MOPAN Suceava

Tot mai mulţi români apelează la o nouă metodă Orientală de a înţelege direct sau intuitiv natura minţii umane şi a fenomenelor fizice. Este vorba de Vipassana, o tehnică din India, veche de cel puţin 2500 de ani, predată de Gautama Buddha drept un remediu universal pentru regăsirea echilibrului interior şi pentru purificarea minţii.

Profesorul internaţional de yoga Dana Ţupa, unul dintre primii specialişti care au experimentat această tehnică în România, afirmă că Vipassana este o cale de auto-transformare bazată pe o călătorie de auto-explorare, care dizolvă treptat, impurităţile mentale. Practicantii tehnicii Vipassana au observat efecte notabile in ceea ce priveste reducerea tensiunii sanguine, diminuarea stresului, anxietatii, depresiei, îmbunătățirea calității somnului, eliminarea naturală a insomniei și o stare generală de bine și de echilibru interior. “În această epocă a vitezei, mintea noastră este bombardată zilnic cu lucruri mai mult sau mai puţin folositoare, iar în timp, acestea se sedimentează în minte, parazintând percepţia noastră asupra realităţii. Este vorba de acele impurităţi mentale care ne dezechilibrează, nu ne dau voie să ne concentrăm, ne provoacă o stare de anxietate şi ne împiedică să vedem viaţa aşa cum este ea în realitate. De multe ori ni se întâmplă ca oamenii din jurul nostru, care ne văd deprimaţi, să ne spună că nu avem de ce să ne temem, că viaţa este de fapt frumoasă şi trebuie să fim optimişti. Ei văd lucrurile diferit deoarece au mintea limpede, iar noi ne confruntăm cu acele impurităţi mentale care ne distorsionează realitatea”, afirmă profesorul internaţional de yoga Dana Ţupa.

Totodată, profesorul recomandă câteva exerciții zilnice pe care le putem practica și acasă:

  1. Atenția pe respirație. “Se poate începe cu perioade scurte de câteva minute, dimineața, imediat după trezire și seara, înainte de a adormi, reunind atenția minții cu respirația, într-o stare de liniște interioară și păstrând ochii închiși. Cea mai simplă modalitate este aceea de a observa cum întră și iese aerul prin nări, felul în care respirăm, evaluarea lungimii inspirului comparativ cu expirul, faptul că aerul este mai cald la expir față de inspir etc. Adeseori, în această fază, practicanții începători, au tendința de a adormi, ritmul respirației corelat cu atenția mintii ducând la o stare de relaxare profundă”, explică profesorul Dana Țupa.
  2. Observarea gândurilor. “Observarea impermanenței gândurilor care vin și pleacă, într-un mod detașat, exact ca norii care trec pe cer, umbrind și făcând temporar să dispară Soarele din câmpul nostru vizual. Este momentul în care obiectivăm detașat mintea noastră plină de gânduri, cele mai multe fără o legătură aparentă între ele. De fiecare dată când observăm că mintea tinde să fie ocupată de gânduri, vom observa că atenția asupra respirației a dispărut complet, de aceea, cu blândețe și răbdare, readucem mintea la obiectul meditației noastre, respirația”, spune specialistul.
  3. Observarea corpului. “Ne putem observa corpul, care este așezat în postura de meditație și totodată ne putem observa limitările acestuia în păstrarea pe lungi durate de timp a unei poziții stabile, fără dureri sau stări de jenă. Disconfortul creat de păstrarea unei poziții de meditație stabilă și pe lunga durata de timp, vine în primul rând dintr-o minte agitată, practicantul putând observa că, respirația, atenția și corpul, sunt strâns legate între ele, intercorelându-se recirproc, sau cu alte cuvinte, putându-se influența reciproc. O minte agitată duce întotdeauna la o respirație sacadată și gesturi grăbite, de exemplu. Deloc întâmplător se spune că, atunci când ești supărat sau nervos, mai bine respiri adânc de 10 ori și abia după aceea spui sau faci ce intenționai inițial și ți-a produs o stare de iritare sau supărare”, declară Dana Țupa.

Începătorii în tehnica Vipassana  pot practica și pe parcursul zilei, dar mai ales în așa-zișii „timpi morți’’, atunci când suntem în metrou, autobuz, când ne odihnim pe o bancă în parc sau, pur și simplu, atunci când ne plimbăm. Fondatorul PURNA Yoga Academy – prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International USA consideră că, deși mulți ne putem plânge de o lipsă acută de timp, categoric există și timpi neutilizați eficient, în fiecare zi din viața noastră, pe care îi putem folosi.

Dana Tupa este primul Expert Yoga Teacher din România care s-a acreditat la Yoga Alliance  International USA cu cea mai înalta calificare, E-RYT500. Este şi Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima şcoală de yoga din România acreditată la acelaşi for internaţional, şcoală care a scos, în 2014, primii instructori yoga din România, acreditaţi internaţional. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alături de profesori şi maestri din România şi din străinătate (Thailanda, Elveţia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat cu Tony Robbins şi Chloe Madanes, Strategic Interventions. A urmat cursuri de Vipassana în Chiang Mai, Thailanda, participând şi la seminarii cu Dalai Lama în Elveţia şi India. A susţinut cursuri de yoga şi seminarii, atât în Romania, cât şi în Thailanda, cel mai de succes dintre ele, îl consideră Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditaţie şi vizualizare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava