Concert pascal
MOPAN Suceava

Noul cod penal a intrat in vigoare la data de 1 februarie 2014. Prevederi noi modifica regimul sanctiunilor instituite pana la aceasta data.

Una dintre modificari este si in cazul parintilor care isi impiedica copiii sa frecventeze cursurile scoale si in cazul parintilor care isi retrag copiii de la scoala.

Astfel, pentru savarsirea acestor acte, parintii risca pedeapsa cu inchisoare, in lumina noului cod penal. Conform vechiului cod penal, parintii care nu oferea copiilor acces la cursurile scolare nu erau pedepsiti de legislatie.

In prezent, lucrurile se schimba si se aduc in discutie noi aspecte. Astfel, tinand cont de Legea educatiei nationale nr. 1/2011, invatamantul general obligatoriu este de 11 clase, cuprinzand invatamant primar, invatamant gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior.

Noul Cod Penal instituie pedepse pentru parintii care isi retrag copiii de la scoala sau ii impiedica sa frecventeze cursurile scolare, catalogand aceste acte ca fiind infractiuni si introducandu-le la capitolul „Infractiuni contra familiei”.

Astfel, in noul cod penal se precizeaza:

„Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”

Atentie! Pedeapsa nu se mai instituie daca, inainte de finalizarea urmaririi penale, inculpatul efectueaza toate demersurile pentru ca minorul sa reia frecventarea cursurilor scoale.

ART. 380
Impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu
(1) Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Fapta nu se pedepseste daca inainte de terminarea urmaririi penale inculpatul asigura reluarea frecventarii cursurilor de catre minor.
(3) Daca pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare inculpatul asigura reluarea frecventarii cursurilor de catre minor, instanta dispune, dupa caz, amanarea aplicarii pedepsei sau
suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta.

Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava