Concert pascal
MOPAN Suceava

Ambasada României în Statele Unite ale Americii a celebrat Ziua Naţională a României şi împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, printr-o recepţie oficială organizată miercuri, 28 noiembrie 2018. În prezenţa a peste 400 de invitaţi, evenimentul a fost onorat de vicepremierul României, Ana Birchall, numeroşi oficiali americani (Jackie Walorski, membru al Congresului SUA, Mathew Boyse, adjunct al asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, Luis Borunda, secretarul de stat adjunct al statului Maryland, reprezentanţi ai Consiliului Securităţii Naţionale din cadrul Casei Albe, ai Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, Departamentului Energiei, Departamentului Comerţului),  membri ai mediilor academic și de afaceri, diplomați acreditați la Washington, precum şi reprezentanţi ai comunității românești din Statele Unite.

Evenimentul a fost dedicat celebrării Centenarului României unite, Ambasada României organizând cu această ocazie o expoziţie amplă conţinând proclamaţiile în original emise de guvernatorii statelor americane care au salutat împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 şi excelentele relaţii dintre SUA şi Statele Unite ale Americii.

În discursul său, vicepremierul Ana Birchall  a salutat contribuţia românilor americani la realizarea Marii Uniri, precum şi sprijinul esenţial al SUA, al preşedintelui Woodrow Wilson în mod particular, pentru îndeplinirea visului naţiunii române. Oficialul român a reamintit mesajul transmis României de preşedintele Wilson şi cabinetul său în noiembrie 1918: „Guvernul Statelor Unite rezonează cu spiritul unității naționale și al aspirațiilor românilor de pretutindeni și nu va neglija la timpul potrivit să-și exercite influența astfel ca drepturile politice și teritoriale ale poporului român să poată fi obținute și să fie asigurate împotriva oricărei agresiuni străine.” De asemenea, vicepremierul român Ana Birchall a precizat că, în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, România a reușit să dezvolte substanțial Parteneriatul Strategic cu SUA prin numeroasele contacte cu oficiali americani de rang înalt care au confirmat angajamentul Guvernului Dăncilă şi al administraţiei americane de a consolida relaţia dintre cele două state.

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a evocat activitatea crucială desfăşurată în sprijinul unirii de către comunitatea românească din Statele Unite ale Americii, reprezentată de unul dintre eroii Marii Uniri, căpitanul Vasile Stoica, preşedintele Ligii Românilor din America, sub cupola căreia, în 1918 s-au unit 150 de organizaţii ale românilor americani. „Vasile Stoica s-a întâlnit cu preşedintele Wilson şi a avut un rol important în mobilizarea sprijinului american pentru eliberarea şi unirea românilor, fiind totodată un erou tragic al Marii Uniri, după ce a murit în închisorile comuniste.” Ambasadorul român a remarcat contribuţia Statelor Unite ale Americii care, prin cele „14 Puncte” emise de preşedintele Woodrow Wilson, au deschis calea românilor de a trăi liberi şi uniţi într-un stat democratic modern. Oficialul român a subliniat actualitatea şi universalitatea  principiilor democratice incluse în Rezoluţia de la Alba Iulia, reamintind cuvintele marelui om politic român, Iuliu Maniu care afirma la 1 decembrie 1918 că „noi privim înfăptuirea unităţii noastre naţionale ca un triumf al libertăţii omeneşti.”

În  mesajul său, Jackie Walorski, membru al Congresului SUA a menţionat că a locuit cu familia timp de 4 ani în Bucureşti, România ocupând un loc special în inima ei. Oficialul american a subliniat că România este un aliat vital al Statelor Unite, americanii fiind recunoscători pentru prietenia şi parteneriatul strategic strâns cu românii.  De asemenea, Jackie Walorski a menţionat că  americanii şi românii luptă împreună pentru apărarea păcii şi libertăţii, iar în calitate de membru al grupului de grupului de prietenie cu România din Congresul SUA va introduce în Camera Reprezentanţilor o rezoluţie de celebrare a Centenarului.

Matthew G. Boyse, adjunct al asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice a prezentat mesajul oficial al Departamentului de Stat, adăugând că președintele SUA, Donald Trump, îi va transmite președintelui României, Klaus Iohannis, pe 1 decembrie, un mesaj de felicitare cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Oficialul american a mai anunțat că un mesaj de felicitare din partea secretarului de stat Michael Pompeo urmează a fi transmis, de asemenea, pe data de 1 decembrie. Matthew Boyse  a subliniat că relaţia dintre Statele Unite şi România este atât de puternică deoarece avem multe în comun: valorile occidentale, angajamentele pentru securitatea internaţională, prosperitatea bazată pe economia de piaţă şi democraţia. Matthew Boyse a menţionat că în cadrul parteneriatului strategic puternic, cooperarea dintre cele două ţări a evoluat de la nivel local şi regional la nivel global. „Nicăieri nu este mai evident decât în Irak şi Afganistan faptul că România este un aliat valoros şi puternic, soldaţii români şi americani continuând să lupte umăr la umăr în fiecare zi”, a declarat oficialul american, care a subliniat sacrificiile făcute de România. De asemenea, Mathew Boyse a accentuat faptul că, în afară de cooperarea în domeniul securităţii, s-a dezvoltat şi dimensiunea economică a parteneriatului strategic, România având o economie dinamică.

Luis Borunda, secretarul de stat adjunct al statului Maryland, a prezentat proclamația semnată de guvernatorul Larry Hogan pentru onorarea şi celebrarea aniversării a 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Un moment aparte în cadrul recepţiei l-a constituit ceremonia de decorare a Centrului Internaţional Woodrow Wilson, cu Ordinul „Meritul Cultural”, atât pentru contribuţia deosebită adusă la consolidarea Parteneriatului Strategic România-SUA în domeniul educaţiei şi cercetării, cât şi pentru a onora memoria Preşedintelui Woodrow Wilson, ale cărui principii şi convingeri sunt promovate prin activitatea Centrului. În numele Preşedintelui României, Klaus Iohannis, ambasadorul George Cristian Maior a înmânat distincţia profesorului Robert Litwak, vicepreşedinte al Centrului Wilson şi director pentru Studii Internaţionale de Securitate în cadrul instituţiei. În alocuţiunea de mulţumire, profesorul Litwak a ţinut să sublinieze excelenta colaborare a Centrului Wilson cu cercetătorii şi specialiştii români, precum şi dorinţa de a extinde în continuare colaborarea cu instituţiile de profil din România.

Notă: Centrul Internaţional „Woodrow Wilson” a fost înfiinţat de Congresul SUA în 1968, ca institut de analiză şi cercetare strategică care să susţină activitatea guvernului american, şi, în acelaşi timp, ca memorial al preşedintelui Woodrow Wilson. Este considerat unul dintre cele mai bune think-tank-uri din lume.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava