MOPAN Suceava

Prefectura Suceava a comunicat că, din noiembrie 2009 și pînă-n prezent, Serviciul Județean de Pașapoarte a emis peste 295.000 de pașapoarte, din care 165.819 electronice și 129.603 temporare. De asemenea, au fost verificate și aprobate 43.511 cereri de eliberare a pașapoartelor simple electronice depuse la misiunile diplomatice ale României în străinătate. Pe 19 martie este Ziua Pașaportului Românesc și se împlinesc 106 ani de la promulgarea prin Înalt Decret Regal a primei legi moderne în domeniul pașapoartelor.

Comunicat de presă

19 martie –Zi aniversară  a Pașaportului Românesc

Exercitarea dreptului la „liberă circulaţie” în străinătate se face prin legitimarea la trecerea frontierelor cu documente care certifică identitatea, cetăţenia şi calitatea titularului.

Documentul de călătorie românesc denumit paşaport este menţionat pentru prima dată  în Regulamentul Organic din Principatele Române, Ţara Românească şi Moldova, în anul 1830, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste graniţele Dunării şi ale Imperiului Habsburgic.

Legea asupra paşapoartelor – prima lege modernă în domeniu – a fost promulgată prin Înaltul Decret Regal nr. 1758 din 19.03.1912. Din acest motiv, în anul 2006, ministrul administraţiei şi internelor a aprobat ca data de 19 martie să fie instituită Zi Aniversară a Paşaportului Românesc.

In decursul anilor, au fost introduse mai multe tipuri de paşapoarte: diplomatice (în 1920), colective şi de serviciu (în 1941).
În anul 1948, activitatea de eliberare a paşapoartelor a revenit în exclusivitate Ministerului Afacerilor Interne. Regimul sever al călătoriilor în străinătate a fost menţinut până în decembrie 1989. Ulterior, prin Decretul – Lege nr.10/1990 s-au desfiinţat vizele și s-au liberalizat călătoriile cetăţenilor români în străinătate.

In conformitate cu Ordonanţa nr. 83/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, începând cu 01.01.2005, la nivel naţional, activitatea de paşapoarte a trecut în subordinea instituţiei prefectului.

În vederea alinierii la practica europeană în materie, a fost adoptată Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, care reglementează condiţiile şi limitele în care cetăţenii români  pot călători în străinătate. Cetăţenilor români le-a fost garantat dreptul de a călători în străinătate, de a emigra şi de a reveni oricând în ţară.

Începând cu 01.01.2007, dată de la care cartea de identitate valabilă poate constitui document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, cetăţenii români au câştigat o mai mare libertate de circulaţie.

Conform Regulamentului (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului Europei, din data de 31.12.2008,  România,  ca stat membru UE, a început să emită paşapoarte simple electronice. Din luna februarie 2010 se pot depune documente, respectiv obţine paşapoarte simple electronice/temporare şi la misiunile diplomatice ale României în străinătate.

Valabilitatea paşaportului simplu electronic este de 5 ani, iar pentru minori cu vârsta sub 12 ani – 3 ani. Termenul de eliberare este de 14 zile calendaristice, taxele fiind 258 lei pentru paşapoartele cu valabilitate 5 ani, respectiv 234 lei pentru cele cu valabilitate 3 ani.

Paşapoartele simple electronice sunt tipărite de către Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice Bucureşti.

Persoanele care trebuie să călătorească urgent în străinătate pot depune concomitent/separat cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar. Valabilitatea acestui document este de 12 luni, taxa – 96 lei, iar termenul de eliberare, între 2 ore şi 3 zile lucrătoare.

Sistemul de emitere a noilor tipuri de paşapoarte a fost introdus în judeţul Suceava  la data de 23.11.2009. De atunci, prin ghişeele serviciului și punctul de lucru mobil din municipiul Rădăuți, s-au primit şi soluţionat 165.819 cereri pentru paşapoarte simple electronice şi 129.603 cereri pentru paşapoarte simple temporare. De asemenea, s-au verificat si aprobat 43.511 cereri de eliberare a paşapoartelor simple electronice depuse la misiunile diplomatice ale României din străinătate.

Ca nota generală, de la debutul activității de emitere a pașapoartelor simple electronice s-a constatat o creștere treptată a solicitărilor pentru acest document, în anul 2017, procentul fiind de 64,5% din totalul cererilor.

După data de 01.02.2017, când prin Legea nr.1/2017 s-au eliminat o serie de taxe, costul pașaportului simplu temporar a scăzut la 96 lei, motiv pentru care, comparativ cu anul 2016, numărul acestor solicitări s-a dublat.

Biroul de presă al Instituției Prefectului-Județul Suceava

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava