Concert pascal
MOPAN Suceava

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava au efectuat în cursul zilei de joi opt percheziţii în judeţul Suceava într-un dosar în care sunt cercetate mai multe persoane pentru trafic de migranţi. În urma percheziţiilor au fost identificaţi 13 migranţi ilegali.
Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei, începând cu luna noiembrie a anului 2013 poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava efectuează cercetări, sub coordonarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, în cadrul unui dosar penal în care sunt suspecţi L. I. de 41 de ani, cetățean ucrainean, C. G., de 41 ani, cu dublă cetățenie, română și moldovenească, B. M., de 40 de ani, cetățean ucrainean, şi B. Alin, de 30 de ani, din com Straja, jud.Suceava etc. Aceştia sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „constituirea unui grup infracţional organizat”. În urma activităţilor desfăşurate în acest caz s-a stabilit că în cursul lunii noiembrie 2013 pe raza judeţului  Suceava s-a constituit un grup infracţional organizat compus din L. I. (cetăţean ucrainean), B. M. (cetăţean ucrainean), B.Alin (cetăţean român) și M.D., de 28 de ani (cetăţean ucrainean), care au acționat împreună şi în mod coordonat în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, pentru obţinerea de beneficii financiare.
Astfel, L. I (urmărit prin Interpol, în prezent arestat în R. Moldova), liderul şi coordonatorul grupului, ţinea legătura cu persoane neidentificate aflate pe teritoriul Ucrainei, care furnizau migranţii în zona oraşului Cernăuţi, de unde erau preluați de către M.D., care la cererea lui L. Ivan organiza şi realiza, prin intermediul altor complici cetăţeni ucraineni neidentificaţi, transportul şi călăuzirea migranţilor peste frontiera verde în România, prin zona comunei Brodina, județul Suceava. Din zona de frontieră, migranţii erau preluaţi de către B. Alin., cu ajutorul altor călăuze cetăţeni români, apoi erau transportaţi în interiorul ţării şi eventual găzduiţi până la momentul predării lor către ceilalţi membri ai grupului. C. G. şi L. Ivan luau migranţii de la B. Alin., îi călăuzeau pe teritoriul României până în apropierea frontierei de vest, îi cazau în diverse locaţii (case particulare, hoteluri sau pensiuni) şi le organizau ieşirea ilegală din România către Spaţiul Schengen. Trecerea frauduloasă a migranţilor în Ungaria se realiza fie prin călăuzirea migranţilor peste frontiera verde de către B.M., F. V. (cetățean ucrainean), N. V. de 34 de ani (cetățean ucrainean, în prezent arestat în Ungaria), fie prin ascunderea lor în mijloace de transport. Pe teritoriul Ungariei migranţii erau preluaţi cu microbuze de către legături ale lui L. I., care îi transportau până în Austria (Viena). Pentru fiecare migrant traficat pe ruta Ucraina (Cernăuţi) – România – Ungaria- Austria (Viena) se percepea suma de 4.000 – 4.500 USD, bani care se împărțeau între membrii şi sprijinitorii grupului, în funcţie de poziţia şi aportul fiecăruia.
Prin modalitatea mai sus menționată au fost racolate, găzduite și transportate de pe sau pe raza jud. Suceava un număr de 7 grupuri de migranți, compuse din 31 persoane (şase grupuri cu 25 persoane trecute fraudulos din Ucraina în România și un grup cu 6 persoane racolate din Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi). Grupurile mai sus menționate au fost monitorizate și identificate în mod legendat cu sprijinul lucrătorilor poliției de frontieră din cadrul P.T.F. Salonta, P.T.F. Borș, I.T.P.F. Timiș, P.T.F. Sînicolau Mare și Serviciul pentru Străini Arad. După identificarea acestora de către autoritățile de aplicare a legii, migranții solicitau azil, iar membrii grupării îi preluau din nou, îi transportau și cazau la diferite pensiuni de pe raza jud. Bihor, Timiș, Alba sau Cluj, încercând să-i scoată din țară prin alte metode.
Majoritatea membrilor rețelei sunt din Ucraina sau din Republica Moldova, coordonarea activităților infracționale fiind efectuată de pe teritoriul Ucrainei, iar migranții provin din Pakistan, Afganistan,Irak sau Siria.
În urma probatoriului administrat, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de un număr de 16 suspecți, pentru comiterea infracţiunilor mai sus menţionate. În ziua de 17.04.2012, după identificarea pe raza mun. Suceava a doi suspecți, respectiv M. Marius de 24 de ani, din com. Brodina, jud. Suceava și G. E. (cu dublă cetăţenie română şi ucraineană), care urmau să transporte un grup de migranți peste frontiera de Vest,  lucrătorii B.C.C.O. Suceava, cu sprijinul I.P.J. Suceava – S.A.S., I.J.J. Suceava, I.T.P.F. Sighetu Marmației – Sectorul Poliției de Frontieră Rădăuți, lucrători din cadrul Poliției Mun. Suceava și Poliției mun. Rădăuți, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, au organizat o acțiune, ocazie cu care au fost efectuate un număr de 8 percheziții domiciliare pe raza jud. Suceava și au fost puse în executare 6 mandate de aducere (ceilalți suspecți neaflându-se pe teritoriul României).
Cu ocazia perchezițiilor efectuate, la domiciliul suspectului C. Daniel, de 47 de ani din mun. Suceava și la cel al tatălui său, au fost identificați 13 migranți (11 afgani și 2 sirieni) introduşi anterior în mod ilegal peste frontiera verde dinspre Ucraina, fiind sesizat cu privire la această situație Serviciul pentru Imigrări Suceava care urmează a-i prelua și a le clarifica situația juridică.  Totodată au fost ridicate în vederea cercetărilor  următoarele bunuri: 2 autoturisme, suma de 1.590 dolari SUA, 210 EURO, 1.800 lei,  un pistol cu gaz, opt telefoane mobile, pașapoarte, cărți de identitate, precum și mai multe înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.
Persoanele împotriva cărora vor fi puse în executare mandatele de aducere urmează a fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T pentru audieri.
Pe parcursul cercetărilor activitățile de suport tehnic în cauză au fost asigurate de către S.O.S. Suceava, S.O.S. Cluj, S.O.S. Alba, S.O.S. Timișoara, S.O.S. Oradea, D.G.I.P.I. și S.R.I.- Direcția Județeană Suceava.
Totodată, au fost desfășurate activități operative punctuale, la solicitarea unității noastre de poliție și de către lucrători din I.G.I.- Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi, I.T.P.F. Sighetu Marmației – Sectorul Poliției de Frontieră Rădăuți și B.C.C.O. Alba Iulia.
Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava