MOPAN Suceava

Patru artişti populari din judeţul Suceava au primit la începutul acestei săptămâni Medalia Meritul Cultural din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis. Ceremonia a avut loc la Palatul Crotoceni, cei patru suceveni medaliaţi de preşedintele României fiind Dorin Cocârţă, un dansator popular din comuna Fundu Moldovei, Felicia Cuciureanu o horitoare din comuna Bilca, Traian Davidean, un cojocar din Frătăuţii Noi şi Vasile Ungureanu, un interpret popular din comuna Mălini care foloseşte instrumente pastorale tradiţionale.

Toţi cei patru suceveni au obţinut titlul onorific de „Tezaure Umane Vii”, în cadrul unui proiect al Ministerului Culturii „de protecţie şi promovare a patrimoniului cultural imaterial şi de individualizare a României prin arte, în contextul globalizării”.

În cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că obţinerea titlului de „Tezaur Uman Viu” reprezintă „încununarea unei activităţi de o viaţă în slujba valorilor civilizaţiei tradiţionale. Acestei titulaturi, instituite pentru a materializa angajamentul României în îndeplinirea Convenţiei UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, i se adaugă începând de astăzi recunoaşterea certificată de Medalia Meritul Cultural pe care am avut prilejul şi bucuria să v-o înmânez. Acest moment este expresia unui sincer interes și a unui angajament instituțional pentru a susţine protejarea, transmiterea către noile generații și punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial”.

Programul „Tezaure Umane Vii” este una dintre iniţiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial, şi vizează, pe de o parte, creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a păstrătorilor şi transmiţătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităţilor din care fac parte, al specialiştilor şi al publicului larg, iar pe de altă parte identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia.

Patru artişti populari suceveni au primit Medalia Meritului Cultural din partea preşedintelui Klaus Iohannis, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava