Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto34 poze în acest set

Prof. univ. doctor DHC Sanda-Maria Ardeleanu a fost decorată astăzi cu Ordinul Național al Franței ”Legiunea de Onoare” în Grad de Cavaler, cea mai înaltă distincție a statului francez instituită de Napoleon Bonaparte în 1802, care se acordă cetățenilor care au adus servicii statului francez. Medalia i-a fost înmânată de ambasadoarea Franței la București, Excelența Sa Laurence Auer, evenimentul consumându-se în holul Universității ”Ștefan Cel Mare” din Suceava în fața unei distinse audiențe. Au fost de față rectorul USV, Valentin Popa, care este și președintele Alianței Franceze la Suceava, primarul Ion Lungu, vicepreședitele Consiliului Județean, Niculai Barbă, universitari, oameni de teatru.

Valentin Popa: „Este o distincție venită să onoreze o carieră excepțională în mediul academic, o distincție care o onorează pe domnia sa, dar și pe noi, Universitatea <Ștefan cel Mare> din Suceava și alături de noi pe toți bucovinenii, fiind prima, atât de înaltă, acordată de președintele Franței unui bucovinean. Doamnă ambasador, ați făcut o alegere excelentă, cea mai bună alegere, pentru că doamna profesor Sanda-Maria Ardeleanu a fost, este și va fi unul dintre cei mai mari luptători în slujba francofoniei”

ES Laurence Auer a vorbit despre „cariera excepțională” și „angajamentul profesorului Sanda-Maria Ardeleanu în serviciul francofoniei”, în dezvoltarea relațiilor culturale și intelectuale între Franța și România. Ambasadoarea a trecut în revistă realizările prof.univ.doctor Sanda Maria Ardeleanu: înființarea Biroului Francez și a Asociației Alianța Franceză la Suceava, a Centrului de Reușită Universitară al Universității „Ștefan cel Mare”, înființarea învățământului bilingv francofon, a primului Lectorat francez la Suceava, pentru care a primit Ordinul „Palmes Academiques“ al Guvernului Franței, organizarea Colocviului de Științe ale Limbajului, recunoscută prin acordarea Medaliei Academiei du Var în 1997. Acestora li se adaugă activitatea de cercetare și de promovare a valorilor culturale francofilofone românești.

Sanda Maria Ardeleanu s-a arătat onorată și profund recunoscătoare pentru înalta distincție acordată de statul francez. Aceasta a adus „mulțumiri țării mele, pentru seva europeană cu care m-a hrănit”, și Franței, prezentă, de această dată, „instituțional în Bucovina”, instituțiilor francofone, întregii comunități sucevene și familiei, „pentru francofonia și francofilia lor, înnăscută sau dobândită” dar și rectorului Valentin Popa care a susținut proiectul înființării unei Alianțe Franceze la Suceava.

O suceveancă a primit cea mai înaltă distincție a Franței instituită de Napoleon în 1802, 7.3 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (4 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava