MOPAN Suceava

Cand esti considerat rezident fiscal in Romania?

Orice persoana fizica ce are o perioada sau mai multe perioade de sedere pe teritoriul Romaniei ce depasesc un total de 183 de zile pe parcursul unui interval de 12 luni consecutive este considerat rezident fiscal in Romania (art 7 alin. 1 pct. 23 din Codul Fiscal).

Astfel persoanele fizice ce presteaza o munca de pe teritoriul Romaniei pentru un angajat din afara Romaniei, au obligatia de a declara veniturile respective in vederea impozitarii. Impozitul aplicat este cel stabilit de legislatia romana.

Cum anunti statul ca nu mai locuiesti in Romania, pentru a nu te impozita?

Persoanele care doresc sa plece in strainatate si care aproximeaza ca vor sta plecati mai mult de 183 de zile trebuie sa depuna la organul fiscal competent (ANAF-ul sectorului unde domiciliaza) documentul „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” (conform OMFP nr. 74/2012 publicat in Monitorul Oficial nr. 73/30.01.2012). Chestionarul se depune cu 30 de zile inainte de plecare.

Daca plecati intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sunteti obligat sa va dovediti rezidenta fiscala printr-un certificat de rezidenta emis de catre autoritatea fiscala competenta din celalalt stat sau printr-un alt document eliberat de catre o alta autoritate de catre cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei. Documentul este valabil doar pentru anul in care este emis, de unde rezulta faptul ca documentul trebuie obtinut anual (art. 40 alin. 6 din Codul Fiscal).

Daca plecati intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, sunteti obligat la plata impozitului, atat in Romania cat si in afara ei, pentru anul in curs in care se paraseste teritoriul tarii plus inca 3 ani consecutivi celui in care s-a parasit teritoriul (art. 40 alin 7 din Codul Fiscal).

In urma depunerii acestui chestionar veti primi in termen de 15 zile de la depunere o Notificare privind indeplinirea conditiilor de rezidenta fiscala in care ANAF va va instiinta daca aveti in continuare obligatii fiscale in Romania sau veti fi scos din evidentele fiscale.

In concluzie: persoanele fizice rezidente in Romania care realizeaza venituri din contracte de munca incheiate cu societati din strainatate au obligatia declararii lunare a acestor venituri si impozitarea acestora conform legislatiei in vigoare.

Cum se impoziteaza veniturile din salariile obtinute din strainatate?

Veniturile din salarii obtinute din strainatate se impoziteaza conform art. 57 din Codul Fiscal, cu impozit pe venit in cota de 16% si se declara in declaratia 224. In afara de impozitul pe venitul din salarii, se datoreaza si contributii de asigurari sociale.

Avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

www.coltuc.ro

avocat@coltuc.ro

0745150894

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava