Concert pascal
MOPAN Suceava

Implantologia digitală– un concept unic de implantologie proiectată și ghidată de computer

Există mituri în nișa medicală conform cărora nu oricine poate beneficia de implant dentar și trebuie să accepte să utilizeze proteză dentară. Fals! Tehnica și tehnologia din prezent permit oricărui pacient să beneficieze de implant dentar ca urmare a unui proces mai mult sau mai puțin complex. Iar rezultatele sunt deosebite: poți beneficia de un implant dentar doar dintr-o singură vizită la implantolog, iar eficiența și siguranța sunt garantate.

De cele mai multe ori, procedura prin implant dentar ridică temeri tuturor pacienților înaintea procedurii chirurgicale, însoțite inevitabil cu un grad mai mare sau mai mic de risc. Succesul intervenției depinde în mare măsura de abilitățile profesionale ale operatorului dobândite prin ani de instruire și experiența clinică. Fiind un tratament cu costuri mari, atunci și asteptările pacientului în ceea ce priveste funcționalitatea și estetica pe termen lung sunt ridicate. Iar cerințele acestea sunt satisfăcute de evoluția și descoperirile înregistrate în domeniu. O tehnologie care a revoluționat nișa implantologiei este CM3D („CEREC meets 3D”).

”În clinica mea, la Implantodent, încă din anul 2009, în premieră națională a fost introdus conceptul de implantologie ghidată (digitală). Acesta presupune utilizarea 100% a tehnologiei digitale pentru inserarea cu precizie maximă și minimal invazivă a implantului dentar. Atunci când situația clinică o permite (nu există deficit de volum și densitate osoasă) pacientul poate beneficia într-o singură programare de UN TRATAMENT COMPLET CU IMPLANT DENTAR. Precis, fără riscuri, funcțional, estetic. Într-un cuvânt, predictibil pe termen lung”, a declarat Dr. Taner Chemal, specialist implantologie dentară, doctorul care a introdus și utilizat pentru prima dată această tehnologie în țara noastră.

Doctor TanerChemal, specialist în implantologie dentară a fondat acum 15 ani clinica Implantodent (www.implantodent.ro). Acesta a creat un concept unic pe piața românească axat strict pe profesionalism, performanță, eficiență, calitate, excelență. Pregătirea sa în domeniu, cursurile practice de specializare urmate în cele mai prestigioase centre din lume l-au ajutat pe specialist să devină un pionier pentru țara noastră în tot ceea ce înseamnă domeniul stomatologic atât la nivel de tehnică, cât și al tehnologiei dentare aduse în clinicile sale.

Doctor Implantolog Taner Chemal explică cum se desfășoară lucrarea ce utilizează tehnologia CM3D („CEREC meets 3D”) :

 

AMPRENTA OPTICĂ ȘI PROIECTAREA LUCRĂRII

Sisteme CAD/CAM dentare = „computer-aided design / computer aided manufacturing” (proiectare asistată de calculator / fabricație asistată de calculator). Clinicile Implantodent dețin gama completă de sisteme CAD/CAM dentare, atât pentru cabinet cât și pentru laborator.

AVANTAJELE  AMPRENTEI DIGITALE

–         Rapid – amprenta optică durează mai puțin de un minut;

–         Comod – în gură intră doar o mică cameră video; fără linguri și materiale de amprentă, deci fără reflex de vomă;

–         Ambele arcade – mica cameră video amprentează într-o singură etapă toată gura dar și ocluzia (mușcătura) pacientului; pe metoda clasică, erau necesare două amprente separate, în linguri de amprentă și o a treia etapă pentru înregistrarea mușcăturii;

–         Fără erori – nu există reacții de contracție sau deteriorări ale siliconului ca în cazul materialelor de amprentă clasice. Aceste accidente determinau de cele mai multe ori lucrări inexacte sau reluarea amprentei;

–         Precis – orice microdetaliu al câmpului protetic (dinâi, implanturi, gingii, plombe, lucrări) sunt înregistrate la nivel de microni, cu maximă acuratețe;

–         Tratament de calitate – o amprenta precisă va genera întotdeauna o lucrare precisă;

–         Stocare nelimitată – amprenta digitală poate fi stocată pentru ani buni pe orice mediu de staocare a datelor – hard disk, stik de memorie, cd, etc; amprentele clasice se deteriorau după scurt timp, neputând fi utilizate decât o singură dată;

–         Ecologice – datorită faptului că nu se mai utilizează materiale metalice sau plastice pentru confecționarea lingurilor de amprentă, dar nici siliconi pentru amprentare obtinuți prin procedee chimice, amprenta optică este în totalitate în armonie cu mediul înconjurător.

 

PROCEDURA CLINICĂ– planificarea implantului pornește de la poziția coroanei

  1. 1.      AMPRENTA OPTICĂ ȘI PROIECTAREA DIGITALĂ

Proiectând coroana în poziția și alinierea ideală cu dinții vecini și cei opuși vom obține automat cea mai bună poziție a implantului în os!

Cu ajutorul micii camere video cu care este prevazută unitatea de achiziție (amprentare) și proiectare computerizată medicul va scana (filma/poza) interiorul gurii: dinții, implanturile, gingiile, etc. Atât dinții vecini locului de lucru cât și dinții antagoniști (opuși) acestuia. Veți fi rugat să mușcați pe dinți, iar medicul va înregistra ocluzia (mușcătura). Totul în mai puțin de 2 minute.

După amprenta optică, medicul va proiecta coroanea/lucrarea dentară, în situația ideală față de dinții învecinați și cei opuși (antagoniști) cu ajutorul performantului program cu care este înzestrat sistemul CAD.

 

  1. 2.      IMPLANTAREA VIRTUALĂ

Șablonul radiologic – Odată proiectată coroana implantului în poziția sa ideală, pacientului I se confecționează în câteva minute șablonul chirurgical. Acesta este compus dintr-o gutieră care se aplică pe dinții vecini locului de implantare și care conține în interior dispozitivul de referință – o mică bucățică de plastic ce înglobează 3 bile mici, de diameter egale, echidistant dispuse între ele.

 

Tomografia dentară – Pacientul este dus în acest moment la unul din cabinetele de radiologie ale clinicii unde este realizată cu ajutorul tomografului dentar investigația tridimensională – tomografia dentară.

Analiza (măsurătorile) osului – Această investigație oferă o reprezentare precisă  în 3 dimensiuni a structurilor dentare, pe care putem analiza în detaliu, cu ajutorul soft-ului (programului) Galaxis (Sirona) osul și structurile anatomice învecinate.

Totodată putem determina angulația exactă a implantului în os, în raport cu coroana proiectată și cu bontul protetic

Suprapunerea datelor – informația digitală obținuta cu sistemul CAD CEREC este perfect suprapusă cu informația digitală înregistrată cu tomografia dentară grație soft-ului (programului) “CMG” (cerec meets galileos) de la Sirona.

În urma măsurătorilor de lungime și grosime a osului, vom alege din “biblioteca de implanturi” pe care o deține programul tomografului dentar implantul cu lungimea și diametru optime. Aceasta „biblioteca” conține toate brand-urile de implanturi dentare de calitate din lume, cu particularități de lungime și diametru pentru fiecare implant dentar în parte.

Poziționarea implantului va fi automat generată în funcție de poziția ideală a coroanei, proiectată anterior cu ajutorul CEREC.

Apoi, va fi generat virtual bontul protetic – elementul de legătură între implant și coroana.

Astfel, etapele de proiectare virtuală, atât a coroanei cât și a implantului și bontului protetic au fost finalizate. Implantul dumneavoastră a fost virtual poziționate în locul ideal, atât din punct de vedere funcțional cât și din punct de vedere a esteticii viitoare.

Prezentarea planului de tratament – pacientului îi este prezentată situația clinică exactă precum și detalii asupra intervenției chirurgicale.

  1. 3.      GHIDUL CHIRURGICAL

Realizarea ghidului chirurgical – odată cu acceptarea planului de tratament, medicul proiecteaza prin câteva click-uri de mouse, cu ajutorul CEREC AC piesa principală a ghidului chirurgical. Aceasta va fi frezată robotizat dintr-un cub transparent din rășină specială.

Frezarea ghidului chirurgical – informațiile legate de ghidul proiectat cu ajutorul sistemului CAD sunt transmise către unitatea de frezare (CAM) numită CEREC MCXL unde în prealabil medicul a introdus cubul paralelipipedic din rășină specială.

În decurs de câteva minute, acest cub este transformat într-un ghid chirurgical precis.

  1. 4.      INSERAREA IMPLANTULUI DENTAR

Blocul operator/sterilizare perfectă – deoarece sunt intervenții cu expunere de sânge, riscul de contaminare este unul destul de ridicat. Nu indicâm efectuarea de tratamente cu implant dentar în cabinete de tratament, acolo unde se efectueazî manopere septice (gangrene, carii, abcese, etc) și unde încărcătura microbiană pe suprafețe și în atmosferă poate fi unul destul de ridicat. Dealtfel, infecția postoperatorie este una din complicațiile frecvente care conduc la pierderea implantului.

Pregătirea pacientului – se face în rezervele speciale ale clinicilor, în condiții totale de confort. Se măsoara funcțiile vitale și la nevoie se administrează medicația necesară.

Intervenția chirurgicală – după pregătire, pacientul este condus de una din asistentele de implantologie în blocul operator. Se administrează anestezia care în cele mai multe cazuri este locală, iar pentru cazurile complexe, sub supravegherea directă și permanentă a specialistului ATI se recurge la anestezia generală– frecvent prin sedare medicamentoasă pe cale intravenoasa iar in cazuri exceptionale prin IOT (intubare oro-traheala).

Ghidul chirurgical fabricat anterior este sterilizat si adus în sala de operație, lângă celelalte instrumente și consumabile.

Fără riscuri – Frezele de os din trusa chirurgicală se potrivesc perfect la diametrul ghidului chirurgical. Astfel, riscul de accident este aproape inexistent. Ghidul chirurgical este montat în gura pacientului și începe pregătirea osului pentru implantare.

După manoperele de forare a osului, implantul dentar ales în prealabil este inserat cu ajutorul fiziodispenser-ului fără nici o dificultate în locația optimă.

Control radiologic – corectitudinea implantării este întotdeauna verificată intraoperator cu ajutorul senzorilor digitali pentru radiologie.

Măsurarea electronică a stabilității implantului – se face cu ajutorul unui aparat special (Ostell) și certifică reușita operației. Un implant stabil mecanic imediat după operație, va fi unul stabil biologic pentru mulți ani, oferind satisfacția reușitei pe termen lung.

Încărcare imediată – în cazul în care situația clinică o permite (densitate osoasă bună care să asigure o bună stabilitate primară a implantului dentar), în aceeași ședință, pacientul poate primii bontul protetic (din titan sau zirconiu) și coroana dentară.

Proiectarea digitală a bontului protetic – în acest sens, medicul protetician înregistrează o noua amprentă optică a implantului inserat și proiectează cu ajutorul programului computerului (CAD) bontul protetic.

Bontul protetic din zirconiu (elementul de legătura dintre implant și coroană) –  va fi frezat robotizat cu ajutoul unității CAM, CEREC MCXL.

Sinterizarea zirconiului – după frezarea robotizată, bontul protetic va fi rapid sinterizat (90 minute) în cuptorul special InFire HTC Speed.

Înregistrarea digitală a culorii – după fixarea bontului la implantul dentar (înșurubare), medicul va înregistra digital culoarea dinților pacientului cu ajutorul fotospectometrului și va alege un cub din ceramică integrală sau zirconiu dentar care să corespundă culorii dinților naturali ai pacientului.

Frezarea robotizată a coroanei proiectate – coroana proiectată anterior cu ajutorul sistemului CAD CEREC AC va fi frezată în scurt timp (5-6 minute), precis și silențios cu ajutorul sistemului de frezare CAM CEREC MCXL.

Caz complet – iată cum, într-o singură ședință de tratament, pacientul poate beneficia de tratamentul complet cu implant dentar.

 

TEHNOLOGIE UTILIZATĂ

Sisteme CAD/CAM dentare – Sirona (Germania)

CEREC AC Omnicam și unitate de frezare CEREC MCXL

CEREC AC Omnicam, CEREC AC Bluecam, Apollo DI – Unități de amprentare și proiectare digitală

CEREC MCXL – unitate de frezare computerizată a ceramicii integrale și zirconiului

GALILEOS 3D și Orthophos XG 3D – tomografe dentare (Sirona Germania)

InLAB – sistem CAD/Cam de laborator complet

Sirolaser – laser dentar Sirona (Germania)

Ostell – aparat de măsurare digitală a stabilității implantului

TekScan – aparat de masurare digitala a ocluziei (mușcăturii)

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava