MOPAN Suceava
Galerie foto49 poze în acest set

A 40-a ediţie a Adunării Generale a Asociaţiei de oraşe înfrăţire din Europa „Douzelage” a început vineri, în mod oficial, în oraşul sucevean Siret. La ediţia de anul acesta a acestui eveniment sunt prezenţi reprezentanţi a 22 de oraşe din toată Europa, inclusiv Siret, în total peste 120 de delegaţi participând zilele acestea la Adunarea Generală a Asociaţiei Douzelage.


Oaspeţii din cele 21 de oraşe europene au sosit în judeţul Suceava încă din data de 15 aprilie, iar până ieri au avut posibilitatea să viziteze Bucovina, respectiv mănăstirile şi la alte obiective din judeţ care constituie exemple de bună practică pentru o dezvoltare durabilă. În deschiderea oficială a celei de-a 40-a Adunări Generale Douzelage care a avut loc la Casa Culturii din Siret, primarul acestui oraş, Adrian Popoiu a ţinut să le mulţumească tuturor reprezentanţilor care au făcut efortul de a fi prezenţi la acest eveniment. Adrian Popoiu a spus că ediţia de anul acesta a Adunării Generale Douzelage a fost organizată în cadrul proiectului „Anul European al Dezvoltării Durabile”, finanţat din fonduri europene cu suma totală de 107.500 de euro, din care 45.000 de euro au revenit oraşului Siret pentru organizarea acestui eveniment. La deschiderea oficială de ieri a fost prezentă conducerea Asociaţiei Douzelage, autorităţile sucevene fiind reprezentate doar de prefectul judeţului, Constantin Harasim, iar dintre parlamentarii de Suceava, singurul prezent fiind deputatul PNL Radu Surugiu. Alături de aceştia, un cuvânt de susţinere a activităţii Asociaţiei Douzelage au transmis şi reprezentanţii Consulatului Ungariei din Miercurea Ciuc.

Adrian Popoiu a ţinut să sublinieze faptul că printre participanţii la ediţia de anul acesta se numără şase primari, patru viceprimari, precum şi numeroşi consilieri locali ai oraşelor care fac parte din Asociaţia Douzelage. „Această asociaţieeste unică în Europa şi este recomandată de instituţiile europene ca model de înfrăţire între oraşe. Mai mult, această asociaţie este un model de întărire a relaţiilor europene dintre state”, a spus Adrian Popoiu. El a subliniat faptul că acest eveniment reprezintă un excelent prilej pentru promovarea oraşului Siret, a Bucovinei şi judeţului Suceava şi a României, în general. Primarul din Siret şi-a cerut scuze în faţa participanţilor pentru lipsa unei infrastructuri mai dezvoltate, şi în special de faptul că aeroport din Suceava este închis, ceea ce a însemnat un efort suplimentar cu privire la transportul participanţilor către Siret.


În discursul său, prefectul Constantin Harasim le-a transmis oaspeţilor veniţi din întreaga Europă că îşi doreşte ca „aceste meleaguri ale judeţului Suceava să vă devină dragi”, iar evenimentul de la Siret să reprezinte un prilej pentru întărirea relaţiilor dintre oraşele care fac parte din Asociaţia Douzelage. Făcând referire la problema infrastructurii, Constantin Harasim a spus că România face „paşi mici, dar sănătoşi” în dezvolatarea acesteia, „şi sper că vom face mai mult în continuarea”. Nu în ultimul rând, el i-a a promis tot sprijinul său primarului din Siret, Adrian Popoiu, pentru a sprijini comunitatea pe care acesta o conduce. La rândul său, deputatul PNL de Suceava, Radu Surugiu, a subliniat faptul că organizarea Adunării Asociaţiei Douzelage în Siret este o ocazie specială pe care acest oraş o are. „A organiza acest eveniment aici reprezintă o şansă pe care Siretul, judeţul Suceava şi România le merită. Şi asta pentru că România, ca stat membru al Uniunii Europene, face paşi importanţi spre dezvoltare, şi în special a oraşelor mici şi a zonelor rurale”, a spus Surugiu. El le-a transmis oaspeţilor din cele 21 de ţări europene participante că zilele acestea s-au aflat „într-unul dintre leagănele culturii europene”, dar şi că România începe să aibă o voce din ce în ce mai puternică în Europa, lucru demonstrat şi de faptul că la Siret s-a organizat acest eveniment.

„Este o oportunitate pentru noi de a promova cultural, tradiţiile şi turismul din această zonă a ţării”, a declarat Radu Surugiu, care a mai adăugat că oraşele mici, aşa cum este şi Siretul, se bazează în principal pe dezvoltarea durabilă.
La finalul deschiderii oficiale a evenimentului, preşedintele Asociaţiei Douzelage, Cezary Salomonczy, din oraşul polonez Chojna, şi-a început discursul cu trei citate ale unor importanţi politicieni europeni din zilele noastre, din care se puteau observa opinii diferite ale acestora cu privire la Uniunea Europeană. „Aceste opinii diferite arată faptul că membrii marcanţi ai societăţii europene sunt uneori confuzi. Este Uniunea Europeană iadul sau raiul? Oamenii sunt speriaţi de imigranţii din Africa, de războiul din Ucraina, sau de scăderea nivelului de trai, şi au dreptul să-şi pună întrebări. Şi cred că noi, în Asociaţia Douzelage, nu trebuie să ne convingem reciproc cu privire la importanța proiectului Uniunii Europene”, a spus Cezary Salomonczy.

El a atras atenţia că cel mai periculos lucru este să se creadă faptul că Uniunea Europeană este pentru „oameni de vârf, pentru cei care poartă cravate”, dar şi faptul că dacă cineva nu cunoaşte mai multe limbi străine, este şomer, sau nu a vizitat cel puţin 12 capitale europene nu este calificat să fie european. „E o prostie acest lucru. Şi trebuie să ne întrebăm. Putem schimba atitudinea faţă de problemele europene în comunităţile noastre? Şi răsunsul trebuie să fie da, pentru că nu vom putea să aducem pacea sau să stopăm şomajul, dar putem să aducem Europa alături de oameni, putem să ne ajutăm reciproc, şi cred că această a 40-a adunare a Asociaţiei Douzelage despre asta va fi”, a încheiat Cezary Salomonczy.

Orașul Siret, gazda unui eveniment european unic în România, 7.3 out of 10 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (3 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava