Concert pascal
MOPAN Suceava

Costume de competiție, medalii, cununi cu lauri și echipamente de antrenament ale marilor campioni pe care România i-a avut în arena olimpică – Ancuța Bodnar, Maria Olaru, Lavinia Miloșovici, Loredana Dinu, Gabriela Szabo, Larisa Iordache, Marian Oprea, Iolanda Balaș, Monica Roșu și mulți alți sportivi de legendă – vor fi expuse, de vineri, în Iulius Mall. Vor fi şi multe alte exponate sportive fascinante și unice din perioada anilor 1930-2021, precum şi echipamente de antrenament, semnate de megastaruri ale sportului românesc. Accesul la expoziție este gratuit.

În perioada 29 aprilie  – 10 mai 2022, sucevenii sunt invitaţi să descopere la parterul Iulius Mall (fântâna interioară), istoria participării României la Jocurile Olimpice, prin incursiunea în universul obiectelor, imaginilor și al poveștilor aparținând marilor campioni ai țării. Ediția a doua a expoziției „România la Jocurile Olimpice”, organizată de Asociația ESCU cu sprijinul Muzeului Sportului, al sportivilor, federațiilor și al colecționarilor, aduce în prim-plan cultura sportivă în România, din interbelic și până în prezent.

O scurtă radiografie a sportului românesc și a rezultatelor noastre de la Jocurile Olimpice, Campionatele Europene și Mondiale din toate timpurile, prezentată prin sute de obiecte de colecție, printre care medalii și cununi cu lauri autentice, echipamente ale sportivilor, imagini și articole de arhivă, urmează să fie descoperite, precum și exponate care spun povestea a peste 15 sporturi olimpice și a marilor campioni ai țării noastre. Expoziția aduce în prim-plan un adevărat patrimoniu de obiecte ce atestă vechimea şi amploarea mişcării sportive din România, prin exponate, documentări și clipuri care marchează cronologic diferite momente şi personalităţi ale sportului sau momente importante care au marcat olimpismul modern, mondial şi românesc.

Vizitatori de toate vârstele vor avea ocazia să descopere un regal expozițional care relatează perioade iconice din istoria sporturilor olimpice practicate în România, dar și alte probe de competiție. Acestea cuprind: gimnastică artistică, atletism, canotaj și kaiac-canoe, lupte libere și greco-romane, călărie, tenis, scrimă, rugby, înot și polo, bob, skeleton, volei, ciclism, fotbal, judo, box, tir și oină.

Printre cele mai interesante exponate din Iulius Mall se numără: costume oficiale de participare la Jocurile Olimpice, medalii și recuzită de antrenament ale campionilor Marian Oprea, Larisa Iordache, Marius Urzică, Ionela Târlea, Alina Dumitru, Ancuța Bodnar, Maria Olaru, Lavinia Miloșovici, Loredana Dinu, Monica Roşu, Nicoleta Grasu, Gheorghe Berceanu, Ion Țiriac, Laura Ilie, Maricica Puică și mulți alții. Vor fi expuse impresionantele echipamente oficiale de competiții la campionate și olimpiade de bob, sanie, skeleton, kaiac și canoe, scrimă, tir, hockei pe gheață, călărie, lupte, atletism, patinaj de viteză etc.

Selecția de obiecte de colecție mai cuprinde obiecte vechi din competițiile din perioada interbelică și anii ’50-’70 și exponate de memorabilia cu autografele în original ale medaliaților la competiții. Vor fi prezentate obiecte personale, dar și din colecții private despre marile personalități din lumea sportului precum: Nadia Comăneci (medaliată la JO de la Montreal 1976 și de la Moscova 1980), Simona Gherman (medaliată la spadă pe echipe JO de la Rio 2016), Tiberiu Dolniceanu (medaliat la sabie pe echipe la JO de la Londra, 2012), Andrei Pavel, Ilie Năstase și Ion Țiriac – tenis, Ana Maria Popescu Brânză (medaliată la spadă individual JO Beijing 2008 și JO Tokyo 2021 și pe echipe la Rio 2016), Gabriela Szabó (medaliată JO de la Sydney 2000) și numeroși alți sportivi cu performanțe internaționale.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava