MOPAN Suceava

Suceveanul Ovidiu Jelea le este cunoscut cititorilor din expedițiile făcute pe timp de iarnă pe vârfurile Mont Blanc (4810m) și Elbrus (5862m), în timpul unor expediții spectaculoase făcute cu un BMW fabicat în 1990, ori când și-a lansat proiectul video Vagabond, un documentar despre oameni care și-au urmat visurile, premiat de Nikon, sau când a devenit instructor certificat BMW la celebra BMW Instructor Academy din Maisach Germania, ori cu numeroasele ocazii când echipa de sportivi antrenată de el câștiga medalie după medalie în competițiile de Karate.
La începutul anului 2016 Ovidiu a publicat pe pagina lui de Facebook un album foto cu fotografii superbe din Italia, Tarvisio, momentul culminant fiind cel în care a început să posteze scurte texte și fotografii cu cei mai buni sportivi ai lui, cărora multiplul Campion Mondial și European WKF Luca Valdesi le lega centura neagră în locul celei maro.
L-am sunat pentru a afla despre ce este vorba și așa am aflat că la începutul anului 2016, șase dintre sportivii lui au devenit centuri negre în urma examinării cu celebrul Luca Valdesi și cu tatăl și antrenorul lui, Andrea Valdesi. Cei șase sportivi erau deja multipli Campioni Naționali în toate cele trei probe din Karate (Kata, Kumite și Kata echipe) în sistem WKF, ceea ce este o performanță deosebită, având în vedere că majoritatea sportivilor participă doar la o probă și că sistemul WKF este unul foarte dificil, fiind singurul recunoscut de Comitetul Olimpic, versiune de Karate care va fi probabil prezentă la Jocurile Olimpice din 2020. În 2015 echipa lui Ovidiu a câștigat 20 de medalii de aur la Campionatele Naționale.
Sportivii care au obținut centura neagră sunt Petru Comănescu, Daniel Santioneanu, Konrad Gyorfi, Andreea Gună, Alexandra Ioniță și Katinka Gyorfi. Fiecare dintre postările lui Ovidiu se încheia cu propoziția ”ne aflăm acum, împreună, în fața unui nou început” și cu promisiunea că întreaga poveste a acestor sportivi va fi la un moment dat cunoscută tuturor. L-am întrebat despre ce este vorba și ce înseamnă pentru el performanța sportivilor săi. Iată răspunsul lui Ovidiu:
”Imediat după examen Maestrul Andrea Valdesi le-a spus sportivilor că gradul de 1 DAN – centură neagră este un moment foarte important al carierei lor, dar că nu este un punct final ci doar începutul. Toate eforturile făcute de ei până acum, toate sacrificiile, toți anii de studiu, au fost necesare doar pentru a se alinia la acest nou început, de unde începe Karate-ul adevărat.
Despre acest început este vorba, dar și despre faptul că, odată cu această realizare, am încheiat o etapă din cariera mea ca antrenor. Dacă lucrurile vor decurge așa cum ne dorim, dacă visul nostru în legătură cu ceea ce urmează se va transforma în realitate, vom parcurge în anii care urmează o cale complet nouă din toate punctele de vedere, o cale plină de neprevăzut.
În legătură cu faptul că nivelul lor tehnic a fost confirmat de Luca Valdesi, multiplu Campion Mondial și European atât în proba de Kata individual cât și în cea pe echipe, în cel mai dificil sistem de Karate din lume, sistemul olimpic, ceea ce simt este că mi-am făcut datoria față de ei până acum și că i-am îndrumat pe un drum care le poate deschide multe oportunități în viitor. Trebuie menționat și faptul că Luca Valdesi a fost ales de curând în comisia care va stabili regulamentul probei de Kata pentru Jocurile Olimpice. Acești copii au primit confirmarea valorii lor tehnice de la unul dintre cei mai buni tehnicieni din lume, în sistemul olimpic de Karate. Practic, din acest punct de vedere, o provocare mai mare pentru ei nu exista.
Idolul lor le-a oferit gradul de 1 DAN și le-a legat centura neagră, așezându-i la startul spre o etapă nouă, etapa adevăratului Karate.
Cel mai probabil în anul 2020 Karate WKF, reprezentat în România de Federația Română de Karate, va fi prezent la Jocurile Olimpice. Acest lucru nu va face însă lucrurile mai ușoare pentru sportivi, dimpotrivă. Nivelul tehnic este foarte ridicat, presiunea asupra sportivilor va crește și sunt multe lucruri care ar trebui rezolvate în România înainte de a spera la vreun rezultat, începând cu sistemul politic, lucruri care necesită mult timp și energie, iar în sportul de performanță timpul este vital. România pare însă a fi blocată în ”tranziție” de 25 de ani, mai degrabă orbecăind decât făcând pașii spre schimbare.
Karate nu a reprezentat niciodată pentru mine totul în viață, a fost doar o mică parte, e adevărat că una foarte importantă, din viața mea. Karate va rămâne o parte din viața mea doar atât timp cât nu voi fi nevoit să fac compromisuri și menționez asta pentru că sacrificarea timpului și a libertății sunt  concesii la modă în România, pe care eu nu sunt însă dispus să le fac. Prin urmare va fi ori un drum fără compromisuri, ori nu va fi niciun drum. Drumul pe care vreau să pornim este nou, nebătut până acum, asta înseamnă riscuri. Eu nu am avut niciodată probleme cu riscul însă, din punct de vedere al leadeship-ului, se apropie momentul adevărului în ceea ce privește echipa noastră, care a funcționat impecabil până acum.
Singurul lucru cert în acest moment este că viitorul le aparține celor vizionari.
Le mulțumesc Maeștrilor Andrea Valdesi și Luca Valdesi pentru șansa oferită sportivilor, domnului Radu Anghel Vasilescu, directorul Palatului Național al Copiilor pentru colaborarea de 10 ani care a fost foarte importantă pentru formarea acestei echipe de campioni și părinților acestor copii pentru încrederea dovedită până acum”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava