MOPAN Suceava

Noua staţie de epurare din Gura Humorului a fost inaugurată în prezenţa ministrului fondurilor europene, Marius Nica. Investiţia în valoare de 15,12 milioane de euro, răfă TVA, a fost realizată din fonduri europene, printr-un proiect co-finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Lucrările la noua staţie de epurare din Gura Humorului au fost realizate de firmele Espina Obras Hidraulicas S.A. Spania şi Arcada Company S.A., beneficiarul investiţiei fiind operatorul regional de apă-canal din judeţul Suceava, SC ACET SA.

După inaugurare, ministrul Marius Nica a ţinut să aprecieze că ACET SA şi autorităţile sucevene au reuşit să folosească întreaga sumă de 88 de milioane de euro pe care au avut-o la dispoziţie pentru un amplu proiect realizat în şase aglomerări urbane pentru reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată. El a subliniat că începând din luna ianuarie 2016, judeţul Suceava poate depune proiectul pentru continuarea investiţiilor în acest domeniu. Marius Nica a arătat că ştie că judeţul Suceava are pregătită o aplicaţie pentru suma de 251 de milioane de euro pentru lucrări de apă şi canalizare, adăugând că există anse mari ca fondurile să fie alocate. „Banii nu sunt suficienţi în acest moment pentru tot necesarul de dezvoltare pe care judeţele le-au estimat. Dar având în vedere că aţi consumat toţi banii, şi că aveţi aplicaţia în stadiul de a fi depusă în luna ianuarie, aveţi toate premisele pentru a obţine şi întreaga finanţare în exerciţiul financiar 2014 – 2020”, a subliniat Marius Nica. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, de alocarea prognozată de 251 de milioane de euro pentru următorul exerciţiu financiar ar urma să ajungă la 14 localităţi sucevene care vor beneficia de lucrări pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare. Făcând referire la noua staţia de epurare de la Gura Humorului, Cătălin Nechifor a ţinut să precizeze că îl bucură faptul că această investiţie a fost finalizată mai repede decât termenul prevăzut. „Nu am găsit de multe ori în România şi în judeţul Suceava ca unii constructorii să facă mai repede decât termenul stabilit. Chiar e de apreciat ce s-a făcut la Humor. Şi iată că şi Gura Humorului a intrat într-o nouă epocă, după ce şi în Fălticeni, în urmă cu o lună, am deschis o nouă staţie de epurare. Apreciez că la Suceava demonstrăm că avem capacitate să finalizăm astfel de proiecte şi îmi doresc să ne daţi de exemplu bun, dacă se poate”, i-a spus Cătălin Nechifor ministrului fondurilor europene.

De asemenea, directorul SC ACET SA Suceava, Ştefan Groza, a ţinut să remarce faptul că în momentul de faţă procentul de conectare a populaţiei din Gura Humoruuli la reţelele de apă-canal este de peste 95%. „Cred că este printre puţinele oraşe din judeţ, şi din ţară care a atins această performanţă”, a arătat Groza. El a precizat că după 40 de ani, Gura Humorului dispune de o staţie de epurare modernă, la standarde europene, şi care răspunde parametrilor de calitate a apelor uzate deversate în râul Moldova. El a explicat că proeictul din Gura Humorului a presupus reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată, construcţia staţiei de epurare, şi reabilitarea staţiei de tratare şi pompare a apei din cartierul Voroneţ. „Prin acest proiect putem spune că oraşul Gura Humorului se conformează în totalitate la directivele europene pe componenta de alimentare cu apă, canalizare şi staţie de epurare”, a subliniat Ştefan Groza.
Prezent la inaugurarea staţiei de epurare, primarul din Gura Humorului Marius Ursaciuc, că atât prin finalizarea acestei investiţii, cât şi prin reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, humorenii vor avea parte de servicii de calitate. El a arătat că de noua staţie de epurare vor beneficia locuitorii din întreaga aglomerare urbană Gura Humorului. „Personal sunt mândru, pentru că acum 7 ani am vizitat în Germania o staţie similară şi mă gândeam la cea din Gura Humorului. Iată că într-un timp relativ scurt visele, sau lucrurile pe care alţii le-au făcut deja, devin realitate şi la noi”, a mai declarat Marius Ursaciuc.

Noua staţie de epurare din Gura Humorului a fost inaugurată în prezenţa ministrului fondurilor europene, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava