Concert pascal
MOPAN Suceava

Parada obiceiurilor de iarnă pe stil vechi, care a avut loc sâmbătă, la Drăgușeni, a încheiat seria manifestărilor organizate în cadrul programului Crăciun în Bucovina. La parada au participat aproximativ 500 de urători și mascați veniți din mai multe localități sucevene și din județul Neamț. Mascații au pornit în paradă de la poarta de intrare în județ de la Drăgușeni, și au parcurs pe jos o distanță de circa trei kilometri, pe DN 17, până în parcul din centrul comunei. Coloana de urători a fost deschisă de copiii și urătorii din Drăgușeni, îmbrăcați în costume populare, iar în urma acestora au mers cetele din mai multe comune sucevene în care se mai păstrează obiceiurile pe stil vechi, printre care Dolhasca, Vadu Moldovei sau Mălini, precum și cele din județul Neamț. Pe traseu, parada a fost urmărită de câteva sute de spectatori, dar și șoferii aflați în trafic, aceștia din urmă nefiind deranjați că timp ce câteva minute traficul a fost blocat pe DN 17. După ce au ajuns în parcul din centrul comunei, cetele de urători au participat la Festivalul „Ajunul Anului Nou pe Stil Vechi la Drăgușeni”.


La festival au participat primarul din Drăgușeni, Vasile Cepoi, cel care a și condus parada obiceiurilor, precum și vicepreședintele CJ Suceava, Gheorghe Niță și senatorul Daniel Cadariu. Parada a fost urmărită și de prefectul județului Mirela Adomnicăi, senatorul Ioan Stan și deputatul Alexandru Rădulescu.


De precizat că La 13 zile după sărbătorile de iarnă pe stil nou, cele pe stil vechi sunt încă un prilej de a scoate la lumină tradiţii care se păstrează în satele din Bucovina. Deşi aproape întreaga regiune a adoptat calendarul gregorian în anul 1924, comune precum Bogdăneşti, Râşca, Drăguşeni – unde astăzi trăiesc cele mai multe familii de ortodocşi pe stil vechi, localităţi ca Lipoveni, Climăuţi, Mitocu Dragomirnei, Manolea, Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Gura Humorului, Siret, Forăşti, Ilişeşti, Muşeniţa – unde se regăsesc ruşii-lipoveni, dar şi Izvoarele Sucevei, Ulma, Brodina, Moldova-Suliţa, Breaza, Moldoviţa, Cîrlibaba, Vatra Moldoviţei – comune cu sate locuite de huţuli au continuat să păstreze tradiţiile şi obiceiurile strâns legate de calendarul iulian.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava