Concert pascal
MOPAN Suceava

Ministrul turismului, Bogdan Trif, a anunțat, la Câmpulung Moldovenesc, că ministerul pe care îl conduce va finanța construcția celui de-al doilea tronson al pârtiei de pe masivul Rarău imediat ce autoritățile locale vor obține avizul de mediu pentru investiție. Bogdan Trif a vizitat astăzi primul tronson al pârtiei din Câmpulung Moldovenesc, declarând că nu mai tolerează nici o zi de întârziere la lucrările pentru această investiție. „Proiectul a fost demarat în anul 2009 și iată că nici în ziua de astăzi nu suntem gata deși Ministerul și-a onorat toate obligațiile pe care le-a avut către autoritatea publică locală. Domnul primar ne-a dat asigurări că, până la sfârșitul toamnei, pârtia o să fie finalizată. Iarna asta nu vreau să tai o panglică, vreau să vin aici și să văd turiști care schiază”, a declarat Bogdan Trif.

Ministrul turismului s-a aflat în județul Suceava la invitația parlamentarilor PSD de Suceava. Au mai fost prezenți prefectul Mirela Adomnicăi, parlamentarii PSD Ioan Stan, Maricela Cobuz, Alexandru Rădulescu și Emilian Havrici și președintele PNL al Consiliului Județean, Gheorghe Flutur și primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură. La rândul său, acesta din urmă a dat asigurări că primul tronson al pârtiei de schi de la Câmpulung Moldovenesc va fi inaugurat în toamnă, iar la iarnă va fi funcțional.


În cadrul vizitei, ministrul turismului a mers de la baza pârtiei pînă la mijlocul acesteia și a spus că a venit pentru a se asigura că investiția Ministerului Turismului va fi finalizată în cel mai scurt timp. El a adăugat că din 2009 când a demarat investiția Ministerul și-a onorat toate obligațiile. Ministrul a spus că va mai veni la pârtia din Cîmpulung în această vară pentru a se asigura că lucrurile sunt pe un făgaș bun.


„O să mai venim în zonă să ne asigurăm că nu o să ne trezim și la iarnă în aceeași situație ca anul trecut, adică să nu fie funcțională pârtia. Este un punct care cu siguranță va atrage și mai mulți turiști în zonă”, a spus Bogdan Trif. El a adăugat că pentru începerea lucrărilor la cel de-al doilea tronson primăria Câmpulung Moldovenesc trebuie să urgenteze procedurile pentru obținerea autorizațiilor de mediu, în condițiile în care traseul trece printr situl Natura 2000 Rarău – Giumalău. „ Noi ne dorim să facem turism, dar nu cu orice preț. Trebuie să facem un turism durabil. Dar cu siguranță sunt soluții și împreună cu specialiștii vom putea să dezvoltăm și acel tronson 2, cu asigurarea protecției mediului. Dar pentru asta trebuie ca autoritatea publică locală să vină la București să depună documentația și apoi putem vorbi de finanțare”, a precizat ministrul turismului.

Pe de altă parte, primarul Mihăiță Negură a precizat că va urgenta procedurile pentru obținerea avizului de mediu și a dat asigurări că în septembrie va fi inaugurat primul tronson. Mihăiță Negură a amintit că investiția a fost începută în 2009, iar din 2012 și până în 2016 lucrările nu au mai primit nici o finanțare. Negură a spus că în 2016 s-a alocat o sumă de 15,6 milioane de lei, în timp ce în 2017 și 2018, pentru finalizarea lucrărilor s-a alocat o sumă totală de 3,74 milioane de lei.

Primarul a precizat că finalizarea lucrărilor și predarea investiției către operatorul pârtiei a fost întârziată și de intrarea în insolvență a unuia dintre constructori, compania Instcomp. „Datorită insolvenței firmei Instcomp și deja a falimentului firmei, la cererea unor creditori, am ajuns în postura, ca din primăvară, pentru 90.000 de lei, să nu putem da drumul la procedurile pentru recepția finală a investiției. Dar acum legea este de partea mea acum. Luni voi avea la primărie o întâlnire cu toți factorii decizionali, constructori, diriginți de șantier și începem procedura de suspendare a recepției finale conform legii. Asta înseamnă că îi dăm termen 30 de zile și dacă nu rezolv problema cu piesele pentru telegondolă care mai sunt necesare, primăria va face un contract cu o firmă specializară care să pună instalația în funcțiune, după care vom începe recepția de finalizare cu predarea obiectivului, cu omologare din partea ministerului, cu specialiști, și apoi predarea către operator, care este deja desemnat, respectiv firmele Calcarul și Maghebo”, a explicat Mihăiță Negură.

Prezent la vizita pe pârtia de pe Rarău, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a spus că este un cîștig pentru Suceava prezența unui ministru. Totodată, el a menționat că pentru pârtia de la Câmpulung, Guvernul Boc a dat 10 milioane de euro, Guvernul Cioloș 4 milioane de euro, iar Guvernul PSD 1 milion de euro. „ Îmi exprim speranța că vizita de aici va accelera tot procesul de finalizare a pârtiei și de punere în funcțiune. O să-l rog și eu pe primarul din Câmpulung să accelereze documentația pentru tronsonul 2, dar să fim realiști și aici. Am fost ministru al pădurilor și agriculturii și știu. Dacă e un blocaj în ce privește trecerea prin situl Natura 2000 și prin ariile protejate, și legislația actuală nu permite, trebuie modificată legislația. Poate să facă ce documentație vrea primarul de Câmpulung, dar trebuie să aibă cadrul legal. E un câștig întâlnirea de astăzi și sunt alături pentru că și Consiliul Județean va finanța modernizarea drumului spre Rarău, pe Izvorul Alb, pe o lungime de 8 kilometri de drum prin pădure”.


De precizat că senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan, a anunțat, tot astăzi, că este co-inițiatorul unei legi care a fost aprobată de Senat și Camera Deputaților, prin care se pot obține derogări pentru siturile Natura 2000 sau arii protejate, astfel încât vor putea să înceapă lucrările la cel de-al doilea tronson al pârtiei de pe Rarău.

Primul tronson al pârtiei de schi de pe Rarău are o lungime de 2,8 kilometri iar conform proiectului, cel de-al doilea tronson va avea 1,6 kilometri.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava