Concert pascal
MOPAN Suceava

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat ieri, 25 octombrie, la dezvelirea statuii Regelui Mihai I. Aceasta a fost amplasată la Sinaia, cu ocazia a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I, iar finanțarea statuii a fost realizată de către Ministerul Culturii.

Amplasamentul și soclul pentru montarea statuii Majestății Sale Regele Mihai I al României au fost puse la dispoziția Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș și Ministerului Culturii de către orașul Sinaia și se află pe domeniul public, respectiv pe Bulevardul Carol I, pe Esplanada Școlii George Enescu din Sinaia.
La eveniment au participat Alteţa Regală Principesa Margareta a României, președintele Senatului României Anca Dragu, primarul orașului Sinaia Vlad Oprea, consilierul de Stat Cătălina Galer, deputatul Alexandru Muraru etc.

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu și-a început cuvântarea prin a felicita pe toți cei implicați în realizarea acestui proiect, subliniind că „Regele Mihai I al României s-a întors la Sinaia”:

„Încep prin a felicita toți partenerii implicați în realizarea acestui monument de for public, cu mare însemnătate pentru români, dar și pentru întreaga istorie a Europei. Regele Mihai I al României s-a întors la Sinaia. Un oraș cu o bogată simbolistică, un oraș al marilor decizii politice, un oraș iubit de români. Pentru Sinaia, regalitatea a reprezentat chiar de la începuturi cel mai important factor de dezvoltare.”

De asemenea, acesta a arătat importanța avută de Regele Mihai I în istoria României, dar și faptul că a fost un real reper pentru zeci de generații.

„Dezvelirea statuii Regelui Mihai se încadrează în seria momentelor marcante pentru istoria României. Dincolo de rolul pe care l-a avut Majestatea Sa în schimbările și relațiile diplomatice ale țării noastre, a reprezentat figura spre care mulți români au privit cu speranță în anii cenușii ai comunismului.  Dacă ne amintim doar numărul mare al celor care l-au așteptat la aeroport la întoarcerea în țară îi vom înțelege importanța în conștiința colectivă. Îmi doresc ca acest loc să devină un reper important pentru tânăra generație, la fel cum și Majestatea Sa a fost în timpul vieții pentru zeci de generații. Avem în continuare nevoie de modele care să ne ghideze moral, dar și identitar. Ca sucevean nu pot să nu fac referire la momentul în care s-a întors în țară Majestatea Sa, datorat invitației Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și acest lucru a arătat și legătura specială dintre Biserică și Casa Regală”, a mai spus Ministrul Culturii.

Autorul monumentului regelui, realizat în mărime naturală, a fost ales în urma unui concurs de sculptură, derulat la finalul anului trecut. La concurs s-au înscris 33 de artişti plastici, iar câştigător a fost desemnat artistul Bogdan Ioan.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava