Federația Română de Handbal nu s-a hotărât încă pentru modul de reluare al sezonului competițional 2019-2020, sezon întrerupt de pandemia cauzată de coronavirus. Trecând peste datele înaintate pentru campionatul Ligii Naționale, vom trece direct la ce interesează suporterii suceveni și anume sistemul de promovare în primul eșalon valoric. CSU din Suceava ocupă locul I în seria A și a muncit pentru a ajunge acolo unde a fost ani de-a rândul.

Reluarea competițiilor sportive pe echipe este una mult mai complicată în contextul pandemiei cu coronavirus și cei care se ocupă din punct de vedere medical de rezolvarea acestei situații în țara noastră ezită să relaxeze prea mult lucrurile și să adune mai multe persoane într-o singură încăpere sau spațiu, așa cum este la jocurile pe echipe pentru a nu complica lucrurile.

După ce Federația Europeană de Handbal (EHF) a anunțat că anulează meciurile care ar fi trebuit să se desfășoare în această vară în Champions League, Challenge Cup și în preliminariile campionatelor europene și mondiale, conducerea Federației Române de Handbal a hotărât să reacționeze. Forul condus de Alexandru Dedu a întocmit deja noi variante de încheiere a sezonului competițional 2019-2020, care vor fi discutate cu prilejul următoarei ședințe a Consiliului de Administrație, programată azi, pe 4 mai. Astfel, conform noului plan, sezonul întrecerile oficiale se vor relua începând cu data de 14 iunie, adică la o lună distanță de la ieșirea din Starea de Urgență.

Deocamdată FRH ”tatonează” terenul în ceea ce privește sistemul de promovare în Liga Națională pentru că, sincere să fim, estedificil de împăcat toată lumea și trebuie găsit un criteriu valabil pentru toți.
Una din variantele propuse de forul handbalistic autohton arată astfel, nu se vor mai juca nici turneele semifinale de promovare în Liga Națională, după ce, anterior, fusese înghețat și sezonul regulat. Se va trece direct disputarea meciurilor din turneul final, cu participarea echipelor clasate pe primele două poziții în cele patru serii ale Diviziei A, este vorba de CSU Suceava și Magnum Botoșani (Seria A), CSM Medgidia și CSM Alexandria (Seria B), Szejke Odorheiu Secuiesc și Universitatea Cluj (Seria C), CSM Oradea și Unirea Sânicolaul Mare (Seria D).

Pe data de 19 iunie se vor juca primele meciuri eliminatorii după schema 1A-2B, 1C-2D, 1B-2A, 1D-2C, astfel: CSU Suceava – CSM Alexandria, Szejke Odorheiu Secuiesc – Unirea Sânicolaul Mare, CSM Medgidia – Magnum Botoșani și CSM Oradea – Universitatea Cluj. A doua zi se vor confrunta câștigătoarele duelurilor CSU Suceava – CSM Alexandria cu Szejke Odorheiu Secuiesc – Unirea Sânicolaul Mare, și CSM Medgidia – Magnum Botoșani cu CSM Oradea – Universitatea Cluj.

Învingătoarele vor primi automat biletele pentru Liga Națională, în vreme ce învinsele mai au o ultimă șansă de accedere în primul eșalon, în cadrul barajului pentru promovare în patru, programat între 28 și 30 iunie, la care vor mai participa echipele clasate pe pozițiile 11 și 12 în primul eșalon.
Cealaltă variantă a Federației Române de Handbal este una mai simplă de înghețare a campionatului, fiind avansate un număr de trei propuneri în ceea ce privește situația la retrogradare și promovare la finalul actualei ediții de campionat. În întrecerea masculină, variantele luate în discuție sunt următoarele:

Varianta 1: fără retrogradare din Liga Națională. Promovează două echipe din Divizia A, după un clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Sezon competițional 2020-2021 cu 16 echipe în Liga Națională. Play-off cu 8 echipe (conform regulamentului actual) și Play-Out tot cu 8 echipe, sistem de desfășurare identic cu al Play Off-ului;

Varianta 2: retrogradează ultimele două clasate în urma întocmirii clasamentului pe modelul norvegian. Promovează cele mai bine două clasate din Divizia A după întocmirea clasamentului pe modelul norvegian. Sezon 2020-2021 cu 14 echipe în Liga Națională, Play-Off și Play-Out ca și până acum;

Varianta 3: cu retrogradare stabilită în urma unui turneu de baraj între ultimele 2 clasate din Liga Națională și primele două clasate în Divizia A, în urma întocmirii clasamentului pe modelul norvegian. Sezon 2020-2021 cu 14 echipe în Liga Națională, Play-Off și Play-Out ca și până acum.

Ar fi de remarcat faptul că, în eventualitatea în care, dintr-un motiv sau altul, Federația Română de Handbal va alege să înghețe campionatele și vor aplica drept criterii de departajare cele după modelul norvegian, care se calculează împărțind pentru fiecare echipă în parte numărul de puncte acumulate la numărul de meciuri de meciuri disputate, atunci gruparea locală, CSU Suceava, ar promova automat în Liga Națională în cazul în care se vor lua în discuție primele două propuneri prezentate anterior, ocupând poziția secundă într-un clasament întocmit între cele opt echipe clasate pe primele două poziții în cele patru serii ale Diviziei A.

Iată cum se prezintă această ierarhie stabilită după modelul norvegian:

1. Szejke Odorheiu Secuiesc 36 : 12 = 3 (coeficient)
2. CSU Suceava 31 : 12 = 2,58 (coeficient)
3. Magnum Botoșani 31 : 12 = 2.58 (coeficient)
4. CSM Oradea 46 : 18 = 2,55 (coeficient)
5. CSM Medgidia 45 : 18 = 2,5 (coeficient)
6. CSM Alexandria 42 : 18 = 2,33 (coeficient)
7. Sânicolaul Mare 42 : 18 = 2,33 (coeficient)
8. Universitatea Cluj 21 : 12 = 1,75 (coeficient)

Așadar, sucevenii i-ar depăși pe colegii de la Magnum Botoșani grație golaverajului superior de care beneficiază în ierarhia la zi a Seriei A a Diviziei A, care se prezintă astfel:
1. CSU din Suceava 12 10 1 1 437-237 31
2. Magnum Botoșani 12 10 1 1 433-306 31
3. CSU Galați 12 5 0 7 403-319 15 pct.
4. Politehnica Iași 12 4 0 8 333-351 12 pct.
5. CSU Târgoviște 12 0 0 12 213-606 0 pct.

”Vom aștepta cu nerăbdare decizia pe care o va lua azi FRH. Pentru noi este important să ieșim din izolare și să ne reluăm antrenamentele. Echipa noastră este una tânără și ambițioasă și poate lupta cu oricine. Vom discuta apoi cu cei care ne finanțează, cu Consiliul de Administrație și vom vecdea ce e de făcut.

Nu este prea mult de discutat despre variantele avansate până acum de federație, dar vă dați seama cum este să dai un sezon întreg de sudoare și lupte pe un singur meci eliminatoriu. Nu știm ce va fi, dar suntem pregătiți să ne batem pentru obiectivul propus, promovarea în Liga Națională. Dacă suntem sănătoși toți vom putea aborda orice variant. Nu ne putem ”arunca” înainte de hotărârea federației, vom aștepta și apoi ne vom sfătui să vedem ce e de făcut” a declarat antrenorul echipei de handbal masculin CSU din Suceava, Adrian Chiruț.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
PNL - Gheorghe Flutur
PNL - Ion Lungu - Lucian Harsovschi
PSD - Mirela Adomnicai
PSD - Dan Cusnir
PMP - Bogdan Codreanu
PMP - Marian Andronache
PRO România - Alexandra Harja Samsonescu
SAV-COM Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava