Lume lume hai la targ
MOPAN Suceava

În cursul zilei de vineri, 17 martie 2017 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au efectuat un număr de 18 percheziții domiciliare pe raza județelor Timiș și Suceava în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, format din 17 de suspecţi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de camătărie, înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada  2010-2017 a fost constituit un grup infracțional organizat de mari dimensiuni, care a acționat coordonat pe raza municipiilor Timișoara și Suceava, având ca scop desfășurarea de activități infracționale constând în acordarea de împrumuturi de sume de bani, prin contracte perfectate „ad validitatem”, în conținutul cărora erau disimulate și dobânzile aferente sumelor împrumutate.

Potrivit procurorilor, contractele de împrumut erau perfectate cu obligația persoanelor împrumutate de a oferi garanții imobiliare solide. În cazul in care persoanele împrumutate nu rambursau la termen debitul contractat se demara procedura executării silite, în regim de urgență. Sumele de bani imprumutate și dobânda perceputa erau preluate, atât cash cât și prin virament bancar de catre camatari sauerau preluate prin intermediul persoanelor din anturajul acestora.

„Liderii grupării infractionale foloseau membrii familiei uneori, ca interfață, la notarul public pentru sumele de bani acordate cu titlu de imprumut sau îi împuterniceau ulterior pe aceștia pentru a initia procedura executarii silite la executorul judecătoresc”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, în nici unul dintre cazuri, cămătarii nu acceptau nici un fel de compromis în rezolvarea situației, în sensul că nu permiteau victimelor să își valorifice singure imobilele la prețul real al pieței, pentru a-și putea achita debitele, refuzând categoric să ridice ipotecile instituite pe numele acestora. ”Scopul clar conturat al grupării era de la bun început deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care aceștia garantau împrumuturile contractate, prin instituirea de dobânzi mari, la termene de scadență foarte scurte, lucru care făcea ca victimele să fie în imposibilitatea de a plăti dobânzile percepute de cămătari. Unele victime suferinde de boli incurabile, fiind fără venituri, au fost puse în situatia de a fi executate silit din propriile locuințe pentru că nu au mai fost in masura să achite dobânzile percepute. De asemenea, înainte de executarea silită, membrii grupului infracțional recurgeau la amenințări și agresiuni fizice pentru a determina victimele să renunțe la la imobilele în care locuiau fără a mai face vreun demers legal pentru recuperarea bunurilor”, se mai spune în comunicat.
În aceste condiții, în marea majoritate a cazurilor constatate, persoanele care s-au împrumutat cu camătă și au garantat aceste sume de bani cu proprietățile pe care le dețineau, au ajuns să fie deposedate de bunurile proprii. Ulterior deposedării de bunurile imobile, unii debitori erau nevoiți să locuiască în propria lor casă ca și chiriași ai membrilor grupării, achitând lunar sume cuprinse între 200 și 300 Euro, în multe cazuri victimele ajungând să achite sume de peste 15.000 e uro cămătarilor, doar cu titlu de chirie, membrii grupării rotunjindu-și astfel veniturile și din prestarea de astfel de activități oneroase, nedeclarate la autoritățile fiscale pentru  plata impozitului aferent
În dosar s-a mai reţinut că, în unele cazuri, cămătarii racolau din baruri victime pentru a-și renova imobilul. După ce intrau în contact cu victima, îi solicitau acesteia să vadă imobilul, iar după ce-l ”evaluau”, îi comunicau victimei ca îi pot sprijini cu suma de bani și cu firme care să le închirieze imobilul la sume exorbitante, de unde cămătarii solicitau comision. După ce convingeau victima, îi comunicau, după o perioadă de timp, că au găsit firma care să închirieze imobilul, dar pentru a avea câștig de cauză  propuneau victimelor să treacă pe numele cămătarului întreg imobilul pentru a câștiga încrederea celor care doreau să închirieze imobilul în cauză. Astfel, prin aceste metode, membrii grupului convingeau  victimele să înscrie în cartea funciară întreg imobilul pe numele cămătarului, imobil, care de regulă, avea  valoare mare pe piaţă.
De asemenea, membrii grupului preluau sau predau, dupa caz, persoane vatamate si altor camătari din municipiul Timisoara cu care aveau relatii de” colaborare”.
Cu sumele de banii obţinute din cămătărie de către membrii grupării infracționale, se realiza  achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile, înregistrate pe numele acestora sau pe numele  altor persoane din anturajul lor sau din familie.
De precizat că prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de estimat la circa 3.500.000 de euro.
„Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. La activităţi au participat şi polițiști din cadrul B.C.C.O. Suceava, S.C.C.O. Arad și S.C.C.O. Caraș-Severin, precum și jandarmi din cadrul G.M.J. Glad Voievod Timișoara. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se arată în comunicat.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava