Poliţiştii au emis un ordin de protecţie faţă de un bărbat din comuna Gălăneşti care şi-a ameninţat soţia şi soacra. În noaptea de vineri spre sâmbătă, aproape de miezul nopţii, Poliția municipiului Rădăuți a fost sesizată telefonic de către o femeie de 37 ani, din Gălănești, cu privire la faptul că soţul său provoacă scandal în casa mamei acesteia. În urma verificărilor a rezultat că la pe data de 21 septembrie 2019, în jurul orei 23.00, în timp ce femeia de 37 de ani se afla în casa sa din comuna Gălănești, a venit soţul ei de 40 de ani, care fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, a început să-i adreseze cuvinte şi expresii jignitoare, ameninţând-o pe aceasta cu acte de violență. Profitând de neatenţia soţului, femeia a reuşit să fugă la casa unei rude din comuna Voitinel, unde a stat câteva zile, după care a plecat la Rădăuţi la mama sa. Vineri seara, în jurul orei 23.00, în timp ce femeia de 37 de ani se afla în casa mamei sale, a venit soțul acesteia care i-a solicitat să coboare pentru a vorbi. Având în vedere că bărbatul era sub influența băuturilor alcoolice, femeia a refuzat să coboare din casă, moment în care soţul ei a început să profereze injurii, cuvinte jignitoare, precum și amenințări la adresa soției sale și a soacrei.

Polițiștii ajunşi la faţa locului au aplanat conflictul, părțile implicate fiind conduse la sediul Poliției. „Femeia a declarat faptul că se află într-o stare de temere și a solicitat eliberarea unui ordin de protecție provizoriu.

Astfel, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu față debărbatul de 40 de ani, începând cu data de 28.09.2019, ora 01.30, pe o perioadă de 5 zile, acestuia impunându-i-se a păstra o distanță minimă de 100 de metri față de imobilul soacrei sale”, se spune într-un comunicat de presă al Polţiei Suceava. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,amenințare”.

În comunicat se reaminteşte faptul că poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava