Concert pascal
MOPAN Suceava

Reprezentanți ai conducerii Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), ai Cancelariei Primului-ministru şi ai Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) s-au întâlnit la Bucureşti, în perioada 9-11 mai 2016, cu o delegație a Şcolii Naţionale de Administraţie (ENA) din Franţa și reprezentanți ai Serviciului pentru cooperare şi acţiune culturală al Ambasadei Republicii Franceze la Bucureşti.

Creată de generalul Charles de Gaulle, președinte al Republicii Franceze, în octombrie 1945, Școala Națională de Administrație franceză are ca obiective fundamentale democratizarea accesului la înalte funcții publice și profesionalizarea funcționarilor. Misiunea ENA include instruirea și recrutarea inițială a înalților funcționari francezi și străini, formarea continuă și dezvoltarea profesională a funcționarilor francezi și străini, relații europene și internaționale în domeniile guvernanței și administrației publice,  formarea în probleme europene și pregătirea pentru examenele de admitere în instituțiile europene.

Tema supusă dezbaterii, la întâlnirile cu delegația franceză, a fost înființarea Institutului Național de Administrație din România (INA), ca structură de formare profesională continuă a corpului funcționarilor publici, la rolul, atribuțiile și mandatul acestuia, la nivelul de coordonare/subordonare, grupuri-țintă și parteneriate, ca şi la modalitățile de fructificare a expertizei franceze în domeniul formării profesionale a funcționarilor.  Astfel, INA va coordona centrele teritoriale de formare continuă pentru administrația publică și va colabora cu acestea pentru derularea programelor de formare şi perfecţionare, în parteneriat cu universități.

Întâlnirea a fost coordonată de doamna Sirma Caraman, Secretar de Stat în cadrul MDRAP, și s-a bucurat de participarea domnului Victor Giosan – Consilier de Stat la Cancelaria Primului-ministru, responsabil cu reforma administrației publice, domnului József Birtalan – Președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, directori și directori generali din MDRAP – Autoritatea de Management a Programului Operațional Capacitate Administrativă (AM POCA) și Direcţia Generală Administraţie Publică.

MDRAP a elaborat un Proiect de Lege privind înfiinţarea şi organizarea Institutului Naţional pentru Administraţie și l-a lansat în consultare publică pe data de 22 aprilie 2016; sugestiile, observațiile și propunerile pe marginea acestui proiect pot fi transmise până vineri, 21 mai 2016.

Suntem interesați de o colaborare punctuală cu Şcoala Naţională de Administraţie franceză pentru expertiza de specialitate privind formarea profesională a funcționarilor. Ne dorim ca INA să beneficieze de experiența partenerilor francezi și să devină principalul promotor al profesionalismului în formarea personalului din administrația publică. Un corp de funcționari publici competenți determină o administrație performantă, bazându-se pe motto-ul Competența profesioniștilor generează profesionalismul puterii”, a declarat doamna Secretar de Stat Sirma Caraman la finalul întâlnirii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava