Concert pascal
MOPAN Suceava

Temperaturile scăzute înregistrate în noaptea de 23 spre 24 aprilie şi bruma căzută în noaptea de 10/11 mai au afectat livezile de pe valea râului Moldova din bazinul pomicol Fălticeni. Este concluzia unui raport prezentat de şeful Direcţiei Agricole Suceava, Haralampie Duţu, în şedinţa Colegiului Prefectural de joi. Potrivit raportului, au fost afectate 100 de hectare cu măr, dar s-au înregistrat probleme şi la nuc, viță de vie și fasole, dar nu la un nivel la care să se poată vorbi de calamități. În prezent se parcurg etapele  legale pentru constatarea pagubelor produse de înghețul târziu de primăvară.

Haralampie Duţu a arătat că cel mai probabil producătorii agricoli aflaţi în astfel de situaţii vor beneficia de reducerea impozitului pe norma de venit. ”Suprafața estimată ca fiind afectată a fost, inițial, de aproximativ 300 de hectare cu speciile măr și prun, ca după o săptămână la evaluările făcute să constatăm o suprafață afectată de aproximativ 100 de hectare cu măr, fără a avea situații de suprafețe calamitate, conform actelor normative în vigoare care prevăd că o cultură poate fi declarată ca fiind calamitată de un anumit fenomen, la un grad de afectare de peste 30%. Din păcate lucrurile nu s-au oprit aici și în noaptea de 10/11mai s-a înregistrat din nou brumă, zona cea mai afectată fiind tot cea care cuprinde livezile de pe valea râului Moldova. De această dată situația este mai gravă deoarece s-a accentuat paguba produsă în primă fază. La momentul întocmirii prezentului material se parcurg etapele procedurale, conform actelor normative în vigoare, pentru constatarea pagubelor produse de înghețul târziu de primăvară = brumă. Nu avem informații privind alocarea unor sume pentru aceste calamități, dar ceea ce este sigur prin întreprinderea acestor măsuri producătorii agricoli aflați în astfel de situații pot beneficia de reducerea impozitului pe norma de venit”, a spus Duțu.

Raportul mai menţionează că producătorii agricoli ale căror culturi au fost calamitate nu au asigurări acesta fiind una din marile probleme din agricultură după cea a asocierii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava