MOPAN Suceava

Patria Bank (PBK) a listat, marți, 15 decembrie, la Bursa de Valori București (BVB) a doua emisiune de obligațiuni subordonate (PBK28E), prin care a atras 8,2 milioane de euro de la investitori. Obligațiunile au fost listate pe piața reglementată administrată de BVB.

Aceasta este a doua rundă de atragere de finanțare derulată de instituția de credit pe piața de capital, după cea din 2019 (PBK27E). Astfel, valoarea sumelor atrase de bancă prin piața de capital în ultimii doi ani a ajuns la 13,2 milioane euro.

„Cele două emisiuni de obligațiuni încheiate cu succes de Patria Bank sunt o dovadă în plus că piața de capital și cea bancară sunt complementare în susținerea economiei românești. Aproape o treime dintre băncile din sectorul bancar românesc sunt prezente la Bursa de Valori București, fie prin emisiuni de acțiuni sau obligațiuni, ceea ce ne bucură deoarece este o dovadă de netăgăduit a colaborării dintre cele două sectoare financiare. Doar în ultimii doi ani, la BVB au fost peste 30 de runde de finanțare a căror valoare a depășit 2 miliarde de euro. Acești bani au fost atrași de bănci și companii private, chiar și de Ministerul Finanțelor Publice și mai sunt multe companii în pregătire pentru venirea la Bursa de Valori București”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Emisiunea cuprinde 16.374 de obligațiuni PBK28E, cu o dobândă fixă, de 6,5% pe an, plătibilă semestrial, și o maturitate de opt ani. Obligațiunile au o valoare nominală de 500 euro/ titlu. Obligațiunile sunt subordonate, necondiționate, negarantate și neconvertibile și au fost emise pentru întărirea bazei de capital a băncii.

„Patria Bank marchează încheierea cu succes a unei noi emisiuni de obligațiuni prin listarea lor la Bursă, astăzi. Semnificația acestei noi emisiuni este mult mai ampla pentru noi: într-un 2020 care a adus multe provocări, faptul că avem încrederea investitorilor este un vot pozitiv pentru direcția pe care o avem în Patria Bank. De asemenea, creditele nou-acordate în primele 9 luni ale anului, în valoare de peste 603 milioane lei, confirmă și capacitatea de adaptare a organizației la scopul declarat și asumat de a contribui la susținerea antreprenoriatului românesc și bunăstarea financiară a clienților noștri, persoane fizice și companii”, a afirmat Daniela Iliescu, Directorul General al Patria Bank.

Obligațiunile sunt subordonate pentru a putea fi înscrise în Fondurile Proprii de Nivel 2 ale Patria Bank. Întărirea bazei de capital permite băncii susținerea și implementarea strategiei sale de creștere organică a activității de creditare în condițiile respectării cerințelor prudențiale de solvabilitate.

Obligațiunile au fost vândute de Patria Bank printr-o ofertă derulată în perioada 28 – 30 septembrie și intermediat de firma de brokeraj TradeVille. Subscrierea minimă în plasamentul privat de emitere a obligațiunilor a fost de 25.000 de euro. Începând de marți, 15 decembrie, obligațiunile Patria Bank pot fi tranzacționate la bursă de către orice persoană fizică sau juridică.

„Expertiza TradeVille în obținerea de finanțări pentru companiile românești și tehnologia online de subscriere accesibilă și prietenoasă au contribuit din plin la succesul celui de-al doilea plasament privat de obligațiuni corporative pe care l-am intermediat pentru Patria Bank. Ne bucurăm să fim implicați în dezvoltarea unei bănci care sprijină nouă generație de antreprenori și business-uri esențială pentru viitorul României. Și facem în acest fel încă un pas pentru a transforma Bursa de Valori București într-un loc tot mai familiar și o destinație firească nu doar pentru investitori, ci și pentru antreprenori și companii”, a declarat Mihaela Bîciu, Director General, TradeVille.

„Succesul noii runde de finanțare derulată de Patria Bank este o reconfirmare a parteneriatului foarte util dintre bancă și TradeVille atât pentru instituția de credit, cât și pentru piața de capital. Banii atrași de Patria Bank de la investitori crește baza de capital a băncii, sporind astfel capacitatea de creditare a acesteia. Bani sunt în piață, atât din partea investitorilor persoane fizice, cât și din partea investitorilor instituționali, și pot fi accesați atât direct de companii, dar și de instituții de credit care atrag capital necesar de pe bursă și, ulterior, injectează bani în economie, prin creditare, dovedindu-se astfel că bursa este un canal eficient de finanțare”, a spus Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Patria Bank este listată la Bursa de Valori București, acțiunile băncii fiind tranzacționate cu simbolul bursier PBK.

Prospectul întocmit în vederea admiterii la tranzacționare pe Piața Reglementată administrată de BVB a obligațiunilor Patria Bank este disponibil pe website-ul instituției de credit, dar și la acest LINK pe website-ul BVB.

Acționarul majoritar indirect al băncii este Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity al cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KfW) și BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava