În anul 2022, ANCOM a desfășurat 3.451 de controale pentru a asigura aplicarea și respectarea prevederilor legislației și reglementărilor impuse de Autoritate în vederea promovării concurenței pe piețele de comunicații electronice și de servicii poștale și pentru protejarea drepturilor și intereselor utilizatorilor.

„În urma controalelor efectuate anul trecut, neregulile descoperite au fostsancționate cu amenzi în cuantum de peste 2,8 milioanede lei. Deși cele mai multe amenzi au fost aplicate pe piața de comunicații electronice, se poate observa o ușoară creștere a sancțiunilor aplicate pe piața echipamentelor radio și a compatibilității electromagnetice”, a declaratCristin Popa,Directorul Direcției Executive Monitorizare și Control din cadrul ANCOM.

Ca urmare a celor 3.451 de controale,ANCOM a transmis 195de notificări și a aplicat 636de avertismente şi347de amenzicontravenționale, în valoare totală de 2.809.400de lei. Suma constituie venit la bugetul de stat.

Piața comunicațiilor electronice

În anul 2022,ANCOM a efectuat 1.988de acțiuni de control pe piaţa de comunicaţii electronice, contravenienții primind 195 de notificări,287de avertismente și 122deamenzi contravenționale, în valoare de 2.004.200de lei.

72 de amenzi contravenționale în cuantum total de 1.336.500de lei au fost aplicate de Autoritatefurnizorilor de servicii de telefonie pentruîncălcarea obligațiilor privindîncheierea contractelor cu utilizatorii finali,desfășurarea procesului de portare sau încălcarea altor obligații.

5 amenzi contravenționale în cuantum total de 195.000 de lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de acces la internet, cea mai mare dintre ele, de 40.000de lei, fiind aplicată pentru furnizarea fără a avea un contract încheiat valabil cu abonații.

6amenzi contravenționale în valoare totală de 40.000de lei au fost aplicate și furnizorilor de servicii de televiziune și radiodifuziune sonoră (RTV), în principal pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condițiilor cuprinse în autorizațiile tehnice.

Furnizorii de rețele de tip CATV au fost sancționați cu 32 de amenzi contravenționale în valoare totală de 400.500 de lei pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în regimul de autorizare generală, în timp ce operatorii de radiocomunicații au fost sancționați cu 7 amenzi în cuantumde 32.200 de lei pentru utilizarea unor frecvențe fără a deține licență sau nerespectarea parametrilor tehnici și operaționali ai stațiilor radio.

Piața echipamentelor radio și compatibilitate electromagnetică

Pe piața echipamentelor radio și compatibilității electromagnetice, ANCOM a efectuat 980de controale, în urma cărora au fost aplicate 288de avertismente și 178de amenzi contravenționale în valoare totală de 597.000 de lei. Cea mai mare amendă a fost în valoare de 20.000de lei pentruaplicarea unui marcaj CE necorespunzător.

În ceea ce privește compatibilitatea electromagnetică, cea mai mare amendă, în valoare de 10.000 de lei, a sancționatintroducerea pe piață a unor aparate ce nu aveau inscripționate adresa producătorului.

Piața serviciilor poştale

Pe piața serviciilor poștale, ANCOM a efectuat în anul 2022un număr de 483de acțiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 61de avertismente și 47de amenzi contravenționale, în cuantum de 208.200 de lei, cea mai frecventă constatare fiind nerespectarea obligațiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

Din totalul controalelor,6 au vizat verificarea Companiei Naționale Poșta Română (CNPR) în calitatea sa de furnizor de serviciu universal, în urma acestora fiind aplicate 4 amenzi în valoare totalăde 40.000 lei.

Principalele nereguli au constat în furnizarea neautorizată a serviciilor poștale, nerespectarea modalităților de predare a trimiterilor poștale către destinatari, nerespectarea conținutului confirmărilor de primire sau avizelor poștale și neinscripționarea/marcarea trimiterilor poștale.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava