MOPAN Suceava
Galerie foto18 poze în acest set

Un obiectiv turistic important al județului Suceava mai puțin cunoscut public zace în paragină nefiind pus în valoare de autorități. Este vorba de cuptorul de ars var din satul Dârmoxa, orașul Broșteni. Este situat la ieșirea din frumosul sat de munte. Se poate ajunge relativ ușor din Broșteni de la drumul național 17B pe podul peste râul Bistrița parcurgând o distanță de 20 de kilometri din care 15 kilometri drum forestier.

”Cuptorul de ars var este cu adevărat o comoară pentru toți”, este fraza goală de conținut pe care o regăsim pe paginile de internet care promovează obiectivele turistice din orașul Broșteni.

Un cuptor de var este un cuptor folosit pentru calcinarea calcarului ( carbonat de calciu ) pentru a produce forma de var numit var nestins ( oxid de calciu ). Varul viu a fost folosit la fabricarea tencuielii și mortarului pentru construcția clădirilor.

În secolul al 19-lea arderea varului, transportul şi vânzarea acestuia a asigurat o sursă de venit pentru locuitorii multor aşezări umane. Materia primă pentru arderea varului este piatra de var (carbonat de calciu) care este alcătuit din cristale mici de calcit. Prin arderea în cuptoare, la temperaturi ridicate (la 900-1000 C°) piatra de var se descompune în oxid de calciu şi în bioxid de carbon. Dintr-un kg de piatră de var se obţin aproximativ 0,5 kg var ars.

 

Obiectiv turistic mai puțin cunoscut din județul Suceava nepus în valoare de autorități: cuptorul de ars var din anul 1924 de la Dârmoxa, 8.8 out of 10 based on 6 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (6 votes cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava