MOPAN Suceava

Despre cancerul de col uterin – cum îl putem depista şi trata din timp, dar şi despre alte lucuri care ţin de sănătate, de suflet şi de mentalitate s-a discutat, miercuri, pe 27 ianuarie, la cea de-a III-a ediţie a dezbaterii „Opreşte cancerul de col uterin!”. Evenimentul Televiziunii Intermedia s-a bucurat de un larg interes, adunînd foarte mulţi suceveni care au vrut să ofere şi să primească informaţii despre o boală ucide zilnic 6 femei. Această statistică dramatică plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea provocată de cancerul cervical.
Medicii Laura Coca şi Irina Badrajan au vorbit despre programul naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col.
„Pacienta trebuie doar să se prezinte la medicul de familie. Recoltarea testului Babeş-Papanicolau nu înseamnă un disconfort major, nu este o manevră dureroasă, nici sîngerîndă, este doar un consult gineologic un pic mai prelungit. După ce acest test este recoltat, fie de către medicul, fie de către cel din centrul de recoltare, este trimis mai departe spre analiză la laboratorul de citopatologie. Pacienta nu mai are nimic de făcut decît să aştepte rezultatul, care va fi transmis de centrul de anatomie patologică medicului de familie. Un rezultat pozitiv pe testul Babeş-Papanicolau înseamnă doar o aprofundare a investigaţiilor care trebuie efectuate, iar pacienta este trimisă la medicul specialist. Programul acoperă doar această etapă, de recoltare a testului PAP, urmînd ca pacienta să se adreseze medicului specialist unde, cu investigaşii suplimentare, se pune sau nu un diagnostic, nu neapărat de cancer, ci de leziune precanceroasă”, a declarat dr. Laura Coca, coordonatorul reţelei judeţeane de screening. „ Medicii de familie sunt primul eşalon care încearcă să convingă femeile să profite de această măsură profilactică deosebit de bună atît prin faptul că se efectuează foarte uşor, nu este periculoasă, nu este dureroasă, cît şi pentru că este gratuită atît pentru femeile asigurate, cît şi pentru cele neasigurate. Eşalonul de femei care a fost ales pentru a fi inclus în program este grupa de vîrstă 25- 64 de ani, pentru că s-a considerat că aceste repere de vîrstă sunt cele la care poate să se manifeste preponderent cancerul de col uterin. Sigur că infestarea cu virusul HPV este posibilă în tot cursul vieţii. La un moment dat organismul reuşeşte să contracareze acest virus, după aceia se poate produce o nouă infecţie, pînă cînd virusul are cîştig de cauză”, a adăugat dr. Irina Badrajan, medic de familie.


Doctorii Florin Haidamac şi Mariana Stoleru au subliniat importanţa informării corecte, reclamînd, în acelaşi timp, lipsa educaţiei pentru sănătate în şcoli.
„Din punctul meu de vedere, totul pleacă de la educaţie. Nu am văzut în nici o şcoală, pe nicăieri, ore de educaţie pentru sănătate. E foarte uşor să spunem că facem un vaccin şi rezolvăm tot, în condiţiile în care vaccinarea este opţională. Vaccinurile pe care le facem la copii sunt opţionale şi vine mama, deşteaptă foc, care ştie totul de pe internet, de la coafor sau din piaţă şi spune că ea refuză vaccinarea pentru că vaccinul dă autism. Informaţiile pe care le luăm din diferite surse trebuie confirmate de un specialist în mod obligatoriu. Din păcate, noi ne pricepem la orice, de la fotbal pînă la femei şi pînă la medicină şi atunci e clar că se fac confuzii. În mediul rural situaţia e dramatică, sunt persoane care nu ştiu cum le cheamă cu buletinul în mînă, ce să le spun eu despre infecţia cu HPV?”, a afirmat dr. Florin Haidamac, medic de familie în mediul rural.
Dr. Mariana Stoleru, medic medicina muncii, a subliniat că educaţia pentru sănătate este un lucru extraordinar de bun numai că presupune, ca şi şcoala, învăţare, presupune să citeşti, să te documentezi. “Eu nu aş blama aşa de tare informaţiile de pe internet pentru că nu sunt toate nocive şi proaste. Sunt şi informaţii foarte bune, sunt site-uri specializate în română şi în engleză ale unor instituţii, cu siglă, pe care informaţia este valabilă. Vă rog să verificaţi întotdeauna de la cine vine. Dacă vine de la instituţii medicale este ok, dacă nu, o punem sub semnul îndoielii. Asta nu e valabil numai în medicină, ci în toate domeniile. Învaţaţi-vă să verificaţi sursa informaţiei. Cît despre educaţia pentru sănătate, mi se pare de neadmis ca în şcoli să nu fie ore de educaţie pentru sănătate”, a declarat ea.
Şi, totuşi, lucrurile se schimbă în bine în ultimii ani. Şi tot despre informare este vorba, dar şi despre schimbarea mentalităţii. De folos au fost şi campaniile Ministerului Sănătăţii.
„M-am bucurat să văd paciente care au ieşit din evidenţa cabinetului, adică mame, care n-au mai folosit metode contraceptive, venind pentru consiliere şi testare cu fetele. M-am bucurat că au fost fete care au fost mai informate decît mamele lor şi care au venit împreună cu mamele pentru o testare Babeş-Papanicolau. Fetelor, trebuie să aveţi mare grijă de voi, trebuie să vă informaţi, informaţiile pe care le luaţi trebue să fie corecte, dacă aveţi nelămuriri, cereţi ajutorul! Eu cred că în privinţa prevenţiei cancerului de col uterin s-au făcut paşi foarte mari, că efectuarea unui test PAP este la îndemna oricui, a femeilor asigurate sau neasigurate, a celo din mediul urban, dar şi a celor din rural. Principalul lucru este schimbarea mentalităţii: femeile trebuie să recunoască importanţa efectuării acestui test, chiar dacă sunt asimptomatice. Nu uitaţi, noi suntem într-o stare de aparentă sănătate! Nu trebuie să vă prezentaţi pentru efectuarea testului atunci cînd aveţi simptome, căci poate fi prea tîrziu!”, a arătat dr. Maria Bucşineanu, medic primar M.F., planificare familială.
„Toate campaniile acestea constituie un succes extraordinar, vă spun din experienţa mea. Peste o treime din pacientele care vin la mine cer din proprie iniţiativă testul Babeş-Papanicolau”, a spus dr. Dan Dumitrache, medic primar gineco-oncologie.

În cadrul întîlnirii, a fost prezentat şi cazul unei femei din Humoreni, bolnavă de cancer de col uterin, care se confruntă cu grave probleme financiare.
„Dacă m-aş putea vindeca, să mai trăiesc măcar vreo doi- trei ani, aş fi bucuroasă că dînd peste mine boala asta am întîlnit oameni minunaţi pe care pînă acum nu i-am cunoscut. De cînd m-am îmbolnvit, am început să mă rog mult mai mult, sunt altfel, m-am schimbat. Nu de mult am aflat rezultatul la tomograf şi o să mă pun pe picioare, dar acum încă-s la pămînt”, a mărturisit Carmen Puiu, bolnavă de cancer cervical în stadiu avansat.
Femeia a plecat acasă mulţumită că a reuşit să mai întîlnească şi alţi oameni minunaţi. Pentru ea au fost donaţi miercuri aproape 5000 de lei şi, mai mult, foarte multe persoane s-au oferit să o ajute constant. Mai multe despre cazul ei, dar şi despre dezbatere aflaţi într-o ediţie specială a emisiunii „Primii paşi” care a fi difuzată sîmbătă, 6 februarie, de la ora 12:00, la Televiziunea Intermedia Suceava.
Ediţia a treia a dezbaterii „Opreşte cancerul de col uterin” a fost organizată de Televiziunea Intermedia. Parteneri: Asociaţia SEVA Suceava, UP România, Cozarux, Aqua Carpatica, Casa cu Flori, Parfums de Sofia, Nichi- Cristina Nichita, Magda Style, Ionela Vatamanu make up, Centrul Cultural Suceava, Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene. Moderatorii evenimentului au fost jurnalista Adriana Dascălu Bulină (învingătoare în lupta cu cancerul cervical), de la Televiziunea Intermedia, şi Angela Zarojanu, preşedintele Asociaţiei SEVA.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava