MOPAN Suceava

Necunoașterea regulilor de prevenire a incendiilor, asociată de multe ori  cu neglijența, conduce în fiecare an la incendierea a peste 6.500 de locuințe, situaţie ce determină continuarea eforturilor derulate în sensul responsabilizării cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de prevenire a incendiilor.

Odată cu debutul  sezonului rece, la nivel național  s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de incendii la locuințe și gospodării ale cetățenilor. Numai în ultimele trei săptămâni, au fost înregistrate 23 astfel de incendii, care s-au soldat cu 19 persoane decedate și alte 26 rănite.

Din punct de vedere al cauzei probabile a decesului, în peste 90% din cazurile înregistrate, evenimentele s-au produs ca urmare a arsurilor sau din cauza intoxicării cu fum sau gaze arse.

În cele mai multe dintre situații, cauzele probabile care au condus la producerea incendiilor au constat în sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coș de fum necurățat, instalații electrice defecte sau echipamente electrice improvizate.

Pe fondul lipsei de supraveghere, copiii au devenit principalele victime ale incendiilor produse la locuințe și gospodării. În acest context, pentru prevenirea evenimentelor în care ar putea fi implicați și copii, se interzice lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcțiune.

Astfel, amintim tristul incident, produs pe fondul inconștienței, într-o locuință din localitatea Vatra Dornei, județul Suceava, în urma căruia doi copii au căzut pradă flăcărilor. Nesupravegheat, băiețelul în vârstă de 2 ani și 8 luni a deschis ușa sobei, a luat jar și l-a pus în pătuțul surorii sale de doar 1 an și 2 luni. În urma acestui eveniment, fetița a decedat, iar băiețelul a suferit arsuri la mâini fiind transportat la spital.

Un alt eveniment tragic s-a produs duminică, în comuna Vadu Paşii, județul Buzău, când un bărbat de 63 de ani a decedat în urma intoxicării cu monoxid de carbon. Locuința sa a fost cuprinsă de flăcări din cauza exploatării necorespunzătoare a sobei cu acumulare.

În perioada sezonului rece, un alt factor generator de situații de urgență cu urmări grave, îl reprezintă exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor și consumatorilor de gaze naturale.

Exemplificăm în acest sens, explozie produsă, în data de 18 noiembrie, la o locuință din localitatea Gornești, județul Mureș. Evenimentul, generat de acumulările de gaze în încăpere, s-a soldat cu rănirea a două persoane vârstnice, ambele cu arsuri grave pe suprafața corpului.

O altă deflagrație a avut loc, la sfârșitul lunii noiembrie, într-o casă din localitatea Botoaia, judeţul Vaslui. Evenimentul a fost generat din cauza scăpărilor de gaze de la o butelie de aragaz și s-a soldat cu decesul unei femei în vârstă de 66 de ani.

MĂSURI OBLIGATORII PENTRU POPULAȚIE

Pentru evitarea situațiilor în care este pusă în pericol viața persoanelor, facem un apel la responsabilitate din partea cetățenilor, în ceea ce privește respectarea regulilor de utilizare a sistemelor de încălzire.

În fiecare an, înainte de utilizare, sobele, coșurile de fum și celelalte instalații de încălzire se controlează și se înlătură defecțiunile constatate. Este interzisă folosirea sistemelor de încălzire cu improvizații, supraalimentate cu lemne sau lăsate nesupravegheate. De asemenea, nu este permis ca în structura coșului de fum să fie zidite elemente combustibile ale acoperișului sau ale planșeului.

Lemnele de foc sau celelalte materialele care se pot aprinde trebuie să fie amplasate la o distanță considerabilă față de sobe, iar în fața ușilor de alimentare ale acestora se amplasează o tablă metalică destinată protejării împotriva scânteilor și cenușei.

Totodată, se interzice aprinderea focului prin utilizarea benzinei sau altor lichide inflamabile.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum și gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, pentru semnalizarea timpurie a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

În cazul în care, în locuință, se simte miros caracteristic de gaze se deschid toate uşile şi ferestrele, nu se aprinde nicio sursă de foc și nu se acționează întrerupătoare sau aparate electrice. Toate aceste situații trebuie anunțate imediat la operatorul de distribuţie gaze.

NU LĂSAȚI COPIII SINGURI ACASĂ, nesupravegheați sau blocați, cu surse  de aprindere, sobe, plite și aparate electrice în funcțiune!

În cazul sobelor de gaze, aprinderea focului trebuie realizată doar după aerisirea focarului.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store  şi  App  Store  şi  a  Platformei  Naţionale  de  Pregătire  pentru  Situaţii  de  Urgenţă „Fiipregatit.ro” – www.fiipregatit.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava