MOPAN Suceava
Galerie foto36 poze în acest set

Duminică, 15 august 2021, la marele Praznic al Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Putna a îmbrăcat veșminte de sărbătoare. Obștea monahală, credincioșii, tinerii și pelerinii prezenți au avut deosebita bucurie de a-l avea în mijlocul lor pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul hramului mănăstirii, dar și al Serbării de la Putna, moment aniversar al Marii Serbări de la Putna din anul 1871. Dimineața, în sunet molcom de bucium, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de șapte ierarhi ai Bisericii noastre, a fost condus în biserica Mănăstirii Putna de către un sobor de preoți și diaconi, pentru a se închina la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Preafericirea Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu soborul de ierarhi format din Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcop al Hușilor, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a amintit momentele de început ale sărbătorii de astăzi. „Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului începe să se răspândească mai întâi la Ierusalim, apoi la Constantinopol, începând cu secolul al V-lea, deci după anul 400. Despre adormirea Maicii Domnului Sfânta Scriptură nu spune nimic, pentru că nu s-a scris despre aceasta, dar tradiţia Bisericii noastre a consemnat faptul că Maica Domnului a trecut la viaţa veşnică şi anume a murit la Ierusalim în casa în care stătea şi a fost dusă să fie înmormântată în satul Ghetsimani”.

Preafericirea Sa le-a vorbit celor prezenți și despre mutarea la Cer a Maicii Domnului, amintind scrierile Sfinților Părinți. „Informaţii despre această trecere a Maicii Domnului la viaţa veşnică, sau această mutare a ei, ne oferă mai multe scrieri despre viaţa Maicii Domnului, dar mai ales predici ale unor părinţi sfinţi ai Bisericii. În secolul al VIII-lea, mai ales, ne-au lăsat predici de o mare frumuseţe despre Adormirea Maicii Domnului Sfântul Ioan Damaschin, Sfântul Gherman, Patriarhul Constantinopolului, şi scrieri imnografice, liturgice, precum cele ale Sfântului Cosma Melodul”. (…) „Pentru că din trupul ei S-a format Trupul lui Dumnezeu Cuvântul, Fiul cel veşnic al Tatălui ceresc, născut veşnic din Tată fără mamă, S-a născut ca om din mamă fără tată, nu putea să rămână în mormânt şi să cunoască stricăciunea, sau coruptibilitatea, trupul din care Dumnezeu Cuvântul S-a întrupat. De aceea, atât sinaxarul, cât şi condacul spun că ea a fost mutată la viaţa cerească, mai întâi sufletul, în momentul morţii, al despărţirii sufletului de trup, şi la scurt timp şi trupul ei, care a fost mutat la viaţa cerească lângă Fiul ei.”

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a hirotesit întru arhimandrit pe părintele protosinghel Paraschiv Dabija, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei, și pe părintele protosinghel Teofil Obreja, econom al Mănăstirii Putna.

Un moment deosebit a fost și cel în care Preafericirea Sa a dăruit Mănăstirii Putna un set de Sfinte Vase de argint masiv, aurite, lucrate în atelierele Patriarhiei Române.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a oferit distincții de vrednicie celor care s-au implicat în organizarea manifestărilor aniversare prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la Marea Serbare și Congresul Studenților de la Mănăstirea Putna din 1871.

 

Biroul de Presă al Arhiepiscopie Sucevei și Rădăuților

PF Daniel a oficiat Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Putna în fața a mii de pelerini. Înaltul ierarh a fost condus în sunet de bucium. Doi părinți hirotesiți de Patriarh întru arhimandrit, 6.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (2 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava