MOPAN Suceava
Galerie foto74 poze în acest set

Premieră naţională la Muzeul de Istorie din Suceava. Mai multe ouă Faberge realizate de celebrul bijutier Carl Faberge pentru Ţarii Rusiei sunt expuse pentru prima dată într-un muzeu din România în cadrul expoziţiei „Oul de Paşti, de la cult la artă”. Expoziţia care a fost vernisată luni, 19 martie, în prezenţa unui numeros public printre care s-a aflat preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur şi primarul Sucevei, Ion Lungu, conţine 262 de ouă de pe cinci continente toate provenind din colecţia Muzeului Naţional Liechtenstein. Aşa cum a explicat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, colecţia de ouă a aparţinut lui Adulf Peter Goop (1921-2011) care a adunat de-a lungul vieţii peste 2.500 de ouă realizate în toate colţurile lumii în diferite tehnici şi din diferite materiale de la ou propriu-zis până la metal, sticlă lemn din care 10 ouă Faberger, colecţie pe care a donat-o Principatului Liechtenstein. Carl Faberge a realizat anual câte un nou pentru familia Ţarilor Rusiei şi unul pentru soţia sa în total 54. Dintre acestea 12 se află în Liechtenstein care este cel mai mare deţinător de ouă Faberger din afara Rusiei.

Copia unui ou Faberge expus la Suceava se află la fostul preşedinte Gorbaciov

La Suceava au ajuns câteva ouă Faberger originale dar şi o copie. Despre această copie Emil Ursu a spus că în lume se mai află două una la un muzeu din Rusia şi cealaltă la fostul preşedinte Mihail Gorbaciov. „Expoziţia conţine trei secţiuni. O secţiune „Oul de la cult la artă” unde veţi găsi şi ouă din Bucovina care se încadrează perfect şi nu fac notă discordantă cu celelalte creaţii. Sunt frumoase şi spectaculoase. Apoi „Ouăle Ţarilor” unde pe lângă cele Faberge mai sunt piese realizate şi de diverşi alţi maeştri din Rusia şi o ultimă secţiune „Oul anului”.

Practic piese realizate în urma unui proiect ambiţios desfăşurat între 1998 şi 2012. În fiecare an un important artist plastic din Europa a fost invitat să realizeze un ou şi aceste piese au fost colecţionate de Muzeul Naţional Liechtenstein”, a explicat Ursu. El a ţinut să mulţumească tuturor colegilor săi de la Muzeul Bucovinei pentru efortul depus în realizarea expoziţiei.

Flutur: „Poate cu ocazia asta ne gândim dacă nu cumva am făcut prea puţin pentru oul nostru încondeiat”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a ţinut să spună din start că această mare expoziţie deschide practic programul Paştele în Bucovina.

„Am dorit şi dorim să deschidem şi acţiunea mare cu Paştele în Bucovina cu această ocazie pentru că expoziţia aceasta este destinată oului, simbolului vieţii şi e bine să punem în valoare şi să dăm importanţă acestor capodopere mondiale. Poate cu ocazia asta ne gândim dacă nu cumva am făcut prea puţin pentru oul nostru încondeiat şi închistrit pentru că mi se pare tot o capodoperă de aceeaşi măsură dacă nu şi mai mare. Oul care iese din mâna maşterului popular bucovinean a devenit o capodoperă despre care cred că ar trebui să vorbim mai mult şi să devină o siglă a noastră. E drept că acest ou Faberge era o bijuterie pentru Palatul Regal pentru acele vremuri însă de aceea subliniez şi cred că invitaţia de azi este să punem în valoare şi mai mult ceea ce avem noi Bucovina acest simbol pe care-l dăruim cu drag în fiecare primăvară rudelor, turiştilor, prietenilor”, a declarat Flutur. El a ţinut să-l felicite pe Emil Ursu pentru această expoziţie şi să sublinieze că în felul acesta Suceava dovedeşte odată în plus că merită să fie vizitată.

Lungu vrea să aducă oul de cartea recordurilor într-un loc vizibil în Suceava

La rândul său primarul Ion Lungu a arătat că această expoziţie este binevenită şi a adus aminte de oul de cartea recordurilor care acum zace undeva în zona Cetăţii de Scaun ou care în opinia sa ar trebui pus în valoare. „Cu ani de zile în urmă am realizat şi noi un ou pe care l-am amplasat în centrul Sucevei dar la un moment dat a trebuit să-l mutăm pentru că am început lucrările de modernizare. Sigur de multe ori a fost dus în derizoriu. L-am exilat astăzi la Cetate dar eu totuşi revin şi în afară că a avut acele autocolante pe el cred că dacă ar fi pictat ar fi mult mai valoros. Tocmai de aceea ţinând cont că avem o colaborare cu artiştii plastici care vor să facă tabere de pictură, de creaţie le voi propune un proiect prin care să pictăm acel ou şi poate găsim un loc în oraş unde să-l amplasăm. Locul lui era lângă Centrul Tradiţiilor Populare dar din păcate nu e spaţiu acolo. O să-i găsim un loc aşa cum se cuvine”, a spus Lungu.

El a ţinut la rându-i să-l felicite pe Emil Ursu pentru această expoziţie deosebită. Expoziţia „Oul de Paşte, de la cult la artă” va putea fi vizionată până pe 30 iunie. Mai trebuie spus că este a treia expoziţie pe care Muzeul Bucovinei o realizează în parteneriat cu Muzeul Naţional Liechtenstein.

Ouă Faberge, pentru prima dată în România la Suceava, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava