Concert pascal
MOPAN Suceava

O enoriașă i-a transmis arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, că deși în apropierea locuinței sale sunt nu mai puțin de trei biserici, la nici una dintre acestea nu sunt cântăreți buni la strană. Mai mult, femeia spune că la una dintre biserici, unde preotul care slujește cântă în același timp și la strană atmosfera este de „stand-up comedy”. „Sărut-mâna, Părinte Arhiepiscop!

Cu permisiunea dumneavoastră, fără a fi considerată că cer socoteală cuiva, am o simplă curiozitate. Locuiesc pe Strada ….., zonă cunoscută ca ….., iar în 200 metri pătrați există trei biserici lângă blocul meu. Una este …… Alta este ……. iar cea mai apropiată este …… Strana acestor biserici lasă mult de dorit. La ….. cred că au fost 20 de cântăreți în ultimii 5 ani, majoritatea afoni și care habar nu au să cânte. La ……, cântă la strană toți bătrânii de 80 de ani, te zgârâie pe creier. Iar la preotul de la biserica de lângă ….., cu hramul ……., preotul face mai mult slujbele singur, el cântă, el ține și strana în același timp la unele slujbe. Pare stand-up comedy. Asta este.

Să știți că m-am documentat din ce cauză există aceste probleme. Poate nu cunoașteți situația, dar v-o transmit eu personal. Aceste trei biserici nu au nicio salarizare de la stat pentru cântăreți sau îngrijitorii bisericești. Așadar, vin toți incompetenții pe câțiva lei. Ce tânăr ar sta fără carte de muncă sau fără o salarizare minimă? Chiar și îngrijitor, tot om este, merită să aibă o pensie la bătrânețe.

Am întrebat de ce acest flux de afoni pe la strană și am primit răspuns.

După cuvântul ascultat la sfintele slujbe,  „Cereți și vi se va da; căutați și veți găsi”. Am găsit așadar o problemă. Dar mi-am făcut temele să merg să văd și în alte părți, iar în zona …… acolo situația este cu totul alta. ……, ……., cât și altele din acea zonă par să aibă salarizări pentru tot personalul contractual. Cât de ușor afli o informație doar punând o banală întrebare…

Îmi permiteți să vă fac o simplă sugestie?

Cereți, părinte arhiepiscop, o situație clară referitoare la acest aspect și poate în timp veți putea echilibra balanța și față de parohiile menționate.

Veți zice probabil că nu există fonduri, nu există, nu se poate, nu avem cum. Dar luați de la cel care are trei și dați o salarizare și acelei biserici care nu are niciuna. Nu este drept, nu este cinstit. Dacă vreți să faceți acest lucru, sunt convinsă că aveți dreptul canonic sau cum s-ar chema, să împărțiți după dreptate, doar sunteți șef, corect?

S-a dus vremea în care combinațiile mergeau. Au prășit, au ieșit și la pensie probabil unele persoane angajate pe la bisericile din județ. Nu știu dacă acești preoți v-au prezentat situația reală, poate se tem să vă deranjeze, cine știe…??

Dacă veți cere personal o situație la zi legată de acest aspect, referitor la toate bisericile din județ, veți afla poate o situație la zi. Nu știu dacă vi s-a mai scris legat de acest aspect. Habar nu am.

Am tot auzit că sunteți o persoană integră și că apreciați calitatea. Rare calități în zilele noastre. Împărțiți vă rugăm dreptatea și în acest aspect, zic eu, important.

Sper să nu fi creat probleme preoților pentru că am menționat pe nume bisericile, doar că strana la ei este un dezastru, pe românește. Nu mă credeți, mergeți într-o vizită pastorală duminica și veți auzi personal.

Toate cele bune!

Mulțumesc că ați citit această scrisoare transmisă on-line.

Cu tot respectul și recunoștința noastră a enoriașilor Sucevei.

Iertare dacă vă supără că vă scriu mesajul acesta.

Sper să primesc un răspuns mai lung de 5 cuvinte. Poate vreo soluționare, cine știe? (Sfântul Nicolae lua de la bogați și dădea la săraci).

Mila Domnului!”, este mesajul transmis de enoriașă către ÎPS Calinic.

În răspuns, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților precizează că deși Sfântul Sinod a făcut demersurile necesare pentru obținerea integrală a salarizării preoților si cântăreților sau de suplimentare a numărului de contribuții alocate, din păcate, intervențiile au rămas fără răspuns. „Singura rezolvare pentru cântăreți, mai ales în parohiile urbane, desigur, de moment, este salarizarea din fonduri proprii. Dacă se vor restitui proprietățile Bisericii, așa după cum am spus cândva, vom salariza tot personalul parohiilor. Până atunci, preoții ar putea să înființeze în parohie coruri, care să dea răspunsurile la strană. De altfel, lucrul acesta l-am sugerat în repetate rânduri, dar se pare că trebuie insistat. Post cu pace și liniște sufletească!”, a spus ÎPS Calinic.

O enoriașă îi transmite lui ÎPS Calinic că atmosfera la o biserică unde preotul slujește și cântă la strană este ca de „stand-up comedy”, 7.0 out of 10 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava