Prefectul Județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, a convocat, astăzi, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava (CJSU) pentru a analiza și aproba raportul sinteză privind evaluarea pagubelor produse, în județul Suceava, ca urmare a inundațiilor din perioada 16-31 iulie 2018.
La începutul ședinței, prefectul Adomnicăi a adresat mulțumiri „tuturor colegilor care s-au implicat,  în mod direct, dar și celor care au gestionat, de la  niveul instituțiilor pe care le  conduc, o situația de excepție”. Prefectul a apreciat că intervenția SGA-ului la digurile afectate,  în această perioadă, a fost  „cât se poate de operativă și eficientă”, limitând  pagubele care altfel ar fi fost mult mai mari.


Potrivit raportului prezentat de directorul SGA Suceava, juristul Daniel Drăgoi, pagube în infrastructură  au fost înregistrate în 54 de unități teritorial administrative, cu 117 localități, valoarea totală a distrugerilor evaluate fiind estimată la 97,899 milioane lei.
Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, pe teritoriul județului au fost afectate șapte lucrări hidrotehnice ale SGA, lucrări care înseamnă regularizări și  amenajări de râuri, îndiguiri, apărare și consolidare de maluri de ape, valoarea pagubelor la această instituție fiind de 49,638 milioane lei.  De asemenea, pagubele raportate de Direcția Județeană Drumuri și Poduri se ridică la suma de 2,592 milioane lei.
Prefectul Mirela Admonicăi a mai precizat că inundațiile au mai afectat trei case, peste 127 km de drum județean,  drum comunal pe o lungime de circa 178 de km,  82,4 km de rețea stradală,  135 podețe,  22 punți și aproximativ 11 km de apărări de mal.


După ședința CJSU, macheta cu centralizarea pagubelor produse în perioada menționată a fost transmisă Ministerului Afacerilor Interne, care o va comunica Seretariatului General al Guvernului, unde sunt centralizate evaluările  pagubelor pentru care se vor solicita despăgubiri din Fondul de solidaritate al UE.
„Având în vedere și alunecările de teren care ne-au fost semnalate  la Broșteni, Izvoarele Sucevei și  la Ilișești, probleme a căror complexitate determină o altă evaluare decât cea făcută până acum, de către aceste comisii interinstituționale, ne-am propus ca, de săptămâna viitoare, să găsim o soluție – implicând inclusiv UAT-urile-, pentru o sursă de finanțare în vederea expertizării   alunecărilor de teren  și pentru rezolvarea acestor probleme”, a declarat Mirela Elena Adomnicăi.
Ea a adăugat că la nivelul Prefecturii Suceava se centralizează,  în continuare, rapoartele operative transmise de primării, iar comisiile interinstituționale merg  în teren pentru alte evaluări. „Odată cu retragerea apelor se produc eroziuni și surpări de maluri, astfel încât situația evaluării pagubelor este în dinamică.  Toate pagubele ce vor fi centralizate și evaluate, la final, vor constitui  obiectul unui nou proiect de Hotărâre de Guvern, prin care se vor solicita Guvernului alte sume”, a spus Mirela Adomnicăi.
În perioada 16-31 iulie, județul Suceava s-a aflat sub efectul mai multor  atenționări și avertizări  cod galben de fenomene meteo periculoase. Totodată, au fost trei atenționări și șapte avertizări  de cod portocaliu  de  fenomene meteo  periculoase.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Karls Jobs 2018
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava