MOPAN Suceava

Clauzele abuzive au devenit o problema nationala mai ales de la 01 Octombrie 2013, moment in care Guvernul a hotarat ca procesele colective castigate (introduse de ANPC) sa reprezinte jurisprudenta pentru toate contractele ce contin acel tip de clauze abuzive.

Instanta competenta pentru solutionarea acestui tip de litigii se stabileste conform dreptului comun in materie. Astfel, din punct de vedere teritorial, instanta competenta este cea de la domiciliul paratului, iar din punct de vedere material, instanta se stabileste in functie de valoarea obiectului litigiului.

Competenta se stabileste potrivit dreptului comun pana la intrarea in functiune a Tribunalului Specializat Bucuresti, pe clauze abuzive, la data de 1 martie 2014.

Etapele demararii unui astfel de proces sunt etape standard, bazate pe principiile generale de drept. Initial se identifica clauzele abuzive dintr-un contract de credit, fiind necesara anterior introducerii actiunii si indeplinirea obligatiei privind sedinta de mediere.

Sedinta de informare privind medierea a devenit obligatorie in 15 februarie 2013, data de la care s-a instituit obligatia legala pentru parti ca, anterior declansarii unei actiuni in instanta, sa se prezinte la mediator in vederea informarii cu privire la posibilitatea solutionarii diferendelor pe calea medierii.

Procedura medierii  este o procedura ce are in componenta sa  doua etape principale, si anume :

1. Pregatirea sesiunii de mediere;

2. Desfasurarea medierii;

3. DOVADA  INFORMARII OBLIGATORII -Conform   art. 60. Alin 1, Dovada participării la şedinţa de informare privind procedura si avantajele medierii intr-o anumită materie se face printr-un CERTIFICAT DE INFORMARE eliberat de către mediatorul care a realizat informarea”.

Dupa indeplinirea procedurii prealabile, se introduce actiunea la instanta de judecata. Actiunea este redacatata, tinandu-se cont de situatia concreta in respectiva speta.

Pot fi considerate clauze abuzive:

–                   clauzele care instituie dreptul băncii să revizuiască rata dobânzii în cazul unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, precum şi clauzele care instituie comisionul de risc, redenumit, după caz, comision de administrare.

–                   clauzele care instituie urmatoarele comisioane, daca sunt incluse in contract: comisionul de administrare garanţii, comisionul de rezerva minima obligatorie si comisionul monitorizare poliţe de asigurare.

–                   clauzele care stabilesc obligaţia imprumutatului de a incheia contractul de asigurare cu o societate de asigurari partenera sau agreata de banca si dreptul bancii de a alege noua societate de asigurari care reinnoieste poliţa.

–                   unele clauze privind declararea scadenţei anticipate.

–                   clauzele privind dobanda variabila – instituţiiile de credit au fost obligate sa calculeze transparent dobânda împrumuturilor, in functie de o formula. Aceasta trebuie sa tina cont de indicatori precum dobanda de referinta pentru moneda creditului (Libor, Robor sau Euribor), la care se mai adaugă o marja a bancii (care nu poate fi modificata ulterior de catre banca).

–                   modificarea unilaterala a clauzelor contractului, fara a avea un motiv intemeiat care sa fie precizat in contract.

–                   imposibilitatea consumatorului de a intelege in  mod corect clauzele inserate, redactate intr-un mod tehnic, ce nu ar putea fi recunoscute ca si abuzive de o persoana neavizata in domeniu.

–                   disproportionalitatea ridicata in ceea ce priveste pagubele percepute de banca in cazul neexecutarii obligatiei de  catre debitor, in raport cu pagubele suferite.

Actiunea impotriva bancii pentru anularea clauzelor abuzive nu se timbreaza. Costurile pe care clientul trebuie sa le suporte intr-un proces cu banca reprezinta doar onorariul avocatului. Taxa judiciara de timbru nu se plateste, pentru ca litigiile privind protectia consumatorilor sunt scutite de aceasta taxa.

Noua reglementare in materia taxelor de timbru recent intrata in vigoare OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, care se aplica din 29 iunie 201,) a pastrat scutirea de la plata taxei de timbru pentru actiunile avand ca obiect protectia drepturilor consumatorilor, atunci cand persoanele fizice si asociatiile pentru protectia consumatorilor au calitatea de reclamant impotriva operatorilor economici care au prejudiciat drepturile legitime ale consumatorilor.(art.29 lit.f).

Hotararile reprezentative date in materia clauzelor abuzive sunt:

1. Cazul castigat impotriva VOLKSBANK de  avocat COLTUC  printr-o actiune colectiva bazata pe clauze privind dobanda si comisionul de risc. Astfel, instanta a constatat caracterul abuziv al clauzei care permitea bancii sa ajusteze dobanda in functie de propria politica de creditare, a clauzei cu privire la comisionul de risc, precum si a altor comisioane. Toate clauzele abuzive au fost declarate nule.

2. Actiune castigata de un client BancPost, care a dat în judecată banca pentru o serie de clauze abuzive privind marja dobanzii unui credit.

Ramona Botoroga va avea de platit o rata de 200 de euro, jumatate fata de pana acum, iar banca trebuie să-i restituie 15.000 de euro, in contul costurilor pe care tanara le-a avut de suportat din cauza clauzelor abuzive din contract.

Articol scris de catre Avocat Eliza Poponeci, membra CAB. AV. COLTUC

Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS
0745150894

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava