MOPAN Suceava

Alianța Franceză din Suceava a organizat, în perioada 4 – 15 iulie, a doua serie a celei de-a treia ediții a Școlii de vară francofone, sub genericul « Découvrir le français dès le plus jeune âge ».

Paleta largă de activități  a celei de a doua serii a fost facilitată și de instituțiile partenere:   Agenția Universitară a Francofoniei, Delegaţia Generală Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Centrul de Reușită Universitară al USV, Muzeul Național al Bucovinei, Primăria Municipiului Suceava, Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni – filiala Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Institutul Superior al Profesoratului şi Educaţiei (INSPE) al Academiei din Reims, Franţa.

Această serie a Școlii de vară francofone a fost coordonată de doamna profesor Daniela Sandu, iar cursurile desfăşurat în spaţiile Şcolii Gimnaziale nr. 1 Suceava au fost animate de profesorii formatori Cristina Hetriuc şi Mihaela Şerban. Inițiatoarele și coordonatoarele Școlii de vară la Suceava sunt prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, președinte de onoare al Alianței Franceze din Suceava, și lector univ. dr. Mariana Șovea, directoarea Alianței Franceze.

Cursanţii seriei II a Şcolii de vară „Découvrir le français dès le plus jeune âge” au beneficiat şi de prezenţa voluntarelor franceze de la Universitatea Champagne-Ardenne din Reims, Franţa, Imène Mami şi Nolwenn Menoux, precum şi a doctorandul senegalez Diamé Ndiaye, care s-au implicat activ alături de formatori în activităţile de învăţare a limbii franceze.

Programul zilnic al participanților a fost constituit din cursuri intensive de limba franceză cu durata a câte două ore, urmate de activități educative şi de recreere desfăşurate în diferite locaţii partenere.

Cursurile de limba franceză

Cursurile de limba franceză au propus celor două grupe de elevi, « Les fleurs du bonheur/Florile bucuriei » și « Les ados francophones/Adolescenţii francofoni », subiecte adaptate vârstei şi metode de învățare și reactualizare atractive, pornind de la o serie de documente autentice. Astfel, prin jocuri de rol, cântece, poezii, postere tematice, micii francofoni au reușit să își însușească variate achiziții lingvistice referitoare la teme precum salutul şi prezentarea, locuinţa şi obiectele de mobilier, numerele, fructele şi legumele, alimentele, culorile, formele geometrice, părţile corpului, starea de sănătate, sporturile, muzica, instrumentele muzicale… De remarcat sunt activitățile realizate cu ocazia zilei de 14 iulie, când a fost sărbătorită La Fête Nationale de la France/Ziua Naţională a Franţei. În atmosferă de sărbătoare, pe ritmurile Marseillezei, copiii au realizat ghirlande ornametale şi afișe ca simbol al solidarității față de valorile francofone și au gustat delicioasele croissante tradiționale.

Activitățile educative

Activitățile educative şi de recreere propuse în cadrul Şcolii de vară francofone au oferit participanţilor experienţe memorabile: atelierele ,,Micii Meșteșugari” de la Muzeul Satului Bucovinean,  atelierul de gastronomie „Călătorie Culinară în Franța” la studioul de gătit „Gastro Bucovina”, atelierele de pictură şi muzică de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, cursul de bune maniere de la  Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.

Atelierul ,,Micii Meșteșugari”, desfășurat la Muzeul Satului Bucovinean, a încurajat autenticitatea și creativitatea francofonilor. Cu răbdare și pricepere, doamnele profesoare i-au îndrumat pe participanți în descoperirea artei meșteșugurilor populare. Roata olarului i-a fascinat pe copii, punându-le la încercare îndemânarea și imaginația, în timp ce încondeiatul ouălor și cusutul semnelor de carte au constituit un prilej de dezvoltare a răbdării și a dexterității. Tot în spaţiul muzeal s-a desfăşurat cursul „Micii ghizi”, în cadrul căruia cursanţii au învăţat să utilizeze vocabularul achiziţionat la cursuri pentru a prezenta căsuţe tradiţionale. În ultima zi din cadrul acestor ateliere, copiii au realizat o expoziție cu produsele realizate şi au primit diplome de participare. Ziua s-a încheiat cu o surpriză – o petrecere antrenată pe ritmuri de zumba, jocuri de echipă, pictură pe față, sub atenta îndrumare a Clovnului Bobo și a echipei sale de la Asociaţia „Nes Designer Cultural” Suceava.

Cunoştinţele de limbă legate de domeniul culinar au fost utilizate şi îmbogăţite la atelierul de artă culinară „Voyage Culinaire en France” derulat la studioul de gătit „Gastro Bucovina”  şi coordonat de chef trainer Adina Țibu. O experienţă cu totul inedită, unde cursanţii francofoni au au făcut o incursiune în tainele bucătăriei franțuzești,  învățând să pregătească une tarte aux fruits. Decorarea tartelor a fost un prilej de a da frâu liber imaginației și de a repeta cuvintele învățate la cursul de limbă franceză.

Atelierul de pictură s-a derulat la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, unde, îndrumați de doamna profesor inspector pentru arte Loredana Ceica, „Les ados francophones”    au aprofundat tainele culorilor si formelor geometrice şi au realizat, cu bucurie şi migală, tablouri deosebit de frumoase. Grupa mică, „Les fleurs du bonheur”, sub îndrumarea  domnul profesor Cătălin Alexandru Chifan, a descoperit tehnica schițării Florii sufletului/La fleur de l’âme și a personalizat și  transpus în desen propriile trăiri, fiecare emoție și culoare găsindu-şi locul în expoziția finală.

Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava a devenit spaţiul primitor unde s-a derulat cursul de  bune maniere din cadrul proiectului „Școala de etichetă și bune maniere” al Asociației IDEVA. Cursanții au fost îndrumaţi de doamna profesor Margareta Lupașcu, specialist in eticheta, protocol si ceremonial, şi doamna Narcisa Marian, colaborator.  Gradul de complexitate al ședinței de curs și temele au fost adaptate fiecărei grupe de vârstă. În cadrul atelierului  au fost  abordate politețea și bunele maniere în ipostazele zilnice pe care copiii/adolescenții le întâlnesc: acasă, la şcoală, la joacă, pe stradă, în călătorii, în societate etc. Prin povestiri, jocuri de rol și exerciţii interactive copiii au pătruns astfel în tainele bunelelor maniere şi în arta conversaţiei.

Atelierul de muzică desfăşurat la Colegiul de Artă « Ciprian Porumbescu » a continuat   activitățile realizate cu ocazia zilei de 14 Iulie, La Fête Nationale de la France. Alături de copii au fost doamna directoare Alexandra Bejinariu, doamna profesoară Iulia Buraciuc și domnul profesor Iosif Pamparău. Inspirați de energia și creativitatea domnilor profesori, copiii au creat  imnul în limba franceză al Școlii de vară francofone. Domnul profesor Iosif Pamparău i-a îndrumat în găsirea liniei melodice în acord cu emoțiile lor.  Elevii au propus cuvinte-cheie, le-au grupat și apoi au cântat, mulțumiți de rezultatul muncii în echipă.

Festivitatea de încheiere

Vineri, 15 iulie, a avut loc, în cadrul de poveste al Muzeului Satului Bucovinean, festivitatea de încheiere a celei de-a doua serii a Școlii de vară francofone și a celei de-a treia ediții a acestui proiect. « Ensemble plus forts» a fost deviza grupei mici de francofoni, care adevenit şi deviza ultimei întâlniri. Cursanţi, părinți, bunici, organizatori, voluntari şi formatori s-au reunit pentru a petrece momente prețioase împreună şi pentru a se bucura de roadele muncii depuse în cursul celor două săptămâni. Cu emoție pentru cei mari, « Les ados francophones» şi entuziasm pentru cei mici, « Les fleurs du bonheur», fiecare grupă de copii a prezentat un scurt program artistic în limba franceză, urmat de înmânarea diplomelor şi premiilor. Festivitatea s-a încheiat cu imnul Școlii de vară, cu multe îmbrăţişări şi promisiuni de a reveni la următoarea ediţie a Școlii de vară francofone.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava