MOPAN Suceava

Procurorii DNA au efectuat în cursul zilei de vineri mai multe percheziţii domiciliare într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2008-2014 a unor infracțiuni de corupție, privitoare la regimul stabilit pentru alte activităţi reglementate de lege și contra înfăptuirii justiţiei. Anchetatorii şi jandarmii au descins acasă la fostul şef al Punctului de Trecere al Frontierei Siret, comisarul şef Nelu Fediuc, dar şi la biroul colonelului Lucian Solcan, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) Suceava, aflat în clădirea Consiliului Judeţean Suceava. Alte percheziţii au mai fost făcute la domiciliul colonelului Lucian Solcan, dar şi la Poliţia de Frontieră Rădăuţi, în biroul comisarului şef Nelu Fediuc.

De precizat că percheziţiile în biroul şefului SPP Suceava, colonelul Lucian Solcan, au durat aproximativ trei ore, doi anchetatori verificând actele din spaţiul pe care acesta îl ocupă în clădirea Consiliului Judeţean. Pe uşa biroului lui Lucian Socan nu era menţionată nici o instituţie, ci doar un afiş pe care scria „Zonă de securitate clasa a-I-a. Atenţie! Informaţii clasificate de nivelul „Strict secret”. Se interzice accesul persoanelor care nu au aviz pentru acest nivel de informaţii”.

La percheziţii a fost prezentă şi Mihaela Beldiman, director executiv în cadrul Consiliului Judeţean Suceava. Aceasta a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu este implicată în acest dosar, iar ea a fost prezentă la percheziţii în calitate de reprezentant al administratorului clădirii.

După terminarea percheziţiilor, cei doi anchetatori au plecat din biroul lui Luciann Solcan cu mai multe documente. Colonelul Solcan a spus la ieşirea din biroul său, după plecarea anchetatorilor, că aceştia au căutat un document, „o declaraţie”. Şeful SPP Suceava a fost dus la audieri a sediul DN A cu o dubiţă a Jandarmeriei.

Reamintim că la începutul acestei săptămâni, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare libertate, a mai multor inculpați care au constituit un grup infracțional organizat, condus de Dumitru Horga , preot in localitatea Cândești. Activitatera acestui grup a fost sprijinită de fostul șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret, Nelu Fediuc.

În perioada 19.08.2008 – 03.03.2009, a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat, condus de inculpatul Horga Dumitru, preot in localitatea Cândești, jud. Botoșani, din care mai făceau parte inculpatul Sofronie Dumitru Daniel, dascăl la parohia preotului Horga Dumitru, Ciornenchi Constantin Paul și Horga Bogdan Iulian, fiul preotului Horga Dumitru, la care au aderat pe parcurs și alte persoane, activitatea acestui grup fiind sprijinită de către inculpatul Fediuc Nelu, cu funcția de șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret.
Grupul infracțional acționa după regulile convenite între funcționarii publici, care, urmărind realizarea unor foloase materiale cu evident caracter patrimonial, își încălcau atribuțiile de serviciu favorizând traficul de produse accizabile prin Vama Siret.
Persoanele ce tranzitau frontiera de stat reveneau în România cu importante cantități de țigări, ce au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul și județul Botoșani, dar și în judeţul Suceava.
La fiecare intrare în țară, membrii grupului dădeau lucrătorului poliției de frontieră care era de serviciu și se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de intrare, suma de 100 lei.
Fiecare transport s-a efectuat pe baza informațiilor furnizate de inculpatul Fediuc Nelu, în funcție de planificarea în serviciu a lucrătorilor din Punctul de Trecere a Frontierei Siret (acesta avea prerogativa de serviciu de a aproba planificările și inclusiv componența turelor de serviciu).
Astfel, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul inculpatului Fediuc Nelu și al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliție de frontieră de serviciu în Punctul de trecere al frontierei Siret și lucrători vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), cantitatea de 296.240 pachete de țigări de proveniență ucrainiană ( 286.240 + 12.000 – din data de 11.12.2008, sens în care au efectuat un număr de 61 treceri în 29 zile, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, jud. Suceava.

Ca urmare a activității infracționale, a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 1.581.302 lei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava