Concert pascal
MOPAN Suceava

Astăzi, 19 iulie 2022, Institutul Cultural Român, rețeaua de reprezentanțe și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), îl aniversează, printr-un proiect online difuzat global, pe celebrul scriitor român Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului, una dintre marile conștiințe ale lumii contemporane, care împlinește venerabila vârstă de 86 de ani. Momentul este marcat, pe parcursul întregii zile, pe platformele social media ale ICR (inclusiv ale reprezentanțelor din străinătate), MNLR, Ambasadei României la Washington și ale altor parteneri, prin difuzarea filmului aniversar în trei părți – conceput și realizat de Alex Boda și Johnny Vacar în cadrul unui proiect comun al ICR New York și MNLR –, cuprinzând urări și evocări venite din partea a 30 de personalități culturale și apropiați din România și din întreaga lume, ce reconstituie un portret subiectiv, personal, al unuia dintre cei mai cunoscuți scriitori români la nivel internațional.

Îi urează „La mulți ani!”, în cele trei video-uri realizate, lui Norman Manea scriitori și intelectuali importanți, unii prieteni de-o viață ai scriitorului:

Gabriela Adameșteanu,
Chloe Aridjis,
Homero Aridjis,
Paul Bailey,
Merrie Blocker,
Leon Botstein,
Robertși Peg Boyers,
Nicolas Cavaillès,
Magda Cârneci,
Andrei Corbea-Hoișie,
Caius Dobrescu,
Luca Formenton,
Angela Furtună,
Olivier Guez,
Elianna Kan,
Ion Bogdan Lefter,
Lea Wakeman,
Alberto Manguel,
Mercedes Monmany de la Torre,
Carmen Mușat,
Doru Pop,
Michael Shafir,
Claudiu Turcuș,
Matei Vișniec,
Ernest Wichner.

Acestora li se alătură E.S. Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, Liviu Jicman, președintele ICR, și Dorian Branea, directorul ICR New York, și, nu în ultimul rând, Cella Manea, soția scriitorului de mai bine de 55 ani.

Norman Manea 86: o aniversare globală (1)

Norman Manea 86: o aniversare globală (2)

Norman Manea 86: o aniversare globală (3)

Cu prilejul zilei sale de naștere (19 iulie), ilustrul scriitor și gânditor român-american Norman Manea, născut la Suceava și trăitor la New York, transmite lumii un mesaj de profundă implicare în realitatea îngrijorătoare creată de invazia lui Putin în Ucraina. Manea prezintă modelul Țării Fagilor – Bucovina natală (ținut ce conține numeroase conflicte înghețate) drept tipologie standard a Europei actuale, către care ascensiunea neostalinist-putinistă țintește prin război terorist și de expansiune. În fața acestui pericol, spune Norman Manea, scriitorii și intelectualii europeni (mai ales cei care au cunoscut ororile Holocaustului, Gulagului și Restaurațiilor din tranziție) trebuie să fie în linia întâi a frontului. O astfel de mișcare de rezistență a creat și editarea recentului volum colectiv apărut la Paris “

Le Grand Tour: Autoportrait de l’Europe par ses écrivains “, unde sunt invitați 27 de autori (fiecare dintr-o țară a Uniunii) pentru a transmite un mesaj de solidaritate culturală, civic-etică și literară cu forțele ce apără democrația, statul de drept, valorile Binelui împotriva noului totalitarism. Prin poziția sa fermă din textul “Țara fagilor” inclus în acest volum ( și la care face referire autorul, în filmul Institutului Cultural Român, de mai jos) Norman Manea rămâne unul dintre apărătorii constanți și de frunte ai idealurilor României, de azi și de mâine.

La mulți ani, Norman Manea, în bucurie și cu sănătate!

https://m.youtube.com/watch?v=mDfPlbgpPoM

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava