării primului Acord de parteneriat și cooperare între UE și Irak, atrăgând atenția, în același timp asupra faptului că acest tratat nu trebuie să devină o formă de a acapara resursele irakiene, ci un mod de a da o șansă poporului irakian.

„Parteneriatul este benefic amândurora: nouă, pentru că trebuie să recunoaștem, are o componentă economică importantă, iar Irakului îi este benefic pentru că, din punctul meu de vedere, putem exporta know-how-ul nostru democratic și putem susține instituțiile democratice în consolidarea lor. Cu o singură condiție: să nu existe foarte mulți care să fie interesați să le ia resursele acelora care au o problemă de supraviețuire în momentul de față, să le fure de fapt aceste resurse”, a explicat Norica Nicolai, care a lucrat pe acest raport din calitatea de raportor din umbră din partea ALDE.

Norica Nicolai a mai apreciat că aceste acorduri dau posibilitatea UE să fie un actor politic relevant, să intre în terenul jocului politic și să nu își mai aroge doar drepturile de a sta la galerie și de a critica: „Ești la fel de vinovat atunci când critici fără să oferi soluții, iar acest parteneriat dă șansa UE să se implice în găsirea unor soluții în situația Irakului, o situație pentru care UE trebuie să își asume un anume rol de vinovăție. Să nu uităm de evenimentele de acum 10 ani și cu câtă ușurință am susținut Statele Unite în acest război”, a mai spus eurodeputata liberală.

Ea a mai adăugat că soluțiile dinspre Uniunea Europeană pot fi benefice pentru o țară care are deficit din punctul de vedere al securității, iar asigurarea păcii în zonă și stoparea conflictelor etnice este un punct de interes comun atât pentru UE cât și pentru Irak.

Plenul Parlamentului European a votat astăzi în favoarea semnării Acordui de parteneriat și cooperare între UE și Irak, un instrument prin care UE își propune să ofere poporului irakian noi oportunități economice și să ajute la promovarea democrației și a drepturilor omului în țară.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava