MOPAN Suceava

Ziua de 14 octombrie marchează anual Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice inițiată de WEEE Forum

La nivel mondial, cantitatea de deșeuri de echipamente electronice și electrice (DEEE)  generate în acest an va cântări aproximativ 57,4 de milioane de tone – mai mult decât Marele Zid Chinezesc, considerată cea mai grea construcție  din lume.

Global E-waste Monitor 2020 a raportat faptul că aproximativ 53,6 de milioane tone de DEEE au fost generate în 2019. Această cantitate a reprezentat o creștere de 21% în ultimii cinci ani față de 2014.

România a făcut primii pași în colectarea separată și reciclarea deșeurilor electrice, odată cu aderarea la UE. Prin implementarea Directivei  europene de atunci, s-au pus bazele conceptului de răspundere extinsă a producătorului (REP) implementat de organizațiile de transfer de responsabilități (OTR).  Prima organizație a producătorilor, ECOTIC, înființată in aprilie 2006,  a colectat 240.000 tone DEEE până în prezent și a depus eforturi constante pentru îmbunătățirea legislației în domeniu și a sistemului de colectare și reciclare în România.

Acțiuni la nivel național cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice

ECOTIC organizează împreună cu partenerii săi:

  • Tombolă dedicată celor care transmit prin intermediul call center-ului 021 9641 comenzi de preluare de la domiciliu a deșeurilor electrice voluminoase. Detalii aici.
  • Campanii de colectare deșeuri electrice și electronice la nivel local în:
  • Arad, Brașov, Buzău, Galați, Reșița și Ploiești;
  • Vizite la Caravana ECOTIC aflată în parcarea mall-ului Coresi din Brașov în perioada 13-17 octombrie;
  • Lecții online de eco educație cu elevii;
  • Campanii interne dedicate angajaților din marile lanțuri de magazine;

Contextul european al reciclării deșeurilor electrice

Conform estimărilor la nivel european, 11 din 72 de articole electronice dintr-o gospodărie obișnuită nu mai sunt utilizate sau sunt deteriorate.

În UE rata oficială de colectare a deșeurilor electrice și electronice este de 55% (2018). Când sunt întrebați de ratele de reciclare, oamenii estimează că 40-50% din deșeurile electrice și electronice sunt reciclate (date preluate din interviuri publicate aici). În realitate, mai puțin de jumătate – 17,4% – au fost tratate și reciclate corespunzător în anul 2019.

Pascal Leroy, Directorul General al WEEE Forum, declară: „Mulți factori joacă un rol important pentru a face ca sectorul electricelor și al electronicelor să devină circular și eficient din punct de vedere al resurselor. De exemplu, în 2020, organizațiile noastre membre, care preiau responsabilitatea producătorilor, au colectat și asigurat reciclarea responsabilă a 2,8 milioane de  tone de deșeuri electrice și electronice. Însă un lucru iese în evidență: dacă cetățenii nu predau echipamentele uzate, deteriorate, nu le vând sau nu le donează, va trebui să continuăm să exploatăm noi resurse, provocând mari daune mediului.”

Mai multe detalii despre domeniul reciclării deșeurilor electrice și campanii dedicate acestora sunt disponibile pe website-ul ECOTIC și pagina de Facebook a organizației.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava