Concert pascal
MOPAN Suceava

În ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care a avut loc astăzi la sediul Palatului Administrativ s-a luat în discuție situația Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava în contextul pandemiei de coronavirus.

Potrivit datelor oficiale, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, în momentul de față, gestionează majoritatea patologiei acute din cadrul județului, respectiv 75% din patologia traumatică, desfășoară aproximativ 25 programe naționale prin D.S.P. și C.A.S., cele mai multe fiind dedicate pacienților cronici.

Managerul spitalului, Alexandru Calancea a precizat că, raportat la un număr de 800 pacienți aflați în spital la începutul lunii martie, în prezent spitalul județean are în grijă între 180-200 pacienți confirmați Covid-19, 100-200 pacienți suspecți Covid-19 și 350 pacienți cu afecțiuni cronice decompensate.

El a subliniat faptul că la 7 luni de la debutul pandemiei, Spitalul Județean tratează doar 50% din pacienții de dinaintea epidemiei, în afara urgențelor și a nașterilor nemaifiind tratate afecțiunile cronice, aspect ce ridică mari îngrijorări în rândul cadrelor medicale.

Analiza specialiștilor a relevat faptul că principala cauză a nereluării activității normale a Spitalului Județean o reprezintă scindarea secției de terapie intensivă ATI în două sectoare, sectorul non-Covid și sectorul Covid.

Sectorul non-Covid este format din 20 de paturi și din blocul operator ce este gestionat de 6 medici specialiști care, cu mari eforturi, reușesc să susțină o singură linie de gardă (deși necesarul ar fi de 2 linii de gardă), desfășurând în prezent pe săptămână 60 de ore de muncă.

Sectorul Covid format din 20 de paturi este gestionat de 5 medici specialiști care realizează ture de 12 ore, 7 zile din 7. Un medic ATI are în îngrijire între 15 și 20 de pacienți, deși normarea este de un medic la 4 paturi.

Analizele realizate de către SJU Suceava arată că în cazul creșterii peste 20 a numărului de pacienți Covid-19 în ATI, există posibilitatea transformării întregii secții, respectiv a întregului spital în sector Covid.

Din analiza datelor statistice pe care le deține Spitalul Județean Suceava se constată o tendință de creștere a cazurilor cu patologie Covid-19, fapt ce poate duce la atingerea capacității maxime de cazare de 225 de locuri în spațiile disponibile pentru această patologie, iar numărul pacienților ce necesita terapie intensivă va crește în paralel.

În cazul acestui scenariu nefavorabil, în aproximativ o lună va fi necesară închiderea secțiilor non-Covid și dirijarea patologiei respective spre alte unități din județ.

În cazul unei creșteri accentuate a cazurilor grave există, deasemenea riscul ca secția ATI să devină Covid, să ducă la blocarea activității non-Covid a spitalului, și la redirecționarea patologiilor obstetricale, traumatologice sau chirurgicale acute.

Managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a ridicat chestiunea degrevării unității de patologia Covid și susținerea secției de terapie intensivă prin aport de personal.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava