Concert pascal
MOPAN Suceava

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a prezidat marți, 9 iunie 2020, Reuniunea Grupului de lucru interinstituțional dedicat Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care a avut loc la Palatul Victoria. Au mai participat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu, reprezentanți la nivel de secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Apărării Naționale, ai Administrației Prezidențiale, precum și reprezentanți ai conducerii EximBank.

Reuniunea a avut loc în contextul pregătirilor participării părții române la al cincilea Summit al Inițiativei, prevăzut a avea loc la Tallinn, Estonia, în perioada 19-20 octombrie 2020.

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a amintit, în deschiderea reuniunii, importanța strategică a Inițiativei celor Trei Mări pentru România, reflectată și în Programul de Guvernare. A subliniat, de asemenea, importanța implementării proiectelor de interconectare prioritare pentru România în realizarea unor obiective naționale în sfera transporturilor, energiei sau digitalului. De asemenea, în contextul actual, marcat de efectele pandemiei COVID-19 la nivel global, Raluca Turcan a subliniat că proiectele I3M ar putea oferi un sprijin important redresării economice, cu efecte pozitive și asupra pieței muncii.

În intervenția sa, viceprim-ministrul a menționat că transportul, energia și conectivitatea digitală continuă să fie domeniile fundamentale ale I3M, iar interconectivitatea celor 12 state I3M va contribui și la creșterea convergenței economice și a coeziunii între membrii UE. În context, a declarat că „România rămâne un puternic susținător al proiectului european, care în același timp a construit un parteneriat strategic puternic și diversificat cu Statele Unite. Inițiativa celor Trei Mări este o expresie a acestei abordări strategice a României și reprezintă o contribuție regională nu doar la creșterea coeziunii la nivel UE, cât și la consolidarea parteneriatului transatlantic”.

De asemenea, Raluca Turcan a atras atenția asupra faptului că proiectele prioritare aflate pe lista andosată în cadrul Summit-ului I3M de la București din 2018, găzduit cu succes de Președintele Klaus Iohannis, vor putea avea un impact regional real, fiind relevante pentru obiectivul de creștere a interconectivității în cele trei domenii prioritare și pe deplin compatibile cu prioritățile și politicile Uniunii Europene în materie. Proiectele evidențiază nu doar potențialul de cooperare regională, ci și posibilitatea stabilirii unui spațiu de acțiune comun, implicând și alte state membre UE, dar și din Balcanii de Vest și din Vecinătatea Estică.

În cadrul discuțiilor, ministerele responsabile au trecut în revistă stadiul implementării proiectelor I3M avansate de România, etapele viitoare avute în vedere, sursele de finanțare identificate, eventualele obstacole înregistrate în ceea ce privește implementarea, respectiv propuneri de alte proiecte care ar putea fi finanțate prin Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (FI3M).

Informații suplimentare:

În contextul pregătirilor pentru organizarea celui de-al cincilea Summit al Inițiativei, prevăzut a avea loc la Tallinn, Estonia (19-20 octombrie 2020), Prim-ministrul României Ludovic Orban a aprobat, la 14 noiembrie 2019, reorganizarea și reactivarea Grupului de lucru la nivelul Guvernului care să sprijine participarea României în I3M, sub coordonarea viceprim-ministrului Raluca Turcan.

Grupul de lucru are ca obiectiv monitorizarea și coordonarea, la nivel guvernamental, a proiectelor în care este implicată România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări și acțiunile la nivelul executivului menite a implementa obiectivele I3M, analiza și sprijinirea bunei funcționări a instrumentelor sale, precum Fondul de Investiții al I3M, şi asigurarea unei promovări coordonate în plan extern a intereselor României în cadrul Iniţiativei, inclusiv în conexiune cu Forumul de Afaceri al Inițiativei, a cărei a treia ediție va avea loc în cadrul Summitului de la Talinn.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava