Concert pascal
MOPAN Suceava

Peste 585.000 de suceveni sunt să aprticipe  duminică, 5 iunie 2016, la alegerile locale pentru alegerea primarilor, consilierilor locali şi judeţeni. Secţiile de votare pentru alegerile locale din data de 5 iunie a.c. se vor deschide la ora 7:00, alegătorii putând vota până la ora 21:00. Alegătorii care la ora 21.00 se află în localul secţiei de vot pot să îşi exercite dreptul de vot. Pentru prima dată, la aceste alegeri locale, pentru prevenirea fraudelor, alegătorii vor fi verificaţi electronic înainte de a-şi exercita dreptul de vot, adică se va verifica CNP-ul fiecărei persoane prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Înainte de a primi buletinul de vot, alegătorii vor prezenta actul de identitate unei persoane din cadrul secţiei de votare care se va ocupa de înscrierea codului numeric personal (CNP) în sistemul informatic. În situaţia în care alegătorul nu va figura în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară, sistemul va semnala dacă persoana respectivă are 18 ani; şi-a pierdut dreptul de vot; este arondată la altă secţie de votare; este omisă din lista electorală permanentă şi are domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare respective; nu a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă sau şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin.

În baza verificărilor în sistem, după caz, alegătorul va fi împiedicat să voteze, dacă n-are 18 ani sau dacă şi-a pierdut drepturile electorale; va fi îndrumat către secţia de votare la care este arondat, dacă s-a prezentat la secţia greşită; va fi îndrumat către secţia de votare unde a fost arondat conform reşedinţei, dacă acesta a solicitat să fie înscris în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă; va fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă este omis din lista electorală permanentă (dacă are domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare respective şi nu a cerut înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă) sau va fi lăsat să voteze, dacă îndeplineşte condiţiile legale şi este înscris în lista electorală permanenta/copia de pe lista electorală complementară.

Potrivit prevederilor legale, în cazul în care apar probleme de funcţionare a sistemului informatic, votarea nu va fi suspendată sau întreruptă, ci alegătorii prezintă actul de identitate operatorului de calculator sau membrului biroului electoral al secţiei de votare desemnat de preşedintele acestuia, care consemnează pe suport electronic sau de hârtie, după caz, codurile numerice personale ale alegătorilor şi ora la care s-au prezentat la vot.

Codul penal prevede, în prezent, că persoanele care votează de două sau mai multe ori risca să fie pedepsite cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi. La fel pot fi pedepsiţi şi cei care votează deşi nu au acest drept sau care introduc în urmă mai multe buletine de vot decât au dreptul. De asemenea, autorităţile pedepsesc şi tentativă de fraudă.

Au drept de vot cetăţenii români care au cel puţin 18 ani, iar aceştia se pot prezenta să voteze numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul sau reşedinţa. Nu pot alege debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, sau persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă. Pentru a putea vota alegătorii trebuie să aibă la ei unul dintre următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava