MOPAN Suceava
  • Vola. ro a emis aproape 100.000 de bilete de avion în perioada iunie – august 2021;
  • Vânzările de bilete pe Vola.ro au atins aproximativ 90% din volumele din 2019;
  • Prețul mediu al verii 2021 a fost de 147 euro, similar cu cel din 2019 și a crescut cu 35% față de 2020, când a atins un minim de 107 euro;
  • Orașele europene au revenit în vogă în sezonul estival, Paris, Londra sau Madrid fiind printre preferatele românilor ce au achiziționat bilete de avion prin intermediul Vola.ro;
  • În 2021, peste 35% dintre zborurile din sezonul de vară au fost modificate sau anulate, comparativ cu maximum 5% in 2019;
  • S-a observat o preferință clară către destinații interne, România fiind constant a doua cea mai rezervată rută la nivel de țară.

Vânzările de biletele de avion din vara anului 2021 se apropie de nivelul pre-pandemic, deși efectele pandemiei sunt încă evidente la nivel de industrie

După ce lockdown-ul global și nenumăratele schimbări în ceea ce privește condițiile de călătorie au produs efecte dramatice pentru industria de transport aerian de pretutindeni, sezonul estival de anul acesta a venit ca o gură de aer proaspăt pentru jucătorii din turism. Astfel, compania Vola.ro desemnată în 2019 cea mai de încredere și cea mai recomandată agenție de turism online din România, a emis bilete de avion pentru aproape 100.000 de clienți în perioada iunie-august 2021, nivel ce reprezintă aproximativ 95% din cel atins în 2019 și în creștere cu peste 200% față de 2020.

Printre principalele cauze ce au favorizat o revenire accelerată a cererii turistice în perioada analizată se numără anunțurile legate de redeschiderea multiplelor destinații din Europa, condițiile de călătorie simplificate odată cu eliberarea certificatelor verzi, precum și un număr mai scăzut de cazuri COVID pe timpul verii, care, împreună cu numărul în creștere de persoane vaccinate, au dat românilor o mai mare încredere în a-și relua călătoriile.

De asemenea, turiștii se acomodează cu volatilitatea condițiilor pandemice de călătorie, cu formularele online de completat, cu testele COVID sau antigen mult mai ușor de efectuat și la prețuri mult mai mici decât în urmă cu ceva luni, iar aceste aspecte se observă la nivelul rezervărilor.

Provocarea acestui sezon: anulările și modificările de program de zbor. Peste 35% dintre zborurile din sezonul de vară au fost afectate

Potrivit specialiștilor Vola.ro, deși vânzările de bilete de avion se apropie de nivelul prepandemic în cazul agenției de turism online, la nivelul industriei aviatice, volumele se situează mult sub valorile  așteptate. În plus, schimbările impuse de autorități au limitat cererea la nivel european, determinând instabilități cu privire la operarea zborurilor. Drept urmare, dacă în 2019 doar maximum 5% dintre zboruri sufereau modificări sau erau anulate, în 2021 peste 35% dintre zborurile din sezonul de vară au fost afectate de întârzieri sau anulări.

Italia, Spania și Marea Britanie în topul preferințelor românilor în sezonul estival

Destinațiile preferate de români în perioada iunie-august 2021 rămân în mare parte neschimbate, în top 5 țări fiind, conform specialiștilor Vola.ro, țări cu mari comunități de români. Astfel, principalele destinații externe spre care s-au îndreptat turiștii români în această vară regăsim țări precum Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Franța și Belgia, la care se adaugă și Grecia, unde se practică preponderent turismul de relaxare și agrement, în timp ce spre celelalte destinații menționate vorbim și de vizitarea rudelor și prietenilor din străinătate, ori despre revenirea din vacanța petrecuta acasă și întoarcerea la locul de muncă de peste hotare.

Prețul mediu al verii 2021 a fost de 147 euro iar ruta cea mai vândută a fost București – Londra și retur

În primele două luni de vară, Grecia s-a aflat chiar în top 10 rute achiziționate pe Vola.ro, însă, odată cu trecerea acestei țări pe lista roșie la începutul lunii august, numărul rezervărilor spre această destinație a scăzut cu 34%. Un scenariu în antiteză a fost observat, pe de altă parte, în cazul Marii Britanii, țară care, la finalul lunii iulie, a eliminat obligativitatea carantinei pentru români, ceea ce a determinat o creștere substanțială în iulie și august, devenind astfel cea mai vânduta rută dus-întors, prețul mediu al unui bilet de avion pe această rută fiind de 124 de euro, la un nivel similar cu prețul plătit pentru rute interne, anume 113 de euro. În același timp, pentru un bilet spre Spania, românii au plătit, în medie, 321 de euro, iar pentru Italia aproape jumătate, 167 de euro.

Biletele spre Grecia au costat, în medie, 200 de euro, însă mulți români au ales să călătorească spre Elada cu mașina personală. In general, prețurile medii au revenit la valorile pre-pandemie după ce au atins un minim în vara anului 2020.

Românii au preferat biletele de avion rezervate last minute

Conform statisticilor Vola.ro, vacanțele în capitalele europene au revenit în voga în această vară. Orașe foarte populare la nivel mondial, precum Paris, Londra, Madrid, Barcelona, Roma, Milano și chiar țările nordice au fost din nou în topul preferințelor turiștilor români, ce au ales să achiziționeze biletele spontan, în funcție de evoluția pandemiei și schimbările de pe listele semafor comunicate de autorități. Concret, în lunile iulie și august, timpul dintre momentul achiziției și zbor a scăzut cu 35% față de luna iunie.

Volumul zborurilor interne a crescut considerabil în contextul ridicării restricțiilor pentru evenimente

De îndată ce autoritățile române au anunțat ridicarea restricțiilor pentru evenimente, trei festivaluri din Cluj-Napoca și-au anunțat redeschiderea, ceea ce a declanșat o creștere vizibilă a cererii de bilete de avion pe această rută în lunile iulie și august.

“Marea provocare a acestui sezon a fost să gestionăm operațional numărul mare de solicitări și întrebări în urma zborurilor anulate sau modificate de companiile aeriene. Concret, peste 35% dintre zboruri au fost afectate de schimbări și anulări și întreaga industrie s-a străduit să facă față acestei instabilități. Cu toate acestea, am vândut aproape 100.000 de bilete, la 95% din volumele lui 2019. Și volumul de interacțiuni cu clienții a crescut de 5 ori, ceea ce ne-a determinat sa ne mărim echipa cu 50% pentru a gestiona eficient toate schimbările survenite și pentru a oferi asistența necesară clienților noștri.” a declarat Claudia Tocilă, Director de Marketing la Vola.ro.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava