Concert pascal
MOPAN Suceava

Opreşte cancerul de col uterin, evenimentul organizat de Televiziunea Intermedia pentru a pune dispoziţia femeilor adulte şi a adolescentelor cît mai multe informaţii, ajutându-le să înţeleagă importanţa prevenirii cancerului de col şi motivându-le să folosească serviciile acolo unde există, a fost un succes. Timp de 2 ore, cei prezenţi au primit răspunsuri la orice întrebări legate de această boală care, deşi este 100% vindecabilă, ucide, în tăcere, milioane de femei anual. Mesajul a fost unul cît se poate de clar: cancerul cervical se vindecă, trebuie doar să ne pese.

Aceasta este realitatea de la care s-a pornit dezbaterea: România este pe primul loc în Europa la mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta se explică în primul rând prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii. Ministerul Sănătăţii are două campanii împotriva cancerului de col: vaccinarea anti HPV şi screeningul pentru depistarea în stadii avansate a bolii. Nici una, însă, nu funcţionează cum trebuie. Campania de vaccinarea a fost un eşec, părinţii fetelor refuzînd administrarea, screeningul scîrţîie din cauza finanţării slabe şi cu sincope. Adică sunt femei care ar vrea să-şi facă testul, dar nu există suficienţi bani şi nici prea mare interes din partea medicilor recoltatori, tot din cauza banilor. Femeile, au, totuşi, la îndemînă mai multe metode de prevenţie. Însă multe dintre ele ori nu le cunosc, ori nu le folosesc din ignoranţă.

Despre toate acestea, dar şi despre multe altele, au vorbit invitaţii dezbaterii: doctorii Dan Dumitrache, Cristian Irimie, Laura Coca, Maria Bucşineanu, Irina Badrajan, preotul Cătălin Cornel Mureş şi două femei care au ales să împărtăşească din experienţa lor de bolnave de cancer de col: Elisabeta Manoliu, care a învins boala, şi Oana, care a învins cancerul de sîn şi luptă acum cu cel de col. Pentru Oana Maria Camilar, care se confruntă cu probleme financiare s-au strîns 2670 de lei bani care îi vor fi de mare ajutor pentru intervenţia chirugicală pe care o suferi în februarie.

Prezent la evenimentul de marţi, dr. Cristian Irimie, şeful secţiei de obstetrică – ginecologie de la Spitalul Judeţean Suceava şi fost ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a dat cel puţin 3 veşti bune: programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de co uterin se va desfăşura pe o perioadă nedeterminată, în reţea vor intra şi medici de familie din mediul rural, iar secţia pe care o conduce are toate mijloacele de investigaţie pentru orice fel de paciente, dar şi medici foarte bine pregătiţi. Mai mult, se speră că, pînî la sfîrşitului anului va funcţiona la Suceava un centru de radioterapie, urmare a concretizării unui parteneriat public-privat. Mai multe detalii despre eveniment aflaţi sîmbătă, 24 ianuarie, de la ora 12, la emisiunea „Primii paşi”, de la Televiziunea Intermedia! Mulţumiri celor care au sprijinit evenimentul: Dan Dumitrache, Cristian Irimie, Laura Coca, Maria Bucşineanu, Irina Badrajan, Cătălin Cornel Mureş, Elisabeta Manoliu, Sanda Maria Ardeleanu, Diana Bucătar, Daniela Rangu, Mirela Carp, Laura Cătălina Culipei, Angela Zarojanu, Anca Ciutac, Sorin Poclitaru, Luminiţa Aldea, Brînduşa Sorina Bialy, Nicoleta Daneliuc, Mihaela Bucşinescu, Izabela Ignătescu, Liliana şi Mugur Vîntur („Oriflame”), Paula Pălănceanu („Casa cu flori”), Irina Craiu („Wedding boutique”), Irina Gavriloaia („Irris”), Magda Roznoveanu („Magda Roznoveanu Beauty Salon”), Violet Hair Studio, Endermo Clinic, Corry Creative („Creative& Deco”), Shopping City Suceava.

Opreşte cancerul de col uterin, un succes, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava