MOPAN Suceava

În perioada 8 – 10 martie 2023, polițiștii din cadrul IPJ Suceava au inițiat o amplă acțiune de prevenire și combatere a accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri. Acțiunea a avut atât componentă operativă de identificare a celor care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri dar și o pronunțată componentă preventivă, de informare și responsabilizare, prin participarea specialiștilor din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava.

Acțiunea s-a desfășurat pe întreg teritoriul județului, având atât obiectivul de depistare a conducătorilor auto care aleg să conducă sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv, dar și obiectivul preventiv, de a transmite participanților la trafic să conștientizeze pericolul la care se expun prin consumul de alcool sau droguri.

Activitățile cu scop informativ-preventiv, desfășurate de specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava, au implicat completarea unui chestionar, în vederea realizării unui studiu privind consumul de substanțe psihoactive în rândul conducătorilor auto din România.

Potrivit Poliției Suceava, datele furnizate în cadrul studiului sunt anonime și confidențiale, fiind colectate doar în scop statistic, rezultatele urmând să stea la baza elaborării proiectelor de prevenire în domeniu. În cadrul activităților desfăşurate de polițiștii rutieri au fost efectuate peste 350 de testări cu aparatele etilotest și DrugTest Drager.

Deși acțiunea a avut un scop principal preventiv au fost identificate și situații de o gravitate deosebită, fiind surprinși șoferi sub influența substanțelor interzise sau a alcoolului, în unele cazuri fiind necesară urmărirea și blocarea în trafic a șoferilor, impobilizarea și încătușarea șoferilor agresivi.

În toate situațiile au fost dispuse măsurile legale necesare, fiind întocmite dosare penale și fiind aplicate sancțiuni contravenționale.

Pentru siguranța șoferilor și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii recomandă:

Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

 

Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

 

Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava